Waarom komen zo veel relaties tot hun einde?
Relaties maken een zeer belangrijk deel uit van ons leven. Het is dan ook van essentieel belang om deze relaties te verzorgen en gezond te houden. Vaak komen onze relaties echter ook onvermijdelijk tot hun einde.
Voor velen zijn romantische relaties het lastigst. In dit soort relaties geven we onszelf tenslotte volledig aan iemand anders. We geven alles van onszelf, soms veel te veel, waardoor we uiteindelijk zelf leeg achterblijven. We leggen al onze liefde, al onze dromen open en bloot op tafel… en toch gaat de relatie uiteindelijk kapot.
Relaties kunnen vanwege een hoop verschillende redenen kapot gaan. Enkele hiervan zullen we vandaag behandelen in dit artikel.
Waarschijnlijk zullen we het niet hebben over dingen die je zelf niet al wist, maar misschien zullen we het wel hebben over een aantal foutjes die je wellicht nog altijd maakt.
Verwachtingen, dromen en verlangens
Dit is zonder twijfel de voornaamste reden waarom relaties tot hun einde komen.
In het begin van de relatie is alles nog nieuw. Je bent die persoon die jouw hart te pakken heeft weten te krijgen beter aan het leren kennen. Je wilt samen met hem/haar dingen ondernemen, je wilt bekend raken met alle kringen waar hij/zij zich in begeeft, delen wat jij zelf leuk vindt en erachter komen wat hij/zij leuk vindt…
Naarmate jullie elkaar beter leren kennen, begin je na te denken over een mogelijke toekomst samen, waarin jullie al jullie dromen met elkaar delen. Misschien fantaseer je dat jullie samen kinderen zullen krijgen of probeer je je voor te stellen hoe jullie huis er uit zal zien.
Is er echter ook sprake van dingen waar je je bij hem/haar aan stoort? Nee.
Dat is interessant… Hij/zij lijkt bijna perfect. Zo zal het echter niet voor altijd blijven.
Na verloop van tijd zul je bepaalde dingen opmerken bij je partner waar je je mateloos aan zult ergeren. Deze dingen zijn echter helemaal niet nieuw. Je partner bezit al vanaf de dag dat jullie elkaar voor het eerst ontmoetten deze eigenschappen.
Wellicht voel je de drang om hem/haar ervan te beschuldigen dat hij/zij niet meer zo is als voorheen. Hij/zij is echter niet degene die veranderd is. Het is de manier waarop jij naar hem/haar kijkt die veranderd is.
De roze bril van het begin van de relatie afzetten is van essentieel belang om te voorkomen dat de relatie tot een einde komt.
Je hebt geen zin om nog moeite te doen
Herinner je je die kleine verrassingen nog? Hoeveel moeite je deed om je partner te behagen, om ervoor te zorgen dat hij/zij je leuk zou vinden, om hem/haar gelukkig te maken? En wat doe je nu je hem/haar eindelijk hebt?
In het begin vindt je het geweldig om die andere persoon voor je te moeten winnen. Je geeft hem/haar alles wat je kunt. Zodra je eenmaal hebt waar je op uit was, verdwijnt al deze originaliteit en moeite als sneeuw voor de zon.
Je raakt eraan gewend, je ontspant wanneer je het eindelijk voor elkaar hebt gekregen om die persoon aan je zijde te krijgen. Je zou echter iedere dag moeite moeten doen om je partner te vleien. Doe je dit namelijk niet, dan zul je in een saaie sleur terechtkomen.
Ook dit is een van de redenen waarom relaties tot hun einde komen: sleur, of het niet genoeg moeite doen om het hart van de ander te blijven verwonderen en ervoor te zorgen dat je partner alsmaar meer van je gaat houden.
Vergeet nooit dat liefde gecultiveerd moet worden. Wanneer je liefde geen water meer geeft, zal zij nog een poosje door kunnen blijven leven, maar zal zij uiteindelijk toch echt afsterven.
Relaties werken niet als je te lui bent. Als je in het begin veel gegeven hebt, dan moet je dit in stand houden om een droevig einde te kunnen voorkomen.
Misschien ook interessant:
Je partner is je spiegel, wat weerspiegelt hij?
Giftige relaties
Als er sprake is van jaloezie, manipulatie, het dwangmatig willen veranderen van de andere persoon of afhankelijkheid, dan zijn dit tekenen die erop wijzen dat je in een giftige relatie zit. In dit geval is het geen liefde meer, maar eerder leugens, dwang en/of controle.
Misschien doen deze problemen zich allemaal voor omdat er misverstanden bestaan over de relatie. Je hebt het idee in je hoofd dat liefhebben, bezitten inhoudt, waardoor je jaloers wordt. Je bent namelijk bang om je eigendom te verliezen.
Wanneer deze angst je tot wanhoop drijft, probeer je de ander te manipuleren, zodat hij/zij zal doen wat jij wilt en eerlijk acht. Zonder het je te realiseren, vraag je hem/haar om voor jou te veranderen.
Vergeet echter niet: je bent verliefd geworden op een vrij, uniek, authentiek persoon, niet een persoon die altijd maar doet wat jij wilt.
De meeste relaties komen tot hun einde omdat beide partners waarschijnlijk niet gelukkig met elkaar kunnen zijn. Liefhebben zonder de drang om te bezitten is mogelijk, en dit zou iets heel moois moeten zijn, niet een reden om verdrietig over te worden.
Jouw vooropgestelde ideeën over relaties achtervolgen je echter en elke keer dat je een nieuwe relatie probeert op te bouwen, steken verwachtingen, angsten en de drang om de ander te bezitten de kop op. Dit is iets waar je aan moet werken, voordat je terechtkomt in een giftige relatie.
Dit zijn enkele van de vele redenen waarom relaties tot hun einde kunnen komen.