Vijf tips om driftbuien bij kinderen te voorkomen
Vanaf de leeftijd van twee tot vijf jaar kan elk kind driftbuien hebben. Door deze uitbarstingen van woede en frustratie voelen ouders zich vaak schuldig en gaan ze aan zichzelf twijfelen. Het is echter mogelijk om driftbuien bij kinderen te voorkomen.
Het zou ideaal zijn om situaties te vermijden die deze uitbarstingen teweegbrengen. Soms werkt dit, maar soms ook niet. Wat er ook gebeurt, wanhoop niet. Kalm blijven is namelijk de sleutel.
Vijf tips om driftbuien bij kinderen te voorkomen
Driftbuien zijn het gevolg van de emotionele ontwikkeling van kinderen. Kinderen beginnen emoties te voelen, herkennen en uiten, zoals woede of frustratie. Later zullen ze deze emoties kunnen beheersen. Als ze nog jong zijn weten ze echter nog niet hoe ze deze emoties goed onder controle kunnen houden.
Vanaf de leeftijd van twee jaar beginnen kinderen zich ook autonoom te voelen. Ze beseffen dat wat ze willen, niet altijd overeenkomt met wat hun ouders willen. Driftbuien ontstaan juist dan, omdat ze hun geheel nieuwe ‘wil’ willen opleggen en hun ouders op de proef willen stellen.
Ook moet je begrijpen dat driftbuien bij sommige kinderen vaker voorkomen dan bij andere. Elk kind heeft zijn eigen stemming, die zal bepalen hoe hij reageert op de emoties die hij voelt. Zelfs broers en zussen die op dezelfde manier zijn grootgebracht, kunnen verschillende soorten driftbuien hebben.
Hier volgen vijf basistips om driftbuien bij kinderen te voorkomen. We hopen dat je ze in de praktijk kunt brengen voordat je kind zich laat meeslepen door hun emoties.
1. Voorkom onnodige opstandigheid
Er zijn dingen die je kind ‘moet doen’ of ‘niet kan doen’. Evalueer echter of het voor hem noodzakelijk is om ‘het’ op een bepaald moment wel of niet te doen. Misschien kun je hem een paar minuten de controle laten hebben, waarna hij moet doen wat jij hem gevraagd hebt.
Bijvoorbeeld:
- het is winter, dus je kind moet een jas dragen.
- Het kind weigert.
- Als je nog een paar minuten kunt wachten voordat hij zijn jas aan moet trekken, waarom zou je dan druk uitoefenen om hem de jas nu meteen aan te laten doen?
Wanneer je ze in een hoek duwt, exploderen ze omdat ze geen andere optie hebben. Laat je kind een paar minuten ‘besluiten’ om zijn jas niet aan te doen. Als hij het dan koud begint te krijgen, dan doe je hem zijn jas aan.
2. Anticipeer op frustrerende situaties
Als je een lange dag vol met boodschappen en klusjes hebt met je kind, bereid je dan voor. Neem wat speelgoed, water en snacks mee. Een lange dag vol met saaie activiteiten kan namelijk leiden tot een driftbui.
Als ze iets doen wat ze leuk vinden, zoals spelen in het park, maar het is tijd om te vertrekken, zeg dan van tevoren dat het bijna tijd is om weg te gaan uit het park. Verras ze niet met een abrupt vertrek.
Soms veroorzaken we driftbuien omdat we kinderen onderwerpen aan onnodige stress, aan situaties die ze niet begrijpen of niet leuk vinden. Sommige ouders realiseren zich alleen dat ze de situatie hadden kunnen voorkomen als hun kind al middenin een driftbui zit.
3. Wees voorzichtig met het woord ‘nee’ om driftbuien bij kinderen te voorkomen
Daar ouders voortdurend het woord ‘nee’ gebruiken, kan veel driftbuien bij kinderen veroorzaken. De weigering van ouders leidt tot opstandigheid. Beoordeel zelf wanneer je ‘ja’ kunt zeggen. Evalueer ook wanneer je in plaats van ‘nee’ een acceptabel alternatief kunt bieden.
