Tekenen dat je lichaam gifstoffen niet goed afvoert

Wist je dat veel voorkomende problemen zoals hoofdpijn of een gebrek aan concentratie het gevolg kunnen zijn van een teveel aan gifstoffen? Het is mogelijk dat je lichaam een signaal afgeeft dat het moet worden gereinigd.
Tekenen dat je lichaam gifstoffen niet goed afvoert

Laatste update: 02 juli, 2018

Zelfs als we gezonde gewoonten hebben kunnen we ons lusteloos voelen of zonder voldoende energie hebben. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat je lichaam gifstoffen niet goed afvoert. 

In dit artikel zullen we meer vertellen over naar welke tekenen je moet luisteren omdat ze betekenen dat er iets niet goed is met je lichaam.

Tekenen dat je lichaam gifstoffen niet goed afvoert

Hoofdpijn, prikkelbaarheid en indigestie kunnen vervelende klachten zijn die door iets anders worden veroorzaakt.

Als ze echter eerder norm dan uitzondering zijn moet je misschien even opletten. Het kunnen namelijk tekenen zijn dat je lichaam gifstoffen niet goed afvoert.

Hieronder zullen we ingaan op enkele van de belangrijkste signalen dat je systeem om gifstoffen te verwijderen niet goed werkt.

1. Constante vermoeidheid

Vermoeidheid, een teken dat je lichaam gifstoffen niet goed afvoert

Het maakt niet uit hoeveel uur je per dag slaapt, je bent altijd moe of je hebt gewoon totaal geen energie.

Wanneer je lichaam op volle snelheid bezig is om gifstoffen te verwijderen is het normaal dat je je moe voelt.

Als je koffie drinkt of chocolade eet om dit probleem op te lossen maak je de situatie alleen maar erger. Houd er ook rekening mee dat chronische vermoeidheid het gevolg kan zijn van een hormonale onbalans die je immuunsysteem beschadigt.

2. Verstopping

Wanneer iets niet goed door de maag en het darmkanaal verplaatst wordt, kan je lichaam de gifstoffen niet via de ontlasting verwijderen.

Chronische constipatie is een teken dat er teveel gifstoffen in je lichaam zitten waardoor je stoelgang uit balans is. Zelfs als je je vezelinname hebt verhoogd of als je van dieet bent veranderd en geen verschil hebt gemerkt, dan kan het zijn dat je een grondige darmreiniging nodig hebt.

Vergeet niet dat je spijsverteringsstelsel afval heeft verzamelt waarvan niet alles wordt uitgescheiden. Probeer meer rauwe groenten en fruit te eten om het proces te helpen.

3. Hoofdpijn

Hoofdpijn, een teken dat je lichaam gifstoffen niet goed afvoert

De oorzaken van migraine zijn gevarieerd. Let echter op als het meerdere keren per week optreedt.

Als je er niet achter kunt komen waarom je hoofdpijn hebt (dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld geen stressvolle dag hebt gehad, of niet in de zon hebt gelegen, geen last van slapeloosheid hebt gehad enz.), dan moet je overwegen om een detox-kuur te doen.

Houd in gedachten dat hoofdpijn tijdens het ontgiftingsproces toe kan nemen (ook wel ‘genezingscrisis’ genoemd).

4. Gewichtstoename

Het is waar dat afvallen erg moeilijk is maar voor sommige mensen is aankomen net zo moeilijk.

Als je echter ondanks sporten en dieet geen verandering ziet op de weegschaal (of als je bent aangekomen) dan kan dit te wijten zijn aan een hormonaal probleem.

Wat heeft dit met gifstoffen te maken? De functie van hormonen kan ook worden vergiftigd en uit balans gebracht worden door het voedsel dat we eten of de gewoonten die we hebben.

5. Concentratieproblemen

Concentratieproblemen, een teken dat je lichaam gifstoffen niet goed afvoert

Heb je meer moeite om je op taken te concentreren? Stop je halverwege met dingen omdat je er niet bij bent met je hoofd? Vind je het moeilijk om duidelijke beslissingen te nemen?

De ‘mentale mist’ is het onvermogen zich te concentreren en komt veel voor wanneer het lichaam te veel gifstoffen heeft verzameld en het deze gifstoffen niet goed afvoert.

Maak niet de fout om door het drinken van koffie of alcohol het probleem te verhullen. Elimineer daarentegen afval met een goed dieet.

6. Depressie

Soms ben je gelukkig en van het een op het andere moment voel je je de meest ongelukkige persoon op deze aarde.

Je stemming verandert meerdere keren per dag en je geeft externe factoren de schuld, zoals verkeer, werk, geldproblemen of huishoudelijk werk.

Depressie en angst kunnen echter ook optreden als gevolg van een ongezond voedingspatroon en als gevolg van de accumulatie van gifstoffen (gifstoffen die het lichaam niet goed afvoert).

Begin met een gezond dieet. Beetje bij beetje zul je resultaat zien.

7. Slapeloosheid

Slapeloosheid, een teken dat je lichaam gifstoffen niet goed afvoert

Als je nachtmerries hebt, je midden in de nacht wakker wordt en niet meer in slaap kunt vallen, of als je moeilijk slaapt, kan dit misschien te wijten zijn aan een teveel aan gifstoffen.

Dit komt namelijk omdat gifstoffen de functies van het hormoon melatonine onderbreken, dat verantwoordelijk is voor ontspanning en rust.

  • Soms denken we misschien dat het de oplossing is om slaappillen of relaxantia in te nemen. Dit wordt echter een tweesnijdend zwaard.
  • Er zijn steeds hogere doses nodig om in slaap te komen en we voegen ook meer gifstoffen toe aan ons lichaam.
  • Daarom raden we enkele verschillende technieken aan, zoals meditatie of yoga, voordat je naar bed gaat om een goede nachtrust te krijgen.

8. Spierpijn

Het klopt dat het leven dat we leiden tot spierpijn en krampen kan leiden, vooral in het cervicale of dorsale gebied. Vaak lijkt het er echter op dat we stijfheid ervaren zonder dat we iets gedaan hebben.

Je zou het kunnen uitleggen als een slechte nachtrust, een nieuw kussen of sporten, maar als niets daarvan pijn veroorzaakt…. wat is dan de schuldige?

Wanneer gifstoffen zich in een grote hoeveelheid in het lichaam bevinden veroorzaken ze ontstekingen en dus pijn en bewegingsproblemen. Dit is vooral het geval wanneer het lichaam gifstoffen niet goed afvoert.

9. Acne

Acne, een teken dat je lichaam gifstoffen niet goed afvoert

Onze huid reflecteert onze gezondheid. Daarom is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Wanneer ons lichaam gifstoffen wil afvoeren kan het dat op verschillende manieren doen.

Een daarvan is via de huid. Als gevolg verschijnen er puistjes op bepaalde gebieden zoals het gezicht, de romp of de rug.

Daar komt bij dat onze huid er ongezond uitziet met vergrote poriën en mee-eters.

Om dit te voorkomen moet je niet alleen reinigen en scrubben, maar ook aandacht besteden aan wat je eet en wat dit probleem zou kunnen veroorzaken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.