Verschillende varianten van epilepsie

Epilepsie is een ziekte die wereldwijd miljoenen mensen treft. Het is belangrijk om de verschillende uitingsvormen van deze ziekte te kennen om deze op de meest effectieve manier aan te pakken.
Verschillende varianten van epilepsie

Laatste update: 26 oktober, 2020

Epilepsie is een ziekte die wordt veroorzaakt door een onbalans in de elektrische activiteit van neuronen in bepaalde delen van de hersenen. Iets dat echter niet iedereen weet, is dat er verschillende varianten van epilepsie zijn.

Volgens de Commission on Classification and Terminology of the International League Against Epilepsy wordt het gekenmerkt door het optreden van terugkerende aanvallen, die zowel neurobiologische als cognitieve en psychologische effecten hebben (Engelse link).

Ondanks dat het een van de oudste ziekten uit de geschiedenis is, is veel van de dynamiek ervan onbekend. Om die reden benadrukken verschillende onderzoeken (Engelse link) het belang van deze ziekte.

Daarom vond de geneeskunde het essentieel om de verschillende varianten en patronen van symptomen van epilepsie te classificeren om te leren hoe men effectief met deze aandoening om kan gaan.

De epidemiologie van epilepsie

Er zijn twee zeer belangrijke aspecten waarvan we op de hoogte moeten zijn als het om deze ziekte gaat. Ten eerste moeten we leren waardoor het wordt veroorzaakt en hoe het moet worden behandeld. Ten tweede is het essentieel om te weten hoe het over de hele wereld verspreid voorkomt.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kwam met enkele statistieken over epilepsie op mondiaal niveau. Laten we eerst eens kijken naar de getallen van de prevalentie van epilepsie:

 • Geschat wordt dat er meer dan 50 miljoen mensen op de wereld zijn met de diagnose epilepsie.
 • Afhankelijk van de leeftijd van de patiënten en het geografische onderzoeksgebied, varieert de prevalentie van 4 tot 10 patiënten per 1.000 mensen. Het is belangrijk op te merken dat deze cijfers verdubbelen in arme landen.
 • Ongeveer 80% van de epileptische patiënten woont op plaatsen waar de economie nog volop in ontwikkeling is.
 • 70% van de mensen met epilepsie zouden zonder aanvallen kunnen leven als de ziekte op de juiste manier werd behandeld. Helaas blijft in bepaalde delen van de wereld driekwart van de patiënten hun hele leven onbehandeld.
 • Mensen met epilepsie hebben drie keer meer kans om te overlijden in vergelijking met de algemene bevolking.

We kunnen dus stellen dat deze gegevens verwoestend zijn. Epilepsie kan met medicijnen worden behandeld, maar veel mensen hebben niet de middelen om deze medicatie te krijgen en hun ziekte te verlichten.

Het is essentieel om te weten hoe je epilepsie kunt identificeren. De algemene wereldbevolking moet worden voorgelicht over de effecten en gevolgen van deze ziekte, evenals de behandelmogelijkheden.

Verschillende varianten van epilepsie

Hersenactiviteit

Volgens de Andalusian Epilepsy Society en de International League Against Epilepsy (ILAE) zijn er twee belangrijke varianten van deze ziekte (Engelse link), die beiden weer onderverdeeld kunnen worden.

Een ervan wordt bepaald door zijn algemene karakter en de andere zorgt voor focale aanvallen. Hieronder zullen we de verschillende varianten van gegeneraliseerde epilepsie samenvatten en daaronder de varianten van focale epilepsie.

Gegeneraliseerde epilepsie

Gegeneraliseerde epileptische aanval

Dit wordt ook wel een gegeneraliseerde tonisch-clonische aanval genoemd. Een plotseling verlies van bewustzijn is bij deze vorm het belangrijkste kenmerk. Het veroorzaakt aanvankelijk algemene lichaamsstijfheid (tonische fase) en vervolgens ritmische bewegingen (clonische fase).

Het is de meest opvallende en meest ernstige variant van de ziekte. Er kunnen andere problemen optreden tijdens deze aanvallen. Denk hierbij aan problemen zoals:

Absences

Deze variant wordt gekenmerkt door een verlies van bewustzijn met immobiliteit en een starende blik gedurende een paar seconden (Spaanse link). Het levert in de meeste gevallen niet veel problemen op, maar kan meerdere keren per dag voorkomen.

Myoclonische aanval

Deze vorm is gebaseerd op een plotselinge spasme in het hele lichaam of in een deel ervan. Deze spasmes komen vooral voor in de bovenste ledematen. Dit type epilepsie zorgt ervoor dat de patiënt valt.

Atonische aanval

Bij deze variant is er sprake van verlies van spierspanning, vallen en een tijdelijke afwezigheid van bewustzijn. Behalve de tonisch-clonische variant zijn de gegeneraliseerde aanvallen kortdurend met snel herstel. Een groot deel van het gevaar schuilt in de activiteit die de persoon uitvoert op het moment van de aanval en de plaats waarop hij zich bevindt.

Focale epileptische aanvallen

Deze varianten van epilepsie zijn afhankelijk van het gebied van de hersenen waar de neuronale elektrische onbalans optreedt. Er zijn verschillende varianten op basis van hun uitingsvormen die we hieronder zullen beschrijven.

