Aandoeningen bij vrouwen. Welke komen het meest voor?

We zouden in staat moeten zijn om de mogelijke symptomen van bepaalde ziektes te herkennen, zodat we zo vroeg mogelijk een diagnose kunnen krijgen. Dit stelt ons in staat om deze veelvoorkomende ziektes in een vroeg stadium tegen te gaan. Het herkennen van deze symptomen kan een bepalende factor zijn voor de effectiviteit van de behandeling.
Aandoeningen bij vrouwen. Welke komen het meest voor?
Sofía Quintana Alonso

Geschreven en geverifieerd door de fysiotherapeut Sofía Quintana Alonso.

Laatste update: 21 februari, 2019

Er bestaan een aantal voor voorkomende aandoeningen bij vrouwen. Hier zouden we ons goed van bewust moeten zijn.

We weten waarschijnlijk allemaal wel dat we vaak verantwoordelijker zijn voor de gezondheid van de mensen om ons heen dan ons eigen welzijn. Echter, ook hier zouden we ons bewust van moeten zijn.

Tegelijkertijd kan onze eigen levensstijl bepalend zijn voor de ontwikkeling van bepaalde aandoeningen.

Dagelijkse zorgen, stress en er niet in slagen om regelmatig een routineonderzoek te laten doen kunnen soms resulteren in problemen.

Daarom stellen we in dit artikel iets zeer simpels en belangrijks voor: zorg voor jezelf, luister naar jezelf en geef prioriteit aan jezelf. Bovendien, voor jezelf zorgen is helemaal niet egoïstisch.

Voor jezelf zorgen betekent dat je jezelf waardeert, iets dat iedereen verdient om gelukkig te zijn en het beste van zichzelf te geven aan de mensen om hen heen.

Wij nodigen je uit om iets meer te weten te komen over de symptomen van vijf vaak voorkomende aandoeningen bij vrouwen.

1. Migraine, hoofdpijn die op komt zetten in de puberteit

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat twee keer zoveel vrouwen last hebben van migraine dan mannen. Daarnaast houdt de pijn langer aan en doet het probleem zich vaker voor.

Migraine is misschien wel de meest voorkomende aandoening bij vrouwen.

De meeste traditionele medicijnen die invloed hebben op de slagaderen zijn eigenlijk helemaal niet in staat om de pijn van migraine te verzachten.

 • Migraine heeft niets te maken met hormonen of stress.
 • Recente gegevens tonen aan dat migraine veroorzaakt wordt door overgevoelige zenuwvezels.
 • Hoewel migraine ook een erfelijke factor heeft, is inmiddels bekend dat ook het centrale zenuwstelsel iets te maken heeft met deze aandoening. Daarom worden er op dit moment experimenten uitgevoerd om effectievere behandelingen te kunnen ontwikkelen.
aandoeningen bij vrouwen migraine

Symptomen van migraine

 • Vrouwen krijgen al op jonge leeftijd last van migraine. Het komt zelfs vrij vaak voor dat meisjes hier op hun elfde al last van hebben.
 • De pijn die gepaard gaat met migraine is zeer intens en kloppend en concentreert zich aan één kant van het hoofd. Deze pijn veroorzaakt duizeligheid, braken en soms zelfs hallucinaties.
 • Deze vorm van hoofdpijn gaat niet over en doet zich soms wel vier keer per maand voor. Soms kan migraine ineens na een aantal jaar vanzelf verdwijnen.

2. De meest voorkomende allergieën bij vrouwen

Dit klinkt misschien vreemd, maar allergieën komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. We besteden er echter vaak maar weinig aandacht aan als de symptomen niet zo ernstig zijn.

Ook intoleranties voor gluten, gerst en rogge komen vaker voor bij vrouwen. Dit is zo duidelijk dat de Celiac Disease Foundation aangeeft dat bijna zeventig procent van alle mensen die er last van hebben vrouw is.

Het is hierbij ook verstandig om rekening te houden met het gegeven dat vrouwen het meest in aanraking komen met chemische producten. De voornaamste redenen waarom vrouwen last krijgen van allergische reacties zijn het gebruik van cosmetische en huishoudelijke producten.

Op welke symptomen van deze aandoeningen bij vrouwen moeten we letten?

