Waarom herinneren we ons onze geboorte niet?

Zijn je herinneringen echt of heb je ze opgebouwd door alles wat je verteld is te gebruiken? Specialisten zeggen dat je alleen de dingen onthoudt die je in woorden uit kan drukken.
Waarom herinneren we ons onze geboorte niet?

Laatste update: 27 april, 2019

Je hebt je vast en zeker wel eens afgevraagd waarom we ons onze jeugd of jongere jaren kunnen herinneren, maar ons nooit onze geboorte herinneren. Waarom niet? We zullen het uitleggen.

1. De neuronale neurogenese tijdens de eerste jaren van je leven

kind met een bloem

De geboorte zal altijd een traumatische gebeurtenis zijn. Je wordt in de wereld geholpen door vreemde handen die je uit je rustige en knusse huis, de baarmoeder, halen. Er zal zeker weten nooit meer een andere plek zijn die zo veilig is en waar je je zo geliefd kan voelen.

Je wordt echter in een wereld geholpen vol met licht, schaduwen en geluiden, zonder dat je weet hoe en waarom. Je voelt zeker pijn. Dat is het moment wanneer je voor de eerste keer huilt.

Wat voel je nog meer naast pijn? Angst? Opwinding? Nieuwsgierigheid? We weten het niet, aangezien het vragen en antwoorden zijn die niemand (of bijna niemand) zich kan herinneren.

Dit gebeurt door iets dat neuronale neurogenese heet. Dit een moeilijk woord om iets dat erg fascinerend is te omschrijven. Voordat je geboren wordt en in de dagen daarna vindt er een proces plaats dat neuronale groei heet. Neuronen superponeren of stapelen zich op anderen in een intens en energiek proces.

Dit komt misschien als een verrassing, want hoe kan je dat nou vergeten? Wordt het geheugen en de cognitieve competentie vaak niet geassocieerd met neuronen? Is meer neuronen dan niet een synoniem voor meer geheugen?

Hoe werkt het geheugen vanaf de geboorte?

Dit is niet het geval bij pasgeboren baby’s en ook niet gedurende de eerste maanden van het leven. Herinneringen worden niet behouden, omdat neuronale neurogenese een intens proces is.

Sommige constructies superponeren over anderen en herinneringen worden niet bewaard, omdat nieuwe neuronen verschijnen. Het geheugen is niet stabiel tijdens de eerste momenten van het leven als een gevolg van deze constante groei. Dit stabiliseert na vijf of zes maanden.

Nieuwe neuronen verschijnen nog steeds, maar het proces is een stuk minder intens.

Het geheugen kan nu stabiliseren en behouden blijven. Na 6 of 7 jaar draait het proces om en beginnen sommige neuronen te verdwijnen.

De meest intense groeiperiode voor een kind is tussen de leeftijd van 1 en 5. Ze zijn ‘sponsen’ die kennis opnemen en ze kunnen verschillende talen tegelijkertijd leren, maar ze kunnen zich echter niet de eerste dagen van hun leven herinneren.

Misschien ook interessant om te lezen:
5 woorden om te leren aan je kinderen

2. Het belang van taal en geheugen

Moeder en Kind

Volgens psychologen en doktoren kunnen we alleen datgene onthouden dat we in woorden uit kunnen drukken. Je kan een kleine test doen om het te bewijzen, door aan je eerste herinnering te denken. Het is mogelijk dat het een gevoel is, een geur of zelfs een scene: jij in de armen van je moeder, een wandeling in het park…

Je zal zeker weten op dit moment al begonnen zijn met praten. Vele onderzoeken zijn uitgevoerd die op dit punt focusten en demonstreerden dat het makkelijker is om dingen te onthouden die je in woorden uit kan drukken.

De hersenen organiseren en bewaren dingen beter in de hippocampus. Deze constructie is geassocieerd met het geheugen. Het is een significant geheugen dat woorden kan oproepen, aangezien het taalgebied nauw verbonden is met het geheugen.

Daarom is het erg moeilijk om intense momenten zoals de geboorte te herinneren, wanneer je nog steeds geen woorden hebt om dit uit te drukken.

Er zijn echter een aantal geïsoleerde gevallen waarbij mensen kleine fragmenten van hun geboorte konden herinneren of bepaalde gevoelens... Ben jij één van deze personen? Laat het ons dan weten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.