Veneuze trombose door anticonceptiva

Hormonale anticonceptiva worden over de hele wereld gebruikt. Ze hebben echter veel negatieve bijwerkingen. In feite is er een verband tussen oestrogenen en veneuze trombose. Lees verder om meer te weten te komen.
Veneuze trombose door anticonceptiva

Laatste update: 21 september, 2020

Het gebruik van hormonale anticonceptiva wordt steeds vaker als methode gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Ze zijn grotendeels veilig. Een aantal gegevens laten echter zien dat vrouwen die anticonceptiva gebruiken een groter risico op veneuze trombose hebben.

Op basis van de externe toediening van geslachtshormonen aan het lichaam, helpen hormonale anticonceptiva om een zwangerschap te voorkomen. Het ontvangen van deze hormonen voorkomt ovulatie in de menstruatiecyclus van elke vrouw.

Ze verdikken bovendien ook het vaginale slijm, waardoor spermacellen er erg moeilijk doorheen kan komen. Ze zijn dus heel erg effectief als ze dienovereenkomstig worden gebruikt.

Wat zijn hormonale anticonceptiva?

Anticonceptiemiddel

In tegenstelling tot condooms beschermen hormonale anticonceptiva niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Ten eerste moeten we vermelden dat er veel verschillende soorten hormonale anticonceptiva zijn. Ze worden ook op andere manier gebruikt. Dit kan onder andere op de volgende manieren:

  • Oraal. Dat wil zeggen in de vorm van anticonceptiepillen.
  • Hormonaal spiraaltje. Dit is een hulpmiddel dat in de baarmoederhals van een vrouw wordt ingebracht dat hormonen afgeeft en daar jarenlang kan blijven zitten.
  • Pleister. Dit is een klevend doekje dat aan de huid kleeft en daardoor hormonen afgeeft.
  • Vaginale ring. Dit apparaatje wordt tijdens elke menstruatiecyclus in de vagina geplaatst en geeft hormonen af.
  • Hormonaal implantaat. Dit is een capsule die onder de huid wordt geplaatst en daar jarenlang kan blijven zitten, het geeft in elke cyclus hormonen af.

Aangezien dit geen barrière-anticonceptiemethoden zijn, moeten we niet vergeten dat ze geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen bieden, alleen tegen een zwangerschap. Degenen die een actief seksleven hebben met mensen die ze net hebben ontmoet, moeten ter bescherming condooms gebruiken.

Misschien ook interessant om te lezen:
Het effect van de morning-afterpil op je lichaam

Wat is veneuze trombose?

Het is de vorming van een bloedstolsel in de diepe aderen van het lichaam en komt vaak in de benen voor. Een stolsel kan door de bloedbaan reizen, totdat het in een kleiner vat stagneert en de normale bloedcirculatie verstoort.

Wanneer dit stolsel naar de longen reist dan zal het resultaat een longembolie zijn. Dit is een zeer ernstige situatie en heeft een hoog sterftecijfer onder degenen die eraan lijden. Er zijn veel risicofactoren voor het ontwikkelen van veneuze trombose.

Enkele van de meest prominente zijn obesitas en vaak immobilisatie. Na een operatie waarbij je moet blijven liggen of in het geval van zeer lange reizen, moet je de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om veneuze trombose te voorkomen. Daarnaast zijn roken (Spaanse link) en zwangerschap andere risicofactoren.

Het risico op veneuze trombose door hormonale anticonceptiva

Stolsel in een ader

De vorming van veneuze trombose door anticonceptiva is een ernstige aandoening die onmiddellijk moet worden behandeld om complicaties te voorkomen. Oestrogenen, een belangrijk onderdeel van hormonale anticonceptiva, lijken bloedstolling te veroorzaken.

Dit is de reden waarom, bij langdurige blootstelling en na inname van hoge niveaus van deze hormonen, het risico op veranderde stolling en trombosevorming toeneemt. Schattingen geven aan dat het risico op trombose (Engelse link) na het nemen van voorbehoedsmiddelen 1 op de 100.000 vrouwen bedraagt.

Het lijkt misschien een laag risico, maar je moet niet vergeten dat de slachtoffers meestal jonge en voorheen gezonde vrouwen zijn. Er zijn ook miljoenen gebruikers van anticonceptie over de hele wereld. Houd hier dus rekening mee bij het kiezen van dit type voorbehoedsmiddel.

Toch zijn niet alle hormonale anticonceptiva hetzelfde. Anticonceptiva bevatten steeds vaker een lagere dosis oestrogeen. Het minimaliseert dus deze en andere risico’s die deze hormonen kunnen opleveren.

Hormonale anticonceptie is nog steeds veilig

Tot slot blijven hormonale anticonceptiva een zeer veilige methode om een zwangerschap te voorkomen. Door het wijdverbreide gebruik en de vooruitgang in farmacologische ontwikkeling brengen ze naarmate de tijd verstrijkt steeds minder risico’s met zich mee. Houd er echter rekening mee dat er altijd bijwerkingen zijn.

Professionals raden daarom aan dat je je arts raadpleegt voordat je een anticonceptiemiddel gebruikt. Alleen zij kunnen je zaak namelijk beoordelen, mogelijke risicofactoren bepalen en je over de veiligste vorm en samenstelling adviseren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jordi Fontcuberta C. Trombosis en la mujer Aspectos prácticos.
  • Brito MB, Nobre F, Vieira CS. Hormonal contraception and cardiovascular system. Vol. 96, Arquivos Brasileiros de Cardiologia. Arquivos Brasileiros de Cardiologia; 2011. p. e81–9.
  • Contracepción hormonal y sistema cardiovascular [Internet]. [cited 2020 May 10]. Available from: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0066-782X2011000400021&script=sci_arttext&tlng=es
  •  Amado JA, Flórez J. I. CONCEPTOS FUNDAMENTALES 1. Diferenciación gonadal y sexual 50 Hormonas sexuales: estrógenos, gestágenos, andrógenos y anticonceptivos hormonales.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.