 • Let op hoe je ogen en huid reageren wanneer ze in aanraking komen met bepaalde cosmetica.
 • Als er sprake is van een allergie, dan krijgen vrouwen vaak last van een droge keel en waterige ogen.
 • Let ook op je spijsvertering. Soms kunnen een gevoel van ongemak, darmgas of opgeblazenheid na het eten van bepaalde voedingsmiddelen ook wijzen op een bepaalde intolerantie.

3. Prikkelbaredarmsyndroom, een van de meest voorkomende aandoeningen bij vrouwen

Prikkelbaredarmsyndroom is één van de aandoeningen bij vrouwen die verbonden is aan het spijsverteringsproces en die pijn en ontstekingen veroorzaakt.

Er kan sprake zijn van zowel constipatie als diarree en het kan ervoor zorgen dat iemand urenlang niet in staat is om ook maar iets te doen.

De exacte oorzaak van prikkelbaredarmsyndroom is nog altijd onbekend. Wat wel opvallend is, is dat dit probleem zich vaak voordoet in periodes van veel stress, wanneer iemand zenuwachtig is en wanneer er sprake is van hormonale veranderingen.

aandoeningen bij vrouwen buikpijn

Wees je bewust van de volgende symptomen van prikkelbaredarmsyndroom:

 • Dit syndroom doet zich doorgaans voor de eerste keer voor wanneer iemand tussen de vijftien en vijfentwintig jaar oud is.
 • Het is helemaal geen eenvoudige aandoening en het wijst ook niet op een slechte spijsvertering of gastritis. Er is sprake van intense pijn in de darmen die doorstraalt naar de onderbuik.
 • Je kunt last krijgen van braken, darmgas of een zeer brandend gevoel. De pijn komt en gaat en kan soms wel een paar dagen aanhouden.

4. Borstkanker

Ook borstkanker is één van de veel voorkomende aandoeningen bij vrouwen. Het is echter wel belangrijk om je bewust te zijn van het gegeven dat het aantal gevallen van longkanker en dikkedarmkanker in de afgelopen jaren ook is gestegen.

Stel periodieke onderzoeken dan ook nooit uit.

Van welke symptomen moet je op de hoogte zijn?

Let op je borsten. Veel vrouwen weten inmiddels al hoe ze hun borsten zelf kunnen onderzoeken om te kijken of er sprake is van een knobbeltje. Desalniettemin vergeten vrouwen dat er ook nog een andere manier is om borstkanker te herkennen: de kleine kuiltjes.

Wat vooral belangrijk is, is om de huid te onderzoeken om te kijken of deze veranderd is. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van kleine bultjes, vreemde texturen, kleuren of holle delen.

Als er daarnaast sprake is van borstkanker in je familie, dan is het belangrijk om jezelf al voor je veertigste regelmatig te laten onderzoeken.

Vanaf je veertigste zou je periodiek een mammogram moeten krijgen.

5. Depressie, een trouwe metgezel op bepaalde momenten

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben over de hele wereld elk jaar ongeveer 350 miljoen mensen last van depressie en een groot deel hiervan is vrouw. Depressie is een stille ziekte die zich op bepaalde momenten in ons leven voordoet.

Depressie heeft één aspect dat vooral belangrijk is om te onthouden:

 • Vrouwen hebben de beste psychologische strategieën om depressie tegen te gaan. Ze gaan namelijk eerder op zoek naar hulp dan mannen, zijn in staat emotionele opluchting te vinden en kunnen hun problemen beter uitdrukken. Ze zijn ook beter in staat om te communiceren door zichzelf bloot te geven aan anderen.
aandoeningen bij vrouwen depressie

Symptomen van depressie

 • Apathie
 • Gebrek aan energie
 • Voortdurend slecht humeur
 • Alsmaar terugkerend verdriet en voortdurende negatieve gedachten
 • Slaapstoornissen
 • Lichamelijke en musculoskeletale pijn

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Raña-Martínez, N. (2008). Migraña en la mujer. Revista de Neurologia 46, 373–378.
 • Moscoso J., F., and Quera P., R. (2016). Enfermedad celíaca. revisión. Revista Medica de Chile 144, 211–221.
 • Man, F., and Bustos Fernández, L.M. (2013). Síndrome de intestino irritable: ¿Un trastorno funcional? Acta Gastroenterologica Latinoamericana 43, 321–334.
 • Arroyo Yustos, M., Martín Angulo, M., and Álvarez-Mon Soto, M. (2017). Cáncer de mama. Medicine (Spain) 12, 2011–2023.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.