Leer grenzen stellen in je persoonlijke relaties

Wanneer je relaties jou een slecht gevoel geven, moet je grenzen stellen. Het is belangrijk dat je leert jezelf op de eerste plaats te zetten.
Leer grenzen stellen in je persoonlijke relaties

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Als je jezelf afvraagt of je in je persoonlijke relaties grenzen stelt, dan zal het antwoord hoogst waarschijnlijk “nee” zijn. Waarom? Misschien omdat je een relatie beschouwt als een band waarbij je alles moet geven. Maar op die manier loop je het risico jezelf te kwetsen of echt in gevaar te brengen. Leer grenzen stellen en goed  voor jezelf te zorgen.

Grenzen stellen in persoonlijke relaties vormt geen belemmering voor gezonde relaties. Het zal daarentegen helpen om de relaties te laten groeien.

Dat komt omdat je wanneer je geen grenzen stelt de deur voor iedereen opent. Dat wil dus zeggen ook voor manipulatieve personen, giftige mensen en emotionele vampieren. Dit soort mensen kan je bitter maken en veel schade berokkenen.

Waarom is het zo moeilijk om in je persoonlijke relaties grenzen te stellen?

De reden dat we in onze persoonlijke relaties vaak geen grenzen stellen, is ingewikkeld. Want het komt voort uit allerlei soorten angsten en onzekerheid. Het kan zelfs het gevolg zijn van allerlei overtuigingen die je hebt.

Als je bijvoorbeeld een laag zelfbeeld hebt dan denk je dat je niet zo belangrijk bent als alle andere mensen. Het resultaat is dat je dan vernedering, beledigingen en zelfs manipulatie tolereert. Dat je geen grenzen stelt heeft vaak te maken met jouw idee dat je ze niet verdient.

Leer grenzen stellen als mensen pesten

Misschien heb je ook een ongefundeerde angst om met andere mensen ruzie te maken. De vrees is in dit geval dat ze het zullen afkeuren en niet langer zorg voor je zullen dragen. Of je vreest dat een conflict je veiligheid zal ondermijnen.

Maar ongeacht al deze redenen is het echte probleem dat je een laag zelfbeeld hebt. Het gaat er zelfs niet over dat je geen ruzie wilt maken met anderen. Het echte probleem is dat je niet weet hoe je in je persoonlijke relaties grenzen moet stellen.

Want je hebt niet geleerd hoe je assertief moet zijn. Bovendien heb je niet leren communiceren en je eigen behoeften verdedigen. Daarom moet je het nu leren. Maar hoe doe je dat?

Leer grenzen stellen in je persoonlijke relaties

  • Begin met “nee” te zeggen tegen alles dat je niet wilt doen of waarvoor je geen tijd hebt. Het maakt niet uit wat anderen zeggen. Misschien worden ze kwaad. Of misschien zorgt het ervoor dat jij in een slecht daglicht komt te staan. Dat is van geen enkel belang. Zorg dat wat jij wilt een prioriteit is.
  • Maak gebruik van het woord “ik” om te zeggen wat je voelt en wilt. Zeg bijvoorbeeld: “Ik ben heb geen zin om naar deze vergadering te gaan.” Gebruik geen verontschuldigingen. Wees duidelijk.
  • Zeg niet iedere keer dat het je spijt als je zegt wat je wilt. Zeg bijvoorbeeld in plaats van “Het spijt me maar ik wil thuisblijven” maar simpelweg”Ik wil thuis blijven.”
  • Verantwoord jezelf niet wanneer je je mening geeft of een beslissing neemt. Je hoeft dat niet doen, zelfs al is de ander boos. Vertrouw op jezelf.

Leer grenzen stellen

Om in je persoonlijke relaties grenzen te stellen is het soms noodzakelijk dat je leert opnieuw jezelf zijn. Dit betekent dat je leert jezelf vertrouwen, dat je ophoudt andere mensen te behagen en dat je ermee stopt hun goedkeuring te zoeken.

Dit is erg moeilijk. Want tenslotte heb je als kind geleerd om de mensen rond jou te behagen. Je zegt ‘nee’ en stopt de persoon die jou probeert van gedachte te laten veranderen en te doen wat hij of zij wil. Deze kleine stappen kunnen je helpen.

Leer grenzen stellen

Wanneer moet je in je persoonlijke relaties grenzen stellen? Het antwoord is dat je dat moet doen als je je onbehaaglijk voelt. Het moment waarop iets je energie steelt, je een slecht gevoel geeft of al je aandacht opeist, is het moment waarop je grenzen moet beginnen stellen.

Dit gebeurt in alle soorten relaties. Het gebeurt in het gezin, met vrienden en met je partner. Soms gebeurt het dat je een hand geeft en de ander een arm neemt. Om die reden is het erg belangrijk om jezelf te uiten zoals je bent.

Leer jezelf te zijn

Dit zijn voorbeelden van uitingen van jezelf zijn. Weiger iets te doen wanneer je het niet wilt doen. Uit jezelf zonder je schuldig of beschaamd te voelen om wat anderen over je zullen denken. Stop met voortdurend uitleg te geven. Je moet leren hoe je voor je eigen welzijn kan zorgen. Dit hangt niet van anderen af maar van jezelf.

Door dit te doen zal je merken dat je kan veranderen. Je zal zien hoe je kan leren om assertiever te zijn. Want op die manier vermijd je dat anderen je manipuleren. Bovendien leer je uitdrukking te geven aan wat jij wilt zonder je schuldig of bang te voelen hoe anderen zullen reageren. Leer grenzen stellen in je persoonlijke relaties! Ga jij vandaag beginnen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.