4 redenen waarom je constant in een relatiecrisis zit

Wist je dat onzekerheid een van de factoren kan zijn waardoor je constant in een relatiecrisis zit? Stop met emotioneel van elkaar afhankelijk te zijn en alles zal veel gemakkelijker worden.
4 redenen waarom je constant in een relatiecrisis zit

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Zit je constant in een relatiecrisis? Leidt het ene argument alleen maar tot het volgende?

Zo ja, dan wordt het hoog tijd dat je jezelf afvraagt wat je eraan doet om het op te lossen. Misschien ga je wel de verkeerde kant op om je relatiecrisis op te lossen.

Veel van de oorzaken zullen je bekend zijn, maar op de een of andere manier accepteer je ze zonder dat je je er volledig bewust van bent. Waarom gebeurt dit?

Waarom zit je constant in een relatiecrisis?

De grote meerderheid van de redenen waarom je constant in een relatiecrisis zit, zijn doorgaans het gevolg van overtuigingen die diep geworteld zijn in de maatschappij van tegenwoordig.

1. “Maak je geen zorgen, ik verander hem wel”

Klinkt deze zin je bekend in de oren? Een van de belangrijkste redenen waarom een relatie mis kan gaan is de gedachte dat je de ander kunt veranderen zodra jullie samen zijn.

Dit is een serieuze fout die vaak onbewust wordt gemaakt. Gedurende de verliefdheidsfase is het gemakkelijk om te geloven dat echt alles mogelijk is.

Rookt je partner en vind je dat niet leuk? “Het maakt niet uit, hij verandert wel”. Kleedt je partner zich op een manier die je niet echt leuk vindt? “Nou, ik zorg er wel voor dat hij dat verandert.”

Dit zijn allemaal grote fouten. Mensen veranderen niet. Bovendien, als ze veranderen, dan ben je misschien achteraf teleurgesteld dat ze zo weinig persoonlijkheid hebben!

Je kunt geen relatie aangaan als je de andere persoon wilt veranderen. Je zult ze moeten accepteren zoals ze zijn. Als ze bijvoorbeeld roken, dan moet je dat óf accepteren óf geen relatie met hen aangaan. 

2. “Zonder jou ben ik niets”

Afhankelijkheid in een relatie

Een andere reden dat je constant in een relatiecrisis zit is dat je totaal afhankelijk bent van je partner. In de maatschappij waar we in leven, worden relaties als heel belangrijk gezien. Sterker nog, de beelden die we krijgen door sprookjes en films zijn nog steeds heersend.

Dit leidt allemaal tot angst om alleen te zijn en daarmee heeft emotionele afhankelijkheid de perfecte voedingsbodem.

Je kunt je geluk niet laten afhangen van het hebben van iemand aan je zijde. Als ze je verlaten, ben je dan echt niets meer? Wat was je daarvoor?

Je weet misschien niet hoe je deze vragen moet beantwoorden door je afhankelijkheid. Als je eenmaal met iemand samen bent, vergeet je wie je bent. Wanneer je partner je dan verlaat, voel je je verloren!

Dit kan allemaal leiden tot een onmiddellijk gevoel van crisis.

3. “Het is jouw fout en je weet het!”

Ruzie in een relatie

Het lijkt misschien alsof het nemen van de verantwoordelijkheid voor de fouten die je maakt iets verschrikkelijks is. Als er iets gebeurt in je relatie, kan het zijn dat de neiging om de schuld te ontlopen zo sterk is dat je hem bij de andere persoon legt.

Dit zal zonder twijfel zorgen voor talloze ruzie tussen jullie twee. Je wilt altijd gelijk hebben!

Een relatie impliceert dat je onderdeel uitmaakt van een team. Maar een team laat de ander geen eigen doelpunt maken.

Probeer om het uit te praten en je in de ander in te leven. Luister naar het standpunt van de ander en doe dit allemaal op een rustige manier. Dit zal helpen om veel problemen in je relatie te voorkomen.

Helaas is de communicatie tussen partners niet altijd optimaal en dat eist uiteindelijk zijn tol.

4. De seks is niet meer wat het geweest is

Gelukkig koppel

Dit is zonder twijfel een van de grootste angsten die een stel kan hebben: dat de seksuele aantrekkingskracht afneemt. Het gebrek aan seksueel verlangen kan een crisis in de relatie teweeg brengen. Sommigen kunnen zelfs zeggen dat de seks verschrikkelijk is geworden! Dat betekent dat je relatie in de problemen zit.

Het is normaal dat jullie seksleven een beetje rustiger wordt als je al jaren met dezelfde partner bent. Verantwoordelijkheden en andere verplichtingen kunnen veel tijd opslokken die je eerder wel met elkaar doorbracht.

Verlies echter niet al je hoop. Zo lang je ervoor kunt zorgen dat je tijd samen hebt als koppel, dan zul je van seks kunnen blijven genieten. Als je samen nieuwe dingen blijft proberen en leren dan is er niets om je zorgen over te maken.

Een relatie is onderhevig aan veranderingen. Het zal nooit hetzelfde zijn als het was tijdens de verliefdheidsfase. Dit is voornamelijk omdat je jonge liefde verandert in volwassen liefde.

Voordat je weggaat, mis niet: 6 oefeningen voor fantastische seks

Crises in een relatie zouden je niet al te veel zorgen moeten baren, behalve als het begint te voelen alsof de ene de andere zonder pauze opvolgt.

Het belangrijkste is om het probleem te identificeren en op te lossen op de best mogelijke manier. Elke relatiecrisis heeft een oplossing, zo lang jullie er allebei naar op zoek zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings. https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605
  • Maureira, F. (2011). Los Componentes de la Relación de Pareja. Revista Electrónica de Psicología Iztacala.
  • Rivera, D., Cruz, C., & Muñoz, C. (2011). Satisfacción en las relaciones de pareja en la adultez emergente: El rol del apego, la intimidad y la depresión. Terapia Psicologica. https://doi.org/10.4067/S0718-48082011000100008
  • Sangrador, J. L. (1993). Consideraciones psicosociales sobre el amor romántico. Psicothema.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.