Waarom kaneel handig is bij het tuinieren  

Kaneel kennen we allemaal uit de keuken, maar je wist misschien niet dat je het ook heel goed in de tuin kunt gebruiken. Hier enkele tips.
Waarom kaneel handig is bij het tuinieren  

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Kaneel is een specerij die afkomstig is uit Sri Lanka. Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat kaneel geweldige eigenschappen heeft, waar zowel gebruik van kan worden gemaakt voor je schoonheid als voor je gezondheid. Ja, zelfs bij het tuinieren kun je het gebruiken.

Kaneel wordt vooral vaak gebruikt om gerechten of desserts op smaak te brengen, aangezien bijna iedereen wel van de heerlijke smaak en aroma van deze specerij houdt. Kaneel is ook geweldig om aandoeningen zoals een hoog cholesterolgehalte of diabetes tegen te gaan.

In dit artikel zullen we je echter vertellen hoe je kaneel kunt gebruiken bij het tuinieren. De veelzijdigheid van deze specerij kan een zeer goede bondgenoot zijn om ervoor te zorgen dat de planten in je tuin er prachtig bij zullen staan.

Manieren om kaneel te gebruiken bij het tuinieren

Manieren om kaneel te gebruiken bij het tuinieren

Gemalen kaneel kan worden gebruikt om verschillende problemen in de tuin te verhelpen. Zo kun je het bijvoorbeeld over je planten heen strooien en hiermee geweldige resultaten bereiken.

Aangezien kaneel een natuurlijke fungicide is, kan het helpen om schimmels te elimineren, insecten te verdrijven, zaailingen te beschermen en kleine wondjes te genezen. Daarnaast is het een natuurlijk, gezond en voordelig product, waardoor het geweldig is voor in de tuin.

1. Kaneel om je planten te beschermen tegen insecten

Kaneel om je planten te beschermen tegen insecten tijdens het tuinieren

Kaneel is misschien geweldig voor mensen, maar niet voor insecten. Als de zaailingen die je pas geplant hebt dus allerlei mieren en muggen aantrekken, maak je dan vooral geen zorgen. Gebruik gewoon een beetje kaneel om deze vervelende beestjes af te weren.

Om dit soort plagen onder controle te houden, strooi je gewoon een beetje van deze heerlijke specerij om je planten heen, of op andere plekken in je tuin waar je last hebt van deze beestjes.

2. Deze specerij elimineert schimmels

Ook schimmels zijn een vijand van gezonde planten. Wanneer er sporen van schimmels en zwammen op je planten zitten, strooi er dan gewoon een beetje gemalen kaneel overheen om te voorkomen dat de schimmels of zwammen groter worden en zich vermenigvuldigen.

Als het probleem zeer agressief is, is het belangrijk om de schimmel van de plant te verwijderen. Zitten de schimmels in de aarde, dan kun je de plant gewoon in nieuwe aarde zetten. Als de schimmel echter in de plant zit, dan kun je er gewoon een beetje kaneel overheen strooien om dit probleem te verhelpen.

Ook als de schimmel in de aarde zit, kun je er nog beetje kaneel overheen strooien om de gezondheid van je plant te herstellen.

3. Ziektes bestrijden

Ziektes bestrijden tijdens het tuinieren

Bij het verbouwen van groente of fruit is het laatste wat je tegen wilt komen ziektes in de zaailingen. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat de plantjes niet kunnen ontkiemen.

Zaadjes of zaailingen kunnen worden aangetast door schimmelziektes, die veroorzaakt kunnen worden door verschillende soorten schimmels of een slechte potgrond.

Om de ernstige gevolgen die dit soort ziektes kunnen hebben te voorkomen, kan het helpen om gewoon een beetje gemalen kaneel in de potgrond of mest waar je planten in staan te doen.

4. Kaneel voor stekplanten

Stekjes maken tijdens het tuinieren

Probeer de bewortelingshormonen van stekjes niet te stimuleren met behulp van chemische middelen. Het enige wat je namelijk hoeft te doen is een beetje gemalen kaneel op het uiteinde van de stekjes die je wilt verpotten te strooien. Dat is alles. 

Deze specerij is de perfecte oplossing. Bovendien kun je een hoop geld besparen door geen dure producten te hoeven kopen om de groei van je stekjes te bevorderen.

Als je je planten laat groeien om er stekjes van te kunnen maken en je verschillende tuinierproblemen ervaart die je resultaten belemmeren, dan bestaat er gelukkig een goede manier om dit te voorkomen. Hieronder delen we namelijk het recept voor een zeer krachtige fungicide, waarvan kaneel het hoofdingrediënt is.

Ingrediënten

  • ½ liter water
  • 2 gemalen aspirines
  • 1 eetlepel gemalen kaneel (10 gram)

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten samen in een kom.
  • Laat de ingrediënten twaalf uur staan.
  • Giet het mengsel na twaalf uur door de zeef en vang het water op in een andere bak.
  • Laat je stekjes vervolgens twee uur weken in dit water.
  • Plant de stekjes na afloop zoals je normaal zou doen.

De aspirine zorgt ervoor om de beworteling te stimuleren en de kaneel werkt als fungicide. Mocht je na afloop nog water over hebben, gooi dit dan weg. Het kan namelijk na gebruik niet meer worden bewaard.

5. Plantwonden genezen

Plantwonden genezen tijdens het tuinieren

Als je je planten flink gesnoeid hebt tijdens het tuinieren of als je bij het verwijderen van onkruid niet veel aandacht hebt geschonken aan je planten en je planten beschadigd zijn geraakt, dan kun je je planten helpen te genezen door een beetje gemalen kaneel om de beschadiging heen te strooien. 

Dit zal ziektes of verdere beschadiging voorkomen en ervoor zorgen dat de plant sneller geneest.

Alle trucjes in dit artikel zijn geweldig om je te helpen bij het tuinieren. Bovendien is kaneel een natuurlijke keuze die ook nog eens geweldig ruikt.

Aarzel niet om deze specerij te gebruiken voor je planten. Je zult namelijk heel goed kunnen zien dat je planten hierdoor een stuk gezonder en sterker zullen worden. 

Zorg er dus voor dat je altijd een beetje gemalen kaneel in huis hebt, aangezien het een geweldige oplossing is voor een hoop problemen in je tuin.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kowalska J, Tyburski J, Matysiak K, Jakubowska M, Łukaszyk J, Krzymińska J. Cinnamon as a Useful Preventive Substance for the Care of Human and Plant Health. Molecules. 2021 Aug 31;26(17):5299.
  • Park IK, Lee HS, Lee SG, Park JD, Ahn YJ. Insecticidal and fumigant activities of Cinnamomum cassia bark-derived materials against Mechoris ursulus (Coleoptera: attelabidae). J Agric Food Chem. 2000 Jun;48(6):2528-31.
  • Park, B., Lee, M. J., Lee, S. K., Lee, S. B., Jeong, I. H., Park, S. K., … & Lee, H. S. (2017). Insecticidal activity of coriander and cinnamon oils prepared by various methods against three species of agricultural pests (Myzus persicae, Teyranychus urticae and Plutella xylostella). Journal of Applied Biological Chemistry. 2017; 60(2), 137-140.
  • Vasconcelos NG, Croda J, Simionatto S. Antibacterial mechanisms of cinnamon and its constituents: A review. Microb Pathog. 2018 Jul;120:198-203.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.