Slinda: het anticonceptiemiddel zonder oestrogeen

Slinda is een anticonceptiepil zonder oestrogeen en kan dus door vrouwen gebruikt worden die dit hormoon niet kunnen verdragen. Leer er in dit artikel meer over!
Slinda: het anticonceptiemiddel zonder oestrogeen
Franciele Rohor de Souza

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Franciele Rohor de Souza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Slinda is een anticonceptiemiddel zonder oestrogeen waarvan het werkzame bestanddeel drospirenon is. Dit actieve ingrediënt is een synthetisch progesteron dat een farmacologisch effect heeft dat met dat van natuurlijk progesteron te vergelijken is.

Deze anticonceptiepil bevat geen combinatie van oestrogeen en progestageen. Om deze reden is het een anticonceptiemiddel dat vrouwen kunnen gebruiken die gecombineerde anticonceptiva verdragen. In het volgende artikel leer je meer over Slinda, het anticonceptiemiddel zonder oestrogeen.

De presentatie van Slinda, het anticonceptiemiddel zonder oestrogeen

Slinda wordt in de vorm van tabletten geleverd die vrouwen oraal moeten innemen. Ze zijn wit van kleur en worden in een blisterverpakking van 24 actieve tabletten samen met 4 groene tabletten geleverd die het actieve ingrediënt niet bevatten.

De tabletten van twee verschillende kleuren zijn zo gerangschikt dat je je aan de inname kunt houden en falen in de anticonceptiemethode voorkomt. De 24 witte tabletten bevatten de juiste dosis drospirenon.

Hoe werkt het anticonceptiemiddel zonder oestrogeen?

Vrouw met acne

Dit anticonceptiemiddel biedt een hoge werkzaamheid. Het anticonceptieve effect van Slinda is te danken aan het feit het op de ovulatie inwerkt door deze af te remmen wanneer veranderingen in het baarmoederhalsslijm optreden.

Slinda heeft echter één nadeel en dat is dat het tijdens het gebruik onregelmatige vaginale bloedingen kan veroorzaken. Deze onregelmatige bloedingen komen echter niet noodzakelijk bij alle vrouwen voor die Slinda gebruiken.

Aangezien het geen oestrogeen bevat, brengt dit nieuwe anticonceptiemiddel in minder cardiovasculaire risico’s met zich mee in vergelijking met de risico’s die kunnen voortvloeien uit het gebruik van gecombineerde anticonceptiva.

Drospirenon heeft bepaalde eigenschappen waardoor vrouwen die dit soort anticonceptiva gebruiken minder vocht vasthouden. Dit actieve ingrediënt heeft ook anti-androgene eigenschappen, waardoor het zeer geschikt is voor vrouwen met tekenen van acne, hirsutisme of een vette huid.

Voorzorgsmaatregelen tijdens zwangerschap en borstvoeding

Als je zwanger bent of denkt zwanger te zijn, dan mag je Slinda niet gebruiken. Als je Slinda gebruikt toen je zwanger werd, kunnen net als bij andere anticonceptiepillen problemen niet worden uitgesloten. Studies hiernaar wijzen echter niet op een verhoogd risico op geboorteafwijkingen.

Tijdens het geven van borstvoeding kun je dit orale anticonceptiemiddel gewoon gebruiken. Zelfs als er kleine hoeveelheden drospirenon in de moedermelk terechtkomen en op die manier in het lichaam van de baby.

Hoe je dit anticonceptiemiddel zonder oestrogeen gebruikt

De pil en dagen van de week

Deze anticonceptiepil biedt goede controle over de cyclus dankzij het 24+4 schema. Dit maakt Slinda ideaal voor een goede handhaving van de inname. Met 24 actieve pillen en 4 placebotabletten biedt het slikken van de pil het voordeel dat je weet wanneer de bloedingsperiode zal zijn. Het spotten tussen perioden zal bovendien minimaal zijn (Spaanse link).

