Wanneer is ontrouw vergeven niet mogelijk?

Een relatie is nooit meer hetzelfde nadat een van beide partners een affaire heeft gehad. Men kan veel redenen hebben om te proberen het te begrijpen. Er zijn echter veel gevallen waarin de bedrogen persoon niet in staat is om ontrouw te vergeven.
Wanneer is ontrouw vergeven niet mogelijk?

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een buitenechtelijke affaire schendt het vertrouwen, maakt een einde aan eenheid en toewijding, verstoort de intimiteit, veroorzaakt leed en is een schending van het vertrouwen. Dus als iemand vreemd gaat is het normaal dat zijn of haar partner niet in staat is om dit ontrouw te vergeven.

Als je de fundatie van een relatie hebt verbroken, is het inderdaad logisch om te overwegen of het de moeite waard is om de relatie voort te zetten of niet. Het is vaak beter om er een einde aan te maken en het artikel van vandaag geeft je vijf voorbeelden van wanneer je dat het beste kunt doen.

Ontrouw vergeven

Er zijn veel redenen waarom iemand ontrouw zou kunnen zijn. Het resultaat is echter vaak hetzelfde: vreemd gaan veroorzaakt een enorme deuk in een relatie. Dit komt omdat ontrouw een vorm van verraad is, bijna een aanval op de fundamenten van toewijding en wederzijds vertrouwen.

Iemand die bedrogen is bevindt zich dus vaak in het dilemma of hij of zij het bedrog al dan niet moet vergeven en moet proberen de relatie in stand te houden en weer op te bouwen. Iemand realiseert zich vaak niet dat het niet verplicht is om ontrouw te vergeven en de relatie voort te zetten.

Het is aan diegene om een belangrijke beslissing te nemen nadat alle voor- en nadelen van beide opties afgewogen zijn. Het is volkomen legitiem om een punt achter de relatie te zetten.

Vaak vraagt iemand die ontrouw is geweest om vergeving en probeert hij of zij te doen alsof er nooit iets is gebeurd. Sommige dingen kunnen echter niet worden gerepareerd. Het vertrouwen is weg. Historicus Nicolae Iorga heeft hierover gezegd: “Je kunt iemands vertrouwen maar één keer verliezen.”

Zoals je ongetwijfeld weet zijn er veel redenen om een relatie te beëindigen na ontrouw. Hieronder zullen we vijf veelvoorkomende redenen waarom ontrouw vergeven onmogelijk is benoemen.

Seksueel overdraagbare aandoeningen

Een man en een vrouw in bed

SOA’s zijn een van de belangrijkste risico’s van ontrouw.

Promiscuïteit en seks zonder bescherming kunnen echt gevaar opleveren. Sterker nog, veel seksueel overdraagbare aandoeningen zijn zeer gemakkelijk overdraagbaar van de ene persoon naar de andere zoals:

  • syfilis
  • gonorroe
  • HIV
  • genitale herpes

Je moet er dus rekening mee houden dat iemand die ontrouw is geweest je niet alleen emotioneel heeft verraden, maar ook geen rekening heeft gehouden met je gezondheid en persoonlijke integriteit.

Dat wil zeggen dat hun onvolwassenheid groter is geweest dan hun behoefte om voor de ander met wie ze een verbintenis hebben te zorgen en hun vaste partner te beschermen.

Ook als je niet zeker weet of je partner gaat veranderen en je denkt dat hij of zij in de toekomst nog vaker affaires zal blijven hebben, dan moet je het volgende in gedachten houden. Je eigen gezondheid is het allerbelangrijkste.

Geschonden zelfrespect

Veel mensen hebben de neiging om zichzelf de schuld te geven wanneer hun partner andere hen bedriegt. Daarnaast proberen sommige mensen hun partner verantwoordelijk te maken voor hun ontrouw door hen dingen te vertellen zoals:

  • “ons seksleven is niet hetzelfde als het was.”
  • “We zijn in een sleur terecht gekomen.”
  • et cetera

Anderen de schuld geven van de eigen daden is in ieder geval een vorm van manipulatie en een manier om niet de consequenties van een egoïstische persoonlijke keuze te hoeven dragen. Niemand heeft schuld aan het ontrouwe gedrag van zijn of haar partner.

Een ander gevolg van ontrouw is dat het een klap is voor het zelfrespect van de bedrogen persoon. Daarom voelen ze zich er vaak schuldig over. Houd dus in gedachten dat het vergeven van ontrouw betekent dat je met die wond moet leven, ervan moet herstellen en dingen duidelijk moet leren zien.