Er zijn uiteraard voor de hand liggende situaties waarin je ‘nee’ moet zeggen. Als het kind een metalen voorwerp in een stopcontact wil steken, dan is ‘nee’ niet onderhandelbaar. Niet alle situaties zijn echter zo extreem of gevaarlijk als deze. Beoordeel dus de situaties waarin je aan hun verzoeken toe kunt geven.
Je zou ook dit artikel eens moeten lezen:
Wat als je kind ongehoorzaam is?
4. Stel duidelijke en redelijke grenzen
Lang voordat er een driftbui ontstaat, moet je de grenzen stellen die kinderen zouden moeten respecteren en moeten leren zich eraan aan te passen.
Net zoals je niet alles kunt controleren wat het kind doet of probeert, omdat buitensporige controle hun verlangen om te experimenteren met hun onafhankelijkheid belemmert, kun je ze ook niet met te veel vrijheid opvoeden. Kinderen moeten weten dat er grenzen zijn die ze niet moeten overschrijden en dat als ze dat wel doen, dit consequenties zal hebben.
5. Zorg voor hun fysieke welzijn om driftbuien bij kinderen te helpen voorkomen
Hoewel driftbuien emotionele uitbarstingen zijn, kunnen ze worden veroorzaakt door fysieke kwalen. Als het voor het kind bijvoorbeeld al tijd is geweest voor de lunch of een dutje, kan hij een driftbui krijgen. Hij weet namelijk niet hoe hij zijn fysieke ongemak moet beheersen of uitdrukken.
Dit is de reden waarom routines je bondgenoten zijn. Zorg ervoor dat je hun dutjes, maaltijden, snacks en badtijden respecteert. Door deze regelmaat zal je kind zich veilig voelen en biedt het de rust en voldoening die ze nodig hebben. Op deze manier help je vermijden dat ze om deze redenen driftbuien hebben.
Wanneer er een driftbui begint
Ondanks dat je al deze aanbevelingen volgt, kan er toch een driftbui ontstaan. Het eerste dat je dan moet doen is kalm blijven. Als je boos wordt maakt dit de situatie alleen maar erger.
Normaal gesproken verrassen driftbuien zelfs kinderen vanwege alle emoties die ze voelen. Het is daarom belangrijk dat je ervoor zorgt dat ze zichzelf of anderen geen pijn doen tijdens een driftbui. Je kind zal je hulp nodig hebben om te kalmeren.
- Spreek langzaam en met een lage stem.
- Leg uit wat er met hem gebeurt, hoe jij erover denkt en nodig hem uit om te kalmeren.
- Vermijd toe te geven aan datgene wat ze vragen. Ze kunnen dan namelijk de verkeerde boodschap krijgen en denken dat ze kunnen krijgen wat ze willen als ze een driftbui hebben.
Als je op een openbare plek bent, zal iemand je waarschijnlijk wel ongevraagd advies geven en zeggen dat je je kind moet negeren of zelfs straf moet geven. We herhalen echter nogmaals dat je geen aandacht aan deze adviezen moet schenken.
Driftbuien staan namelijk voor een emotionele ‘overstroming’. Je kind in het midden van een driftbui negeren of slaan is dus helemaal niet goed. Als je dit doet leer je hem alleen maar om zijn emoties te onderdrukken, wat altijd erge gevolgen heeft. Je kind heeft je nodig om te kunnen kalmeren, dus weiger niet hem je liefde te tonen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Eresmama.com Las etapas del desarrollo emocional del niño [Online] Available at: eresmama.com/las-etapas-del-desarrollo-emocional-del-nino/
- Eresmama.com Establecer límites en la educación de los niños [Online] Available at: eresmama.com/establecer-limites-la-educacion-los-ninos/