"Still": Het verhaal van Michael J. Fox en zijn leven met de ziekte van Parkinson

De recente documentaire "Still" wordt geprezen om de manier waarop hij het verhaal vertelt van het leven van de acteur en zijn strijd met de ziekte van Parkinson. Heb ij hem al gezien?
"Still": Het verhaal van Michael J. Fox en zijn leven met de ziekte van Parkinson
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 30 augustus, 2024

In zijn nieuwe biografische documentaire, Still: A Michael J. Fox Film, besluit de artiest in eerste persoon te vertellen hoe hij leeft met zijn complexe aandoening. De Canadees-Amerikaanse acteur, bekend van zijn hoofdrol in de Back to the Future trilogie, heeft een parallelle carrière opgebouwd als activist voor onderzoek naar Parkinson.

De Marty McFly vertolker lijdt al meer dan 30 jaar aan deze neurodegeneratieve aandoening

“Still”: Michael J. Fox’s leven, carrière en activisme

Op vrijdag 12 mei ging de documentaire Still: A Michael J. Fox Movie, geregisseerd door Davis Guggenheim, in première op Apple TV. Met lovende kritieken sinds de release onthult de productie first-person details van Fox’ leven en carrière. Het stelt echter ook de vroege diagnose van de ziekte van Parkinson centraal.

Op slechts 29-jarige leeftijd waarschuwden artsen Michael voor de aandoening. Er was weinig tijd verstreken sinds zijn wereldwijde succes met Back to the Future, dus hij bekende aanvankelijk in ontkenning te zijn. Maar in 1998 maakte hij zijn aandoening openbaar en richtte 2 jaar later de Michael J. Fox Foundation (Engelse link) op, gericht op onderzoek naar de ziekte.

Welke symptomen had Michael J. Fox in het begin?

De acteur zei dat hij de eerste symptomen voelde in zijn pink, terwijl hij bezig was met de opnames van de film Doc Hollywood. Dit is een veel voorkomende manifestatie tijdens de vroege stadia van de ziekte.

De ziekte van Parkinson is een neurodegeneratieve pathologie die zenuwcellen of neuronen aantast, waardoor de productie van dopamine vermindert.

Dit veroorzaakt verschillende motorische symptomen, die verergeren naarmate de ziekte vordert, omdat het een chronische en onomkeerbare aandoening is. Enkele van de meestvoorkomende symptomen zijn de volgende.

  • Tremoren.
  • Spierstijfheid.
  • Posturale instabiliteit.
  • Spraak- en schrijfproblemen.
  • Vertraging of verlies van beweging.

Wat is de omvang van de ziekte van Parkinson?

Volgens het boek Ziekte van Parkinson: Pathogenesis and Clinical Aspects (Engelse link), is het zo’n complexe aandoening dat de specifieke mechanismen nog niet volledig begrepen worden. Deskundigen geven aan dat het na Alzheimer de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte is, die vooral mensen boven de 60 jaar treft.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde in 2019 (Engelse link) dat er wereldwijd meer dan 8,5 miljoen mensen aan lijden. Dit terwijl de website www.parkinson.org een cijfer van 10 miljoen vaststelt. Wat betreft de factoren die betrokken zijn bij het ontstaan van de ziekte, die zijn divers en omvatten genetische en omgevingsfactoren.

Zoals de eerder genoemde publicatie suggereert, is leeftijd de grootste risicofactor, maar ook bepaalde gewoonten, zoals roken en cafeïnegebruik, en genetische kwesties. Het huidige bewijs is echter niet voldoende om bepalende risicofactoren vast te stellen, buiten de genetische.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Rasagiline en het gebruik bij de ziekte van Parkinson

Preventie en behandeling van de ziekte van Parkinson

Rasagiline en het gebruik bij de ziekte van Parkinson

Hoewel het een ziekte is die verband houdt met genetica en geen gedefinieerde genezing kent, zouden verschillende gezonde gewoonten kunnen helpen om de ziekte te voorkomen. Bijvoorbeeld:

  • Het eten van een evenwichtige voeding.
  • Het vermijden van de consumptie van tabak en alcohol.
  • Aan lichaamsbeweging doen.
  • Goede slaap krijgen.

Aan de andere kant bleek uit een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Brain Sciences dat dansen positieve effecten heeft op het geestelijk welzijn en de motoriek van patiënten. De behandeling van de ziekte van Parkinson wordt meestal gekenmerkt door de toediening van medicijnen die gericht zijn op het herstel van het dopamineniveau.

Bijvoorbeeld levodopa, waarmee Fox zijn aandoening al jaren onder controle heeft. Studies suggereren echter dat de behandeling met levodopa na verloop van tijd aan effectiviteit verliest. Daarom is een verhoging van de dosering geboden. Daarnaast kan het gecombineerd worden met de inname van rasagiline.

Een andere optie is een operatie. De acteur onderging in 1998 een thalamotomie. Dit is een chirurgische ingreep waarbij een klein deel van de thalamus wordt verwijderd, die bepaalde onwillekeurige bewegingen regelt.

“Still” weerspiegelt het werk van Michael J. Fox in de strijd tegen Parkinson

Al deze redenen maken het bijzonder belangrijk voor organisaties die zich blijven inzetten om nieuwe behandelingen voor de ziekte te ontdekken. In dit verband heeft het werk dat Michael J. Fox tijdens zijn carrière heeft verricht een nieuwe impuls gekregen met het uitkomen van de documentaire.

De acteur heeft verschillende prijzen ontvangen voor zijn werk met de stichting, die meer dan 1,2 miljard dollar heeft opgehaald. De stichting is verantwoordelijk voor het financieren van onderzoek en het verlenen van steun aan Parkinsonpatiënten.

Een paar jaar geleden had Fox al een boek gepubliceerd met de titel Lucky Man, waarin hij enkele aspecten van de ziekte en de behandeling ervan bespreekt. In Still presenteert de prestigieuze acteur echter een nieuwe en enorme kans om via zijn persoonlijke verhaal het bewustzijn te vergroten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Antonina Kouli, Kelli M. Torsney, and Wei-Li Kuan. (2018). Parkinson’s Disease: Pathogenesis and Clinical Aspects [Internet]. Chapter 1: Parkinson’s Disease: Etiology, Neuropathology, and Pathogenesis. Stoker TB, Greenland JC, editors. Consultado el 18 de mayo de 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536722/
  • Armstrong, M. J., & Okun, M. S. (2020). Diagnosis and Treatment of Parkinson Disease: A Review. JAMA, 323(6), 548–560. Consultado el 18 de mayo de 2023. https://doi.org/10.1001/jama.2019.22360
  • Bearss, K. A. & De Souza, J. F. X. (2021) Parkinson’s Disease Motor Symptom Progression Slowed with Multisensory Dance Learning over 3-Years: A Preliminary Longitudinal Investigation. Brain Sci. 2021, 11(7), 895. Consultado el 18 de mayo de 2023. https://doi.org/10.3390/brainsci11070895
  • Hurtado, F., Cardenas, M. A. N., Cardenas, F. P., & León, L. A. (2016). La Enfermedad de Parkinson: Etiología, Tratamientos y Factores Preventivos. Universitas Psychologica, 15(5). Consultado el 18 de mayo de 2023. https://www.redalyc.org/journal/647/64750042012/64750042012.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.