Siroop met honing en gember om verkoudheden te bestrijden
Het komt vaak voor dat in bepaalde perioden van het jaar het immuunsysteem verzwakt. Dit gebeurt vooral wanneer het kouder weer wordt. We krijgen dan last van verkoudheden.
Het is niet de enige factor die deze aandoening kan veroorzaken. Maar wanneer je blootgesteld wordt aan lage temperaturen dan stijgt het risico op verkoudheden aanzienlijk.
Als gevolg zet het een reeks symptomen in gang. Afhankelijk van de ernst van de verkoudheid kan het je levenskwaliteit enkele dagen beïnvloeden.
Maar er bestaan verschillende commerciële remedies en middeltjes die je thuis zelf kan maken. Ze laten de symptomen opmerkelijk verminderen. Daardoor zullen ze je dagelijkse activiteiten niet langer verstoren.
Eén van deze zelfgemaakte remedies is een natuurlijke siroop die je maakt met honing en gember. Het voorziet het lichaam van voedingsstoffen en verschaft het de eigenschappen die de verdedigingsmechanismen van het lichaam versterken.
Verder in dit artikel leggen we je uit wat de voordelen van deze siroop zijn. We geven je ook het recept. Je kan dit middeltje dus thuis gemakkelijk zelf maken.
Probeer het zeker uit!
Bestrijd verkoudheden met een zelfgemaakte siroop van honing en gember
Wanneer je honing en gember combineert, krijg een natuurlijke siroop die de vervelende symptomen van de griep en van verkoudheden bestrijdt.
Want deze ingrediënten zijn een bron van onontbeerlijke ingrediënten. Zodra ze door het lichaam opgenomen zijn, versterken ze het immuunsysteem. Dit helpt het lichaam om te reageren op de virussen die deze aandoening veroorzaken.
Het verschil tussen deze siroop en de middelen die in de winkel verkocht worden, is dat dit recept geen toegevoegde chemicaliën bevat. Daarom kan je het veilig innemen. Bovendien is er geen enkel risico op bijwerkingen.
De voordelen van honing
Honing is een krachtig antiviraal en antibacterieel ingrediënt. Al heel lang wordt het als een natuurlijke remedie gebruikt om problemen aan te pakken die de luchtwegen aantasten.
Het bevat ook veel enzymen en belangrijke aminozuren. Dat maakt het dus een doeltreffende behandeling voor overmatig slijm, verstopping en andere symptomen van verkoudheden.
- Ten eerste bevat het vitamine C en vitamine A. Beide vitaminen zijn noodzakelijk om je verdedigingsmechanismen te bevorderen wanneer je lichaam door een virus aangevallen wordt.
- Het verschaft ook spoorelementen zoals kalium en magnesium. Deze bestanddelen zijn nodig om de effecten van de micro-organismen in het lichaam tegen te houden.
- Omdat het bovendien ontstekingsremmend werkt, kalmeert het de irritatie in de luchtwegen. Tegelijkertijd zal het de hoest en de keelpijn onder controle houden.
De voordelen van gember
Gember is een specerij met ontstekingsremmende eigenschappen. Het werkt ook slijmoplossend. Om die redenen wordt het al eeuwen gebruikt om verkoudheden te behandelen.
- Het voornaamste bestanddeel van gember is gingerol. Dit zorgt voor antibiotische effecten in het lichaam. Zo helpt het dus om de virussen en bacteriën te verwijderen die de gezondheid van de longen aantasten.
- Bovendien zit het vol voedingsstoffen zoals vitamine C. Deze vitamine is onontbeerlijk om het immuunsysteem te versterken en de productie van antilichamen te laten stijgen.
- Gember voorziet het lichaam ook van kalium, niacine en fosfor. Deze bestanddelen helpen om de ontsteking onder controle te houden.
- De grote hoeveelheid antioxidanten helpen om de luchtwegen te reinigen en te beschermen. Tegelijkertijd verminderen ze de negatieve effecten van vrije radicalen en gifstoffen.
Hoe maak je deze siroop met honing en gember?
Het is redelijk eenvoudig om deze siroop te maken in vergelijk met de meer conventionele methoden. Het is ook veel goedkoper.
Maar het beste is vooral dat je niet ziek hoeft te zijn om het te maken. Want je kan het gemakkelijk bewaren. Zo kan je het op regelmatige basis gebruiken om je afweermechanismen te ondersteunen.
Wanneer het weer dus kouder wordt en je voelt dat je een verkoudheid gaat krijgen, aarzel dan niet om deze siroop in te nemen.
Welke ingrediënten heb je nodig?
- 1 gemberwortel van middelmatige grootte
- 1 kop biologische honing (335 g)
Materiaal
- een luchtdichte glazen pot
Hoe maak je deze siroop?
- Schil de gemberwortel en snij het in dunne schijfjes.
- Doe het dan in de glazen pot en bedek het met de honing.
- Sluit de pot af. Laat het nu gedurende achtenveertig uren op een donkere plaats staan. Dit is nodig om de gember te laten werken.
- Na die tijd kan je de siroop gebruiken voor de behandeling.
Hoe gebruik je dit middeltje?
- Om verkoudheden aan te pakken neem je elke dag drie tot vier eetlepels siroop.
- Je kan het ook preventief gebruiken. Neem in dit geval elke dag één eetlepel op een nuchtere maag.
- Bij kinderen is de dosis in theelepels.
- Je kan als je dat wilt, de siroop ook aanlengen met water en citroen. Dat maakt het wat gemakkelijker te drinken.
Zoals je ziet, is het erg eenvoudig om je eigen siroop te maken. Je kan het dan gebruiken om de symptomen van verkoudheden aan te pakken die je gezondheid aantasten.
Volg de aanbevelingen uit dit artikel op. Je zal zelf de positieve effecten ervaren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Brodschneider, R., & Crailsheim, K. (2010). Nutrition and health in honey bees. Apidologie. https://doi.org/10.1051/apido/2010012
- Singletary, K. (2010). Ginger: An overview of health benefits. Nutrition Today. https://doi.org/10.1097/NT.0b013e3181ed3543
- Gupta, S. kumar, & Sharma, A. (2014). Medicinal properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe) – a review. Journal of Pharmacy and Biological Science. https://doi.org/ISSN: 2278 – 3008
- Kumar, K. S., & Bhowmik, D. (2010). Medicinal uses and health benefits of Honey: An overview. J Chem Pharm Res.
- Samarghandian, S., Farkhondeh, T., & Samini, F. (2017). Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy Res. AprJun;. https://doi.org/10.4103/09748490.204647
- Kirkland, J. B., & Meyer-Ficca, M. L. (2018). Niacin. Advances in Food and Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/bs.afnr.2017.11.003