Ulceratieve colitis: een nog onbekende ziekte

De symptomen van ulceratieve colitis kunnen makkelijk worden verward met andere aandoeningen en kunnen komen en gaan. Het is het beste om een deskundige te bezoeken om een diagnose te stellen.
Ulceratieve colitis: een nog onbekende ziekte

Laatste update: 02 januari, 2019

Als jij of iemand anders de diagnose ulceratieve colitis, of colitis ulcerosa, hebt gehad, is het eerste dat je moet doen deze aandoening leren begrijpen. Het kennen van de symptomen is ook een manier om je goed voor te bereiden. Evenzeer is het verstandig om de beste strategieën leren om er iedere dag mee om te gaan en je levenskwaliteit te verbeteren.

Het is ook belangrijk om te weten dat deze ziekte nog vrij onbekend is.

Oorzaken

De oorzaken worden nog bestudeerd. Dat is waarom het een goed is om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rond ulceratieve colitis als je hieraan lijdt.

In het artikel van vandaag willen we je hiermee helpen, door je ten eerste zo veel mogelijk informatie te geven over bepaalde aspecten die misschien van nut kunnen zijn.

Wat is ulceratieve colitis?

Ulceratieve colitis is een chronische aandoening die invloed heeft op de darmen, vooral op de dikke darm. De wanden van dit lichaamsdeel raken namelijk ontstoken en zweren en wonden beginnen te ontstaan en pus en slijm te produceren.

 • Deze combinatie van ontstekingen en de vorming van zweren gaat gepaard met een aanzienlijk ongemak, vooral in het darmgebied.
 • Denk eraan dat de pijn in de darmen voor kan komen in verschillende gebieden, net onder de navel of aan de rechter- of linkerkant.
 • Er is één ding dat altijd hetzelfde is: als je gaat liggen, wordt de pijn minder.

Ulceratieve colitis vs ziekte van Crohn

 • Het is eerst en vooral belangrijk om te begrijpen dat er een verschil is tussen ulceratieve colitis en de ziekte van Crohn. Dit zijn namelijk twee verschillende aandoeningen. De ziekte van Crohn kan ieder deel van het maagdarmkanaal beïnvloeden, terwijl colitis ulcerosa uitsluitend gericht is op de dikke darm en het slijmvlies dat zich daar bevindt.
 • Beide zijn inflammatoire darmziekten, maar ze zijn niet te verwarren met het prikkelbaredarmsyndroom, dat zo vaak voorkomt bij vrouwen.
Colitis

Symptomen van ulceratieve colitis

De meeste mensen die lijden aan colitis ulcerosa klagen vooral over terugkerende en intense pijn in de buik.

Het is belangrijk om deze algemene symptomen te kennen:

 • Je ontlasting is zachter en je hebt af en toe last van diarree. Een symptoom is bloed tijdens de stoelgang.
 • Je verliest gewicht.
 • Het komt vaak voor dat je vermoeid bent en geen energie hebt.
 • Kinderen die lijden aan ulceratieve colitis groeien minder snel. Dat is waarom je diarree bij kinderen nooit moet negeren.

Onvoorspelbaar

De symptomen van ulceratieve colitis komen en gaan. Sommige mensen lijden er twee of drie keer per week aan gedurende een aantal maanden voordat het verdwijnt.

Je moet altijd echter altijd een juiste medische diagnose krijgen en deskundige hulp.

Mogelijke oorzaken van ulceratieve colitis

Buikpijn

Onderzoek naar colitis ulcerosa geeft aan dat de ontsteking een gevolg zou kunnen zijn van de complexe interactie van verschillende factoren, zoals genetica, het immuunsysteem en omgevingsfactoren.

 • Als een van je ouders aan colitis ulcerosa lijdt, is het goed mogelijk dat ook jij deze aandoening ontwikkelt.
 • Er zijn bepaalde werkzame stoffen in de omgeving (antigenen) die deze ziekte veroorzaken. Je immuunsysteem weet niet hoe het zich moet verdedigen tegen deze vijanden van buitenaf. Dit kan zodoende leiden tot ontsteking van het gebied van de dikke darm.
 • Colitis ulcerosa kan dus het resultaat zijn van de interactie van een virus of bacteriële infectie van de dikke darm met het aangeboren immuunsysteem van het lichaam.

Deze ziekte treft zowel mannen als vrouwen en verschijnt meestal rond de leeftijd van 30 jaar.

Natuurlijke middelen tegen ulceratieve colitis

Peterselie

Zoals we in dit artikel al hebben gezegd, is het van vitaal belang dat je een goede diagnose hebt en onder controle staat bij gezondheidsdeskundigen als je last hebt van colitis ulcerosa.

Van onze kant kunnen we je een aantal fundamentele tips en eenvoudige huismiddeltjes laten zien die je in gedachten kunt houden. Probeer maar uit te vinden welke het meest geschikt zijn voor jouw specifieke en persoonlijke behoeften.

 • Tracht je aan een dieet te houden dat zo natuurlijk mogelijk is, waarbij je van de dingen als gluten en melkproducten vermijdt.
 • Je moet ook conserveermiddelen en kant-en-klaargerechten vermijden.
 • Verhoog je consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels en omega 3-vetzuren (walnoten, zalm, olijfolie, avocado…).

Levensstijl

 • Het wijzigen van je levensstijl is ook belangrijk: beheers je stressniveau en negatieve emoties, stop met roken en krijg meer beweging…
 • Verhoog je inname van vitamine C.
 • Drink iedere dag peterseliethee om je te helpen bij het elimineren van toxines en chemische stoffen uit je lichaam.
 • Of drink natuurlijke dranken gemaakt van een mengsel van mineraalwater en appel, wortel of komkommer.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.