Regelmatig wakker worden om 3 uur 's ochtends
Plots wakker worden tijdens de vroege ochtenduurtjes is een verschijnsel dat vaker voorkomt dan je denkt. Het heeft echter niks te maken met bovennatuurlijke krachten of geheimzinnige mystieke invloeden. Het is echter een regelmatig voorkomende slaapstoornis die gelinkt kan worden aan angsten en negatieve gevoelens.
Heb je af en toe of regelmatig met dit vervelende verschijnsel te maken, dan kan je in dit artikel ontdekken hoe deze slaapstoornis ontstaat en hoe hij het beste kan worden aangepakt.
Elke nacht veel te vroeg wakker worden en de slaap niet meer kunnen vatten kan namelijk op lange termijn heel wat problemen veroorzaken, vooral als je slaap enkele dagen na elkaar onderbroken wordt. Belangrijk is dat je te weten komt hoe je dit probleem het beste aanpakt.
Wakker worden om 3 uur ‘s ochtends: aanverwante symptomen
Er werd al heel veel onderzoek uitgevoerd rondom dit vaak voorkomende probleem. Er zijn ook heel wat publicaties uitgegeven. Die toonden aan dat er helemaal geen sprake is van mysterieuze verschijnselen.
Het onderbroken slaapritme is gewoon een veel voorkomende reactie van de hersenen op een verhoogd niveau van angst en stress dat gedurende de dag ervaren wordt. Heb je er regelmatig mee te maken? Dan is het belangrijk op zoek te gaan naar de oorzaak en die zo snel mogelijk aan te pakken.
Lees meer:
Je zal vast ook de symptomen herkennen die we hieronder zullen beschrijven. Ze treden vaak tegelijkertijd op met het wakker worden tussen 3 en 4 uur ‘s ochtends:
- Plots wakker schrikken en een enorme rusteloosheid of gevoel van angst hebben.
- Merken dat je hartkloppingen hebt en een gewaarwording van naderend gevaar.
- Het is moeilijk opnieuw in te slapen. Dit verhoogt het gevoel van rusteloosheid en negatieve gevoelens. Je raakt hierdoor verstrikt in de greep van het niet meer kunnen inslapen en angstgevoelens.
- Kom je nog in slaap, dan is het waarschijnlijk een hele lichte slaap waar je nog steeds vermoeid uit ontwaakt.
- Het wakker worden tussen 3 en 4 uur ‘s ochtends gebeurt enkele keren per week.
Angsten en wakker schrikken tijdens de vroege ochtenduurtjes
Waarom word ik altijd wakker om 3 uur ‘s ochtends?
Merk je op dat je regelmatig rondom dit tijdstip van de nacht plots wakker schrikt? We raden je dan aan om eventjes stil te staan bij je zorgen van overdag. Ga na of je niet te vaak en te veel werkt, stress ervaart of te maken hebt met hevige emotionele problemen.
Situaties waar je overdag mee te maken hebt, kunnen namelijk de bron zijn van angsten waar je niet altijd van op de hoogte bent. Ons brein reageert hierop door deze ‘s nachts en gedurende de slaap te verwerken. Er kan sprake zijn van moeilijk inslapen en na enkele uurtjes wakker worden met een gevoel van angst, paniek of gevaar.
Laten we dit even nader bekijken:
- Angstgevoelens hebben een onmiddellijke invloed op de werking van het centraal zenuwstelsel. Daardoor vinden er kleine veranderingen plaats in de neurologische en chemische systemen die de normale slaapcyclus regelen. Het resultaat is een wijziging in het slaappatroon, veranderingen in de rem- en non-remslaap.
- Kan je moeilijk inslapen omdat je geplaagd wordt door angstgevoelens? Dan wordt het normale slaappatroon reeds onderbroken door het niet bereiken of uitstellen van de remslaap. De remslaap is de fase waarin we een diepe slaap bereiken die herstellend werkt. Ons brein ziet echter de angsten van overdag als een bedreiging en zoekt een uitweg uit deze situatie. Deze reactie zorgt ervoor dat we plots alert ontwaken rond 3 uur in de ochtend na amper enkele uurtjes lichte slaap.
- Het is een natuurlijke reactie van het lichaam op naderend gevaar, waarbij neurotransmitters anders gaan functioneren en het slaappatroon wijzigen.
Hoe pak je dit probleem het beste aan?
Wil je opnieuw ongestoord doorslapen en is angst de oorzaak van de verstoorde slaapcyclus? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar de oorzaken van stress in je dagelijks leven en de problemen die deze angstgevoelens teweegbrengen.
- Allereerst is het belangrijk na te gaan en te erkennen dat er iets gaande is. Schrik je ‘s nachts regelmatig wakker met een ongemakkelijk gevoel, hartkloppingen of een beeld van naderend gevaar, dan geeft je lichaam je een seintje dat er zaken gaande zijn die beter eventjes van nabij bekeken worden. Neem eventjes de tijd om stil te staan bij je dagelijkse leven. Bekijk vervolgens objectief welke problemen of situaties deze nachtelijke onrustgevoelens kunnen veroorzaken. Wat maakt je ongelukkig? Waardoor voel je je bedreigd?
- Maak vervolgens een plan en stel prioriteiten. Breng kleine veranderingen aan in je dagelijkse agenda. Hierdoor creëer je nieuwe gewoontes die je zullen helpen stress en ongemak te ventileren.
- Denk aan een ontspannende wandeling na het avondeten. Ga naar buiten, ontspan en let op je ademhaling. Maak je ademhaling lang en diep; adem alle zorgen en stress uit. Observeer alles om je heen zonder oordeel en relativeer.
- Neem na je wandeling een ontspannen bad net voor het slapengaan. Oefen geen druk uit op jezelf om beter te slapen zodat je morgen goed kan functioneren. Deze gedachtegang produceert stress en druk die het inslapen enkel moeilijker zal maken. Laat het idee van morgen los en geniet van je ontspannende, warme, lekker geurende bad.
Zorg voor rust
- Leer enkele eenvoudige meditatietechnieken aan. Hierdoor zul je in staat zijn de geest rustiger en kalmer te maken.
- Zorg voor een rustige, stille en goed geventileerde slaapkamer. Laat de plaats waar je gaat slapen lekker ruiken en houd de temperatuur rond maximaal 20 graden Celcius. Volgens experts is dat namelijk de ideale temperatuur om bij te slapen. Bij hogere temperaturen wordt het voor het lichaam moeilijker om in slaap te komen.