Schoolcijfers: een gids voor ouders
Zodra kinderen naar school gaan, beginnen vele ouders zich zorgen te maken over hun schoolcijfers. Wanneer het rapport wordt verstrekt, kan er sprake zijn van emoties van vreugde of van frustrerende ontgoochelingen.
Ouders nemen de schoolcijfers van hun kinderen zeer serieus. Het is net of dit een evaluatie is van hun eigen ouderschap. Ouders beseffen echter niet dat schoolcijfers alleen maar een score zijn omtrent het verwerven en uit het hoofd leren van bepaalde academische kennis.
Dit is dus een score die bepaalde factoren weergeeft. Het is dus niet noodzakelijk een aanwijzing of het leervermogen van hun kinderen een succes of een mislukking is.
Schoolcijfers tonen ouders meerdere dingen. Het zijn dingen waaraan ze kunnen werken, zonder zich zorgen te maken en te oordelen of hun kinderen te laten lijden.
Wat moeten ouders weten over schoolcijfers?
Schoolcijfers zijn een indirecte score. Een schoolcijfer wordt verkregen uit de tests die alle kinderen doen. Deze tests houden echter geen rekening met bepaalde factoren zoals:
- het niveau van rijpheid
- de interesses
- de leerstijl van elk kind
Daarnaast toont een schoolcijfer ook niet altijd de inspanning die het kind geleverd heeft om het cijfer te behalen. Een 10 kan zonder enige inspanning verkregen worden terwijl het kind misschien denkt dat een lagere cijfer betekent dat het goed gewerkt heeft.
Het is belangrijk om de schoolcijfers zelf niet te serieus te nemen. Toch kunnen rapporten de ouders tonen waarin hun kinderen geïnteresseerd zijn. Voor sommige kinderen is wiskunde of artistieke vorming gemakkelijker. Intussen ontdekken andere kinderen dat Nederlands, een tweede taal of sport hun talent zijn.
Het is hoe dan ook belangrijk te weten dat slagen niet noodzakelijk leren betekent. De waarheid die het onderwijssysteem verbergt, is dat ze eisen dat kinderen slagen. Dit garandeert echter niet dat de kinderen iets geleerd hebben.
Sommige scholieren kunnen proberen hoge cijfers te halen door zelfs kant-en-klare essays en andere opdrachten te kopen op relevante websites, zoals https://buyessayfriend.com/. Dit kan hen helpen hoge scores te behalen, maar weerspiegelt niet altijd hun daadwerkelijke kennisniveau en begrip van de stof. Het is belangrijk om te onthouden dat echt leren draait om begrip en beheersing van de lesstof, niet alleen om hoge cijfers op papier te krijgen. Daarom moeten we het enthousiasme voor leren en het zoeken naar kennis dat kinderen echt interesseert, aanmoedigen.
Tenslotte is een laag schoolcijfer of een onvoldoende geen eigenschap van een kind. We mogen het dus niet gebruiken om het kind een stempel te geven of als aanwijzing van hun waarde als persoon. Dit mag vooral niet gebruikt worden om hen bang te maken of te straffen.
Lees ook dit artikel:
Stress bij kinderen die door ouders wordt veroorzaakt
Hoe kunnen ouders hun kinderen helpen?
1. Kijk niet alleen naar schoolcijfers
Ouders moeten daarentegen de inspanning evalueren die hun kind levert om zijn schoolcijfers te halen. Dit is de beste manier om een rapport te lezen en hen te motiveren om inspanningen te leveren en hun doelen te behalen.
2. Moedig hun dagelijkse inspanningen aan
Ouders moeten ook niet wachten tot ze een testresultaat zien om hun kinderen te feliciteren. Erken de inspanning die ze dagelijks leveren voor de school.
Als een kind het vandaag niet goed doet op school, dan moeten de ouders nagaan wat ze voorheen deden. Op die manier kunnen ze bepalen wat ze kunnen verbeteren. Moedig het kind aan om zijn taken op de juiste manier en op tijd te voltooien.
3. Stel een studierooster op
Hou toezicht op de start van hun activiteiten. Op die manier kunnen ze op tijd correcties aanbrengen wanneer ze het verkeerd doen.
- Help je kind om al het materiaal te verzamelen die het nodig heeft om te studeren en zijn huiswerk te doen.
- Controleer op het einde van de dag ook of ze al hun schoolwerk afgewerkt hebben.
4. Laat hen met rust zodat ze kunnen studeren en hun huiswerk maken
Om je kinderen betere schoolcijfers te laten behalen moet je hen een rustige omgeving bieden. Maak gebruik van een stille ruimte waar ze kunnen studeren en hun huiswerk maken. Zorg ervoor dat geen enkele prikkel hen kan afleiden zoals:
- de televisie
- speelgoed
- elektronische apparaten
Als je niet thuis bent, zorg er dan ook voor dat je kind op een goede plek studeert en zijn huiswerk maakt. Zorg ook dat je kind aan het einde van de dag voldoende rust en goed slaapt.
