Probeer dit heerlijke recept voor vijgen op siroop

Houd je van verse vijgen? Ontdek hoe je er het hele jaar door van kunt genieten met dit recept voor vijgen op siroop. Het is een echte lekkernij die iedereen kan maken!
Probeer dit heerlijke recept voor vijgen op siroop
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 24 augustus, 2022

De zomer brengt een van ‘s werelds favoriete vruchten met zich mee: vijgen. Deze hebben een zachte schil, een vlezige binnenkant en een delicaat aroma. Vijgen op siroop zorgen bovendien voor een heerlijke traktatie!

In dit artikel gaan we de voedingseigenschappen van deze vrucht analyseren en een manier vinden om ze voor een lange tