Stap-voor-stap gids voor het maken van een zintuiglijk boek
Sommige speeltjes zijn niet alleen leuk, ze zijn essentieel voor de ontwikkeling van een kind. Nadat we je hebben verteld hoe een zintuiglijk boek je kind kan helpen, wil je meteen weten hoe je er thuis een kunt maken… en wij vertellen je hoe!
Zintuiglijke boeken hebben veel namen, van lesboeken, activiteitenboeken en viltboeken, tot termen als stille boeken, sensorische boeken en zachte boeken. Ze worden ook in verband gebracht met een aantal voordelen.
Er is wetenschappelijk bewijs (Engelse link) dat kinderen die verstoken zijn van zintuiglijke stimulatie vaak een vertraagde ontwikkeling hebben. Daarnaast is aangetoond (Engelse link) dat baby’s die op jonge leeftijd gestimuleerd worden beter groeien en een beter georganiseerd centraal zenuwstelsel hebben.
Wat zijn de kenmerken van een zintuiglijk boek?
Een zintuiglijk boek is speelgoed, maar niet zomaar speelgoed. Het is meestal gericht op baby’s en kinderen tussen 6 maanden en 3 jaar. Als de inhoud echter wordt aangepast, kan het zelfs door een kind tot 10 jaar worden gebruikt. Dit is te danken aan een van de opvallendste eigenschappen: maatwerk.
Als het gaat om een zintuiglijk boek, is de sky the limit. Je kunt de grootte, de inhoud en de materialen kiezen. Wat betreft het materiaal zijn er enkele die als typisch voor dit speelgoed worden beschouwd, zoals stof en vilt.
Ook wordt algemeen aangenomen dat deze boeken de fijne psychomotoriek, concentratie en zelfs de liefde voor boeken bevorderen. Bovendien zijn ze een perfect geschenk van moeder aan baby of kind, wat deze band verder versterkt.
Lees ook dit artikel:
Montessori-speelgoed: voordelen en gebruik in de opvoeding van jonge kinderen
Welke materialen heb je nodig?
Zoals we hebben vermeld, hangen de materialen die je zult gebruiken af van hoe je het boek wilt maken. Er zijn er echter enkele die vaak te vinden zijn:
- Stof.
- Vilt.
- Tussenvoeringen.
- EVA foam.
- Bindmaterialen: klittenband, ringen, lijm.
- Naaigereedschap: naaimachine, naald, schaar.
- Naaigerei: draden, linten, lappen, knopen, ritsen.
Stapsgewijze instructies om een zintuigenboek te maken
Rekening houdend met de leeftijd van je kind, kan het boek meer gaan over sensaties (voor baby’s) of activiteiten (voor oudere kinderen). Hoe het ook zij, je moet creatieve manieren bedenken om hun aandacht te trekken.
En dit is een van de moeilijkste onderdelen, want voordat je gaat knippen, naaien of plakken, moet je een schets hebben van de inhoud van elke pagina. Heb je die eenmaal, dan gaan we aan de slag!
Stap 1
Bepaal de grootte van het boek. Als je dat hebt bepaald, teken je het af op het materiaal dat je voor de pagina’s gaat gebruiken, vilt of EVA foam, en begin je met knippen. Zorg ervoor dat ze allemaal even groot zijn!
Het boek hoeft niet zoveel pagina’s te hebben als het voor baby’s is. Maar in het geval van oudere kinderen, omdat het de bedoeling is om op elke pagina spelletjes te doen, moet je het iets groter maken.
Stap 2
Weet je nog dat we het over de ontwerpen hadden? Wel, nu is het tijd om ze tot leven te brengen. Neem elk van de pagina’s van het boek en maak de prikkel of activiteit die je bedacht hebt. Hiervoor kun je gebruik maken van knopen, linten, restjes stof, ritsen, EVA foam, enzovoort. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Ontdek hier meer:
10 Activiteiten om met de emoties van kinderen te werken
Stap 3
Tot slot komen we bij de binding, die ook verschillende mogelijkheden biedt. Als je je kind kent, kun je degene kiezen waarvan je denkt dat die het gemakkelijkst vast te houden is. Houd allemaal rekening met duurzaamheid (tussenvoeringen kunnen hier helpen).
De meest gebruikte opties zijn ringen, waarmee je meestal drie gaatjes maakt in de marges van de pagina’s. Hiermee ben je klaar!
Een zintuiglijk boek, duizenden mogelijkheden
Misschien geniet je wel van het hele proces van het maken van dit zeer belangrijke speelgoed voor de ontwikkeling van je kind. Maar, we gaan niet tegen je liegen, het moeilijkste is vaak het vinden van ideeën voor het boek.
Een van de populairste is een boek met textuur (glad, ruw, zacht, hard…). Anderen daarentegen maken pagina’s met verschillende activiteiten: puzzels, stukken bij elkaar passen, vormen, kleuren, letters en cijfers met elkaar in verband brengen. Waar wacht je nog op om je kind een prachtig en nuttig cadeau te geven?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ardiel, E. L., & Rankin, C. H. (2010). The importance of touch in development. Paediatrics & child health, 15(3), 153–156. https://doi.org/10.1093/pch/15.3.153
- Lee J. H. (1991). An experimental study of the effects of sensory stimulation on the early growth and development of Korean low-birth-weight infants. Journal of pediatric nursing, 6(2), 144–145.