Ook dit is een interessant artikel:
5 effecten van ruziemaken waar je kinderen bij zijn
5. Neem regelmatig contact met de leerkracht
Onderhoud regelmatig contact met de leerkracht. Samen moeten jullie evalueren bij welke inhoud en studiemethoden je kind extra hulp nodig heeft en hoe je ze kan verbeteren. Als je kind op academisch vlak ondersteuning nodig heeft, ga dan na of je voor studiebegeleiding kunt betalen.
6. Dreig niet en beloof hen geen dingen
Positieve bekrachtiging betekent niet dat je jouw kind steeds cadeaus geeft als beloning als ze de resultaten behalen die van hen verwacht worden.
- Je moet hen daarentegen woorden van aanmoediging en felicitaties geven.
- Dreig ook niet met straffen.
- Doe je kind geen beloftes die je niet zult inlossen.
7. Vermijd dat je hen verplicht om een bepaald cijfer te halen
Leg hen ook duidelijk uit wat van hen verwacht wordt op vlak van hun studies. Moedig je kind aan om zijn best te doen en op die manier de beste resultaten te behalen die ze kunnen.
Verplicht hen nooit om bepaalde resultaten te halen. Laat hen zien dat het gevolgen heeft als ze niet voldoen aan hun studierooster en studiemethodes.
8. Help hen om hun materiaal op orde te houden
Dit zal hen helpen om zich voorbereid te voelen. Ze zullen immers op die manier voldoen aan kleine en rationele doelstellingen.
9. Wanneer het over bepaalde onderwerpen gaat, werk dan één op één met je kind
Maak een lijst van wat nagekeken moet worden. Beslis aan welk onderwerp jullie samen zullen werken en doe dit één onderwerp per keer. Dit zal hen helpen om doelstellingen te verwezenlijken zonder uitgeput of gefrustreerd te raken.
- Bepaal wat prioriteit is en werk eraan.
- Stap daarna over op een ander aspect.
- Zodra je dit afgewerkt hebt, begin je dan weer met een ander.
Wat moet je doen als jouw kind faalt?
- Bepaal wat de oorzaak is. Neem contact met de leerkracht zodat hij jou zijn standpunt kunnen geven. Op die manier kunnen jullie samen een studieplan opmaken. Als de oorzaak van de slechte prestatie van je kind een gevolg is van een gebrek aan inspanning, controleer je kind dan dagelijks.
- Spreek op een rustige manier met je kind. Probeer te begrijpen waarom ze deze schoolcijfers haalden. Je kan ook dan nieuwe leermethodes uitproberen waarbij ze op een actievere manier betrokken moeten zijn.
- Vermijd schreeuwen en ruziemaken met je kind. Dit zal er immers niet voor zorgen dat je kind zijn prestatie verbetert. Je moet daarentegen aandacht schenken aan de redenen waarom ze geen betere resultaten haalden.
- Versterk hun verantwoordelijkheidsgevoel. Hun schoolcijfers zijn het resultaat van hun inspanning en van hun toewijding aan hun studies. Sta niet toe dat je kind jou onrealistische excuses geeft. Het is niet de fout van hun leerkracht en het komt ook niet omdat hun klasgenoten het hen onmogelijk maken om zich te concentreren.
- Vermijd om je kind te vergelijken met klasgenoten of met hun broers en zussen. Elk kind is uniek. Ze hebben hun eigen sterke en zwakke punten.
- Vermijd ook om van hun studie een straf te maken. Dit creëert immers negatieve conditioning. Het betekent dat leren dan geassocieerd wordt met iets slecht of saai.
Slotaanbevelingen
Het onderwijs is voor kinderen een stadium van vorming. Schoolcijfers maken deel uit van het proces. Moedig je kind aan om zijn moeilijkheden te overwinnen. Het is de beste les die ze kunnen krijgen. Ze moeten zich leren aanpassen aan nieuwe uitdagingen in het onderwijssysteem en ook in leven zelf.
Versterk dus de studiemethodes van je kind. Als hun schoolcijfers daarna nog steeds niet verbeteren, dan moet je nagaan of ze een leerstoornis hebben. Je zal dan wellicht een ander soort specialist moeten raadplegen in plaats van de leerkracht.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Navas, L., Maicas, G. S., & Germán, M. A. S. (2003). Predicción de las calificaciones de los estudiantes: la capacidad explicativa de la inteligencia general y de la motivación. Revista de psicología general y aplicada: Revista de la Federación Española de Asociaciones de Psicología, 56(2), 225-237. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=760681
- Roth, C. (2011). The Entrepreneur Equation: Evaluating the Realities, Risks, and Rewards of Having Your Own Business. BenBella Books. https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=UVrcWxnFHP0C&oi=fnd&pg=PR9&dq=The+Entrepreneur+Equation:+Evaluating+the+Realities,+Risks,+and+Rewards+of+Having+Your+Own+Business&ots=U8pACbFoMJ&sig=TOb5KSgHosRBZRMnWPwcmSAaTJo#v=onepage&q=The%20Entrepreneur%20Equation%3A%20Evaluating%20the%20Realities%2C%20Risks%2C%20and%20Rewards%20of%20Having%20Your%20Own%20Business&f=false