Symptomen en behandeling van gehoorsverlies
In het artikel van vandaag gaan we het hebben over de symptomen en de behandeling van gehoorsverlies. Er is sprake van gehoorsverlies wanneer je een gehoorbeperking hebt en niet correct kunt horen.
In feite zijn er een paar stappen die je lichaam moet doorlopen om correct te kunnen horen. Eerst komt geluid door de gehoorgang binnen. Het raakt het trommelvlies en laat het trillen. Deze vibratie beweegt naar een keten van kleine botten die het slakkenhuis simuleren.
Binnen het slakkenhuis zijn er enkele cellen die deze trillingen in energie omzetten. Deze energie beweegt als een zenuwimpuls door de gehoorzenuw naar de hersenstam. Van daaruit bereikt het de hersenschors. Uiteindelijk weet je dat je geluid hoort.
Het type gehoorsverlies is afhankelijk van welk deel van het proces mislukt. We laten je daarom de verschillende soorten gehoorsverlies zien, evenals hoe je ze kunt behandelen.
Soorten gehoorsverlies
Er zijn twee hoofdtypen van gehoorsverlies:
- Als het buitenoor en het middenoor (de trommelvliezen en de gehoorbeentjes) niet intact zijn, dan is het geleidend.
- Bij sensorineuraal gehoorsverlies kan het slakkenhuis, de akoestische zenuw, hersenstam of hersenschors echter beschadigd zijn.
Symptomen
Meestal duurt het even voordat mensen deze aandoening detecteren. Dit komt, omdat je lichaam op veel verschillende manieren probeert te compenseren. Er is met betrekking tot gehoorsverlies een breed spectrum van veranderingen.
Het belangrijkste symptoom is wat voor soort geluiden je wel of niet kunt horen. Over het algemeen zijn geluiden met een lage intensiteit bij gehoorsverlies door geleiding moeilijker te horen. In sensorineuraal is het echter moeilijk om geluiden te onderscheiden, maar je kunt de intensiteit ervan horen.
- Meestal is het moeilijker om hoge tonen te horen. Hierdoor is het meestal moeilijker om vrouwelijke stemmen te horen dan mannelijke stemmen.
- Bovendien hebben mensen met dit probleem moeite om te horen wanneer er geluiden in de omgeving zijn.
- In andere gevallen denken ze misschien dat bepaalde geluiden luider zijn dan ze in werkelijkheid zijn.
Afhankelijk van de oorzaak zijn er andere veel voorkomende symptomen van gehoorsverlies. Een van de meest voorkomende symptomen is oorpijn. Bovendien, als de balansreceptor beschadigd is, kun je ook draaierigheid en duizeligheid ervaren.
Gehoorsverlies zonder behandeling kan het moeilijk maken om te communiceren. Het kan ook andere emotionele gevolgen hebben, zoals depressie.
Behandeling van gehoorsverlies
Om gehoorsverlies te behandelen, moet je weten wat de oorzaak is. Afhankelijk van het type kunnen artsen dan de beste behandeling voor je gehoorsverlies aanbevelen.
Behandeling voor gehoorsverlies door geleiding
- Als de oorzaak een oorsmeerprop is, dan zal de arts deze verwijderen.
- Als het door schade aan de gehoorbeentjes komt, dan kunnen ze deze repareren of vervangen.
- Wanneer het probleem echter een oorontsteking is, dan zullen ze antibiotica voorschrijven. Als er vloeistof uit het oor komt door een infectie zal de arts dit ook afvoeren.
- Bij een beschadigd trommelvlies, zoals door perforatie of littekens door infecties, kunnen artsen deze repareren of vervangen.
Er is ook de optie van implanteerbare hoortoestellen via geleiding. Ze vangen de trillingen van geluiden in de lucht op en dragen ze over naar het binnenoor. Vervolgens kunnen ze de gehoorsproblemen oplossen.
Behandeling voor sensorineuraal gehoorsverlies
In deze gevallen zijn de oorzaken meestal niet omkeerbaar. Je moet daarom misschien een implantaat krijgen dat het werk voor je doet. Er zijn ook therapeutische opties, evenals niet-implanteerbare prothetische behandelingen.
Met andere woorden, je kunt een gehoorapparaat nemen. Ze versterken geluiden afhankelijk van de specifieke behoeften van de patiënt. Over het algemeen zijn er twee soorten implanteerbare gehoorapparaten:
- Cochleair implantaat. Deze vervangen de functie van het orgaan van Corti.
- Cochleaire hersenstamimplantaten. Ze stimuleren dit gebied zonder dat geluid door het binnenoor of de gehoorzenuw hoeft te worden doorgegeven.
Houd er ten slotte rekening mee dat de enige persoon die je de beste behandelingsoptie voor gehoorsverlies kan geven, een professional is met de relevante opleiding.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Díaz, C.; Goycoolea, M., & Cardemil, F. (2016). “Hipoacusia: Trascendencia, incidencia y prevalencia”, Revista Médica Clínica Las Condes, 27 (6): 731-739.
- Taha, M., & Plaza, G. (2011). “Hipoacusia neurosensorial: diagnóstico y tratamiento”, Jano: Medicina y humanidades, 1773: 63.
- Aguado, G. (2015). “Trastornos específicos del lenguaje e hipoacusia”, Revista de Logopedia, Foniatria y Audiologia, 35 (4): 171-176.
- Olarieta, J.; García-Alcántara, F.; Pérez, N., & Rivera, T. (2015). “Hipoacusia”. Medicine (Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 11 (91): 5445-5454.