Van termieten afkomen: 4 effectieve methodes

Hoe kun je van termieten afkomen? Alles wat van hout is, of het nu meubels of vloeren zijn, is gevoelig voor termieten, in het bijzonder in een vochtige omgeving.
Van termieten afkomen: 4 effectieve methodes

Laatste update: 05 juli, 2018

Er is weinig ongedierte wat zo destructief is voor een huis als termieten. Deze insecten eten hout en zijn niet alleen in staat je meubels te vernietigen, maar ook om de hele fundering van je huis aan te tasten. Van termieten afkomen kan een uitdaging zijn, maar dit artikel zal je zeker op weg helpen.

Hoe kun je weten of je last van termieten hebt? Je kan een termietenplaag herkennen aan kleine gele stukjes op het hout, alsof het bestrooid is met broodkruimels. Ook kun je kleine gaatjes in het hout zien. Dit zijn twee duidelijke tekenen dat deze onwelkome gasten zich in je huis verschanst hebben.

Deze insecten hebben een voorkeur voor specifieke houtsoorten. Als je ceder of parota (guanacaste) hout in huis hebt ben je redelijk veilig. Termieten zijn niet gesteld op deze houtsoorten. De volgende soorten zijn echter hun favorieten:

  • Grenen
  • Cipres
  • Kapok
  • Balsa
  • Elzen

Zo kun je van termieten afkomen

Laten we aan de slag gaan. Hoe kun je termieten uit je huis verbannen voordat het te laat is? Hieronder vind je enkele aanbevelingen en methoden om van dit ongedierte af te komen.

Een termiet op hout

1. Sinaasappel en kamfer

Een eenvoudige manier om van termieten af te komen is om een potje met sinaasappelschil en kamfer in de laden van je kast te plaatsen. Kamfer is een wittig goedje dat op zout lijkt en onder andere gebruikt kan worden als insecticide. Let wel goed op dat het niet aanraking komt met je kleding, want dit kan vlekken veroorzaken.

2. Boorzuur insecticide

Je kunt boorzuur vinden in de supermarkt of in het tuincentrum. Let op: dit is niet hetzelfde als het medicinale boorzuur dat verkocht wordt in apotheken.

  • Meng een theelepel boorzuur met een eetlepel suiker en een eetlepel melk.
  • Vul flessendopjes met dit mengsel en plaats ze in de getroffen gedeelten van je huis.
  • Plaats het boorzuur niet op plekken waar kinderen of huisdieren bij kunnen, het kan namelijk giftig zijn.
  • Laat het staan gedurende drie of vier weken. Termieten planten zich snel voort en de kans is groot dat ze in grote aantallen aanwezig zijn. Aangezien termieten meestal eten naar hun verblijfplaats brengen kun je ze het gif zelf naar andere termieten laten verspreiden.
Van termieten afkomen met professionele hulp

3. Andere tips

Er gaan allerlei adviezen rond op het internet over hoe je van termieten af kunt komen. Sommige van deze adviezen zijn echter ineffectief en wij zullen je uitleggen waarom.

Benzine op het hout spuiten, bijvoorbeeld, zal niet werken. De benzine bereikt de binnenkant van het hout niet en de termieten leven en eten juist hier. Daarnaast stinkt het en is het zeer licht ontvlambaar.

Misschien ben je ook wel tips tegengekomen die aanraden kerosine, motorolie of soortgelijke producten te gebruiken. Ook deze middeltjes zijn licht ontvlambaar en daarom niet aan te raden.

4. Chemische was

Er zijn hele bedrijven die zich compleet hebben toegewijd aan het bestrijden van termieten. Aangezien er miljoenen insecten zich in één huis kunnen nestelen, is het misschien geen slecht idee om de professionals in te schakelen.

Het voordeel hiervan is dat ze gecontroleerde methodes gebruiken om voor eens en voor altijd de termieten uit te roeien. Op deze manier kun je grondig en effectief van termieten afkomen en geef je ze geen kans meer om zich voort te planten.

Hoe kun je termieten buiten de deur houden?

Als je op een plek woont waar termieten voorkomen, is de beste oplossing om het probleem in zijn geheel te voorkomen door geen houten meubels in huis te hebben. Als je toch besluit houten meubilair aan te schaffen, zorg er dan voor dat het van hoge kwaliteit is zodat de termieten het moeilijker aan kunnen tasten.

Je huis schoon en gedesinfecteerd houden kan ook helpen, maar biedt geen garantie. Probeer het hout droog te houden en bescherm met name je leidingen. Dit is waar termieten leven en zich voortplanten en dit gebeurd in een zeer rap tempo.

Van termieten afkomen is niet eenvoudig en vereist veel geduld. Maar maak je geen zorgen, als je door blijft zetten zul je ze uit je huis verbannen. Schiet wel op, want de schade is niet meer ongedaan te maken! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.