Slinda wordt elke 24 uur op hetzelfde tijdstip van de dag ingenomen. Het formaat van de blisterverpakking helpt bij het vasthouden aan het schema. Als je dus de richting van de pijlen en cijfers volgt, dan kun je eigenlijk geen fouten maken.

  • Je kunt op de eerste dag van de menstruatie met het innemen van de eerste tablet beginnen. Je kunt vervolgens in de volgorde van de andere dagen doorgaan.
  • Wanneer je de vier placebotabletten hebt bereikt, ga je door met het innemen ervan. Je kunt daarna opnieuw met een nieuwe verpakking beginnen.
  • Er zijn geen rustdagen tussen de ene verpakking en de volgende.
  • Je kunt tijdens het gebruik van Slinda een onregelmatige bloeding krijgen. Als dit gebeurt, dan moet je de tabletten zonder onderbreking blijven innemen.

Hoe met de eerste strip van Slinda te beginnen

Als je nog niet eerder orale anticonceptiva hebt gebruikt, begin dan met de strip op de eerste dag van je menstruatie. Hierdoor beschermt het anticonceptiemiddel je vanaf de eerste dag tegen een mogelijke zwangerschap en hoef je geen aanvullende methoden meer te gebruiken.

Als je echter eerder een andere anticonceptiemethode hebt gebruikt, zoals een ander oraal anticonceptiemiddel, de vaginale ring of de pleister voor transdermaal gebruik, begin dan met het innemen van Slinda op de dag na de laatste werkzame tablet van je vorige anticonceptiemiddel.

Je kan ook beginnen op dezelfde dag van verwijdering van de vaginale ring of de laatste pleister voor transdermaal gebruik (Engelse link). Je kunt echter ook met het innemen van Slinda beginnen op de dag na de tabletvrije week, vaginale ring, pleister of placeboperiode van je vorige anticonceptiemiddel.

Als je besluit om dit te doen, dan moet je een aanvullende barrièremethode voor anticonceptie gebruiken zoals een condoom, in ieder geval tijdens de eerste week dat je dit anticonceptiemiddel zonder oestrogeen gebruikt.

Conclusie

Dit anticonceptiemiddel bevat alleen drospirenon, dus het is oestrogeenvrij. Het biedt een effectief en veilig contraceptief effect en vermindert de bijwerkingen die met de aanwezigheid van oestrogeen verband houden bij vrouwen die hier slecht op reageren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios. PROSPECTO SLINDA 4 MG COMPRIMIDOS RECUBIERTOS CON PELICULA. (n.d.). Aemps.Es. Retrieved January 9, 2023, from https://cima.aemps.es/cima/dochtml/p/84603/P_84603.html
  • Book of Abstracts: The 15th Congress of the European Society of Contraception and Reproductive Health. The European Journal of Contraception & Reproductive Health Care. 2018;23(sup1):1-143.
  • Centeno, Indira M., et al. “Efecto de un anticonceptivo oral con drospirenona/etinilestradiol (3 mg – 30 mg) sobre el hiperandrogenismo clínico y bioquímico en pacientes con síndrome de ovario poliquístico.” Fac.Rev. Medicina. (Caracas) , 2011, págs. 60–63, https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-637406.
  • Chiara Del Savio M, De Fata R, Facchinetti F, Grandi G. Drospirenone 4 mg-only pill (DOP) in 24+4 regimen: a new option for oral contraception. Expert Rev Clin Pharmacol. 2020 Jul;13(7):685-694.
  • Palacios S, Colli E, Regidor PA. Multicenter, phase III trials on the contraceptive efficacy, tolerability and safety of a new drospirenone-only pill. Acta Obstet Gynecol Scand. 2019 Dec;98(12):1549-1557.
  • Sales Vieira C, Celis C, Galán G, Hernández L, et al. Drospirenone: a Latin American perspective for oestrogen-free oral contraception. Eur J Contracept Reprod Health Care. 2021 Feb;26(1):73-78.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.