De wond kan je ook wakker schudden en je laten begrijpen dat de relatie deze pijn niet waard is. Je voelt je alleen maar ondergewaardeerd terwijl het in feite de schuld is van het egoïsme en de onvolwassenheid van je partner. Dus als je je schuldig voelt over zijn of haar daden is het beter om een einde te maken aan de relatie en jezelf wat tijd te gunnen om het te verwerken.

Het vertrouwen is geschonden

Een vrouw die een man negeert

 Ontrouw vernietigt het fundament van vertrouwen en respect in je relatie.

We hebben al gezegd dat vertrouwen een van de fundamentele pijlers van een relatie is. Ontrouw breekt en vernietigt de fundatie en ondermijnt wat je in de loop van de tijd met toewijding en inspanning hebt opgebouwd. Je bent je er misschien niet van bewust, maar relaties komen niet zomaar uit de lucht vallen, je bouwt ze op door er tijd en energie in te steken.

In dit opzicht gaat ontrouw ook over de minachting van je partner voor alles wat je zo lang samen hebt opgebouwd. Mensen die vreemd gaan houden hier geen rekening mee, omdat het blijkbaar niet belangrijk genoeg was om het te behouden door een tijdelijke gril.

Dus, hoe kun je iemand vertrouwen die je in de steek heeft gelaten door ontrouw te zijn? Vertrouwen is moeilijk te herwinnen als het eenmaal verloren is. Ontrouw zal altijd op de achtergrond op de loer blijven liggen.

Vergeven maar niet vergeten

Zoals je weet zit er geen groot verschil tussen vergeven en vergeten. Gebeurtenissen die zo pijnlijk zijn als bedrogen worden kunnen zelden uit het geheugen worden gewist. Dit is precies een van de redenen waarom het herwinnen van vertrouwen zo ingewikkeld is.

Onthoud dat je ontrouw nooit echt zult kunnen vergeten. Het zal altijd in je achterhoofd blijven zitten en opspelen, samen met het ongemak, de pijn, de verwonding en de woede die je voelde toen je erachter kwam.

Je weet dat de relatie nooit meer hetzelfde zal zijn. Het is mogelijk om ontrouw te overwinnen vanuit een rationeel oogpunt. De zaken op emotioneel gebied zijn echter veel gecompliceerder.

Ontrouw vergeven bij recidivisten is bijna onmogelijk

Op heterdaad betrappen van ontrouw

Na ontrouw zal wantrouwen je trots en zelfrespect ondermijnen, omdat je niet kunt stoppen met nadenken of het weer zal gebeuren.

De meeste mensen die vreemd gaan zijn zeer waarschijnlijk recidivisten. Althans volgens seksuoloog Tracey Cox. In haar boek Hot Relationships: How to Have One zegt ze dat een bedrieger altijd een bedrieger is.

Ook beloven ontrouwe mensen vaak dat ze het niet nog een keer zullen doen, maar dit zijn voor het grootste deel lege woorden. Als wantrouwen eenmaal een relatie is binnengedrongen, zal de tweede slag nog harder zijn voor de trots, waardigheid en zelfrespect van de bedrogen persoon.

Conclusie over ontrouw vergeven

Zoals je hebt gelezen is het erg moeilijk voor een relatie en voor de mensen die de relatie hebben om hetzelfde te zijn nadat er sprake is geweest van ontrouw. Het kan ook zijn dat de bedrogen persoon het vertrouwen in de ander niet kan herwinnen en dat hoeft ook niet.

Houd er daarom bij het overwegen of je ontrouw moet vergeven of niet rekening mee dat jij niets verkeerds hebt gedaan. Je moet vooral herstellen en jezelf de tijd gunnen om dat te doen. Het is namelijk pas echt pijnlijk om ontrouw te vergeven en een relatie met iemand te hebben die onvolwassen, egoïstisch en respectloos is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Felson, RJ, Scheff, TJ y Retzinger, SM (1993). Emociones y violencia: vergüenza y rabia en conflictos destructivos . Psicología social trimestral (Vol. 56, p. 305). iUniverse. https://doi.org/10.2307/2786667
  • Rizo, D. (2018). ¿Qué dice la psicología sobre la infidelidad? Retrieved May 13, 2019, from https://lamenteesmaravillosa.com/que-dice-la-psicologia-sobre-la-infidelidad/
  • Canto Ortiz, J. M., García Leiva, P., & Gómez Jacinto, L. (2009). Celos y emociones: Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad. Athenea digital: revista de pensamiento e investigación social, (15), 039-55.
  • Cox, T. (2000). Hot relationships: how to have one. Random House.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.