Zonder verstoring van het bewustzijn

Dit worden ook wel eenvoudige partiële aanvallen genoemd. Een deel van het lichaam begint gedurende seconden of minuten te trillen. De aanvallen kunnen zich manifesteren met:

Met veranderd bewustzijn

Men noemt dit ook complexe partiële aanvallen. Deze vorm van epilepsie is vergelijkbaar met de vorige. In dit geval is er echter sprake van bewustzijnsverlies. Het verschil met de gegeneraliseerde is het feit dat de persoon niet op de grond valt, omdat er geen verlies van spierspanning is. Toch voelen ze zich intens gedissocieerd van de werkelijkheid.

Bilaterale aanval

Dit gebeurt wanneer een gefocuste epileptische gebeurtenis zich uitstrekt van het focuspunt tot het hele hersenoppervlak, in beide zijden van de hersenen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Hoe epilepsie en borstvoeding onder controle te houden

Oorzaken en behandeling bij de verschillende varianten van epilepsie

CAT-scan om de verschillende varianten van epilepsie te identificeren

Er zijn verschillende oorzaken van epilepsie. Veel studies (Engelse link) onderzoeken de vooruitgang die de wetenschap de afgelopen decennia heeft geboekt bij het begrijpen van de werkingsmechanismen en de onderliggende redenen van deze ziekte.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft enkele van de meestvoorkomende oorzaken op een rij gezet. Laten we eens kijken wat de mogelijke oorzaken van epilepsie zijn.

 • Hersenschade door prenatale verwondingen of tijdens de bevalling zelf.
 • Aangeboren afwijkingen op neurologisch of genetisch niveau.
 • Verwondingen van het hoofd.
 • Beroertes die de correcte doorbloeding van de hersenen verhinderen en daardoor de toevoer van noodzakelijke zuurstof naar de hersenen beperken (Spaanse link).
 • Herseninfecties zoals cysticercose (weefselinfectie van Taenia solium-larven, waardoor cysten tussen de neuronen ontstaan)
 • Hersentumoren

Volgens het Handbook of Epilepsy Treatment is de basisbehandeling van alle patiënten gebaseerd op het gebruik van anti-epileptica. Deze medicijnen proberen het ontstaan van aanvallen te elimineren met een minimum aan bijwerkingen.

Bovendien is de toediening van deze medicamenten eenvoudig en zonder grote complicaties, wat de aanpak zeker vergemakkelijkt. Daarnaast zijn deze medicijnen vrij goedkoop, sommige kosten zelfs niet meer dan $5 per jaar.  Desondanks kunnen veel mensen in ontwikkelingslanden ze niet betalen.

Verschillende varianten van epilepsie: wat je moet onthouden

Epilepsie verwijst naar een toename van elektrische activiteit in een algemeen of specifiek gebied van de hersenen. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende varianten van epilepsie. Ze kunnen worden ingedeeld op basis van hun aard, naast andere classificaties op basis van de effecten die de aanvallen hebben op de patiënten.

De toegang tot een betaalbare behandeling heeft een sterke invloed op het verloop van deze ziekte. Helaas kan een aanzienlijk percentage van de wereldbevolking niet beschikken over goedwerkende medicatie om de aanvallen onder controle te houden.

Kortom, het is ongelooflijk belangrijk dat de wetenschap meer te weten komt over de verschillende varianten van epilepsie. Alleen op die manier kan er een verbetering plaatsvinden van de kwaliteit van leven van deze patiënten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Banerjee, P. N., Filippi, D., & Hauser, W. A. (2009). The descriptive epidemiology of epilepsy—a review. Epilepsy research85(1), 31-45.
 • Epilepsia, Organización mundial de la salud (OMS). Recogido a 16 de julio en https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/epilepsy
 • Commission on Classification and Terminology of the International League Against Epilepsy. Proposal for revised clinical and electroencephalographic classification of epileptic seizures. Epilepsia 22:489-501, 1981. Recogido a 16 de julio en https://web.archive.org/web/20090218004720/http://ilae-epilepsy.org/ctf/over_frame.html
 • Tipos de epilepsia, ApIce. Recogido a 16 de julio en https://www.apiceepilepsia.org/que-es-la-epilepsia/diferentes-tipos-de-crisis-epilepticas/
 • Engel Jr, J. (2006). ILAE classification of epilepsy syndromes. Epilepsy research70, 5-10.
 • Moshé, S. L., Perucca, E., Ryvlin, P., & Tomson, T. (2015). Epilepsy: new advances. The Lancet385(9971), 884-898.
 • Shorvon, S. (2010). Handbook of epilepsy treatment. John Wiley & Sons.
 • Carrera-García, Laura. “Ausencias sintomáticas, la etiología menos conocida de las crisis de ausencia.” Revista de Neurología 65.6 (2017): 263-267.
 • LUCCI, RODRÍGUEZ, Matías Alet, and Sebastián F. Ameriso. “Epilepsia asociada al accidente cerebrovascular.” MEDICINA (Buenos Aires) 78.2 (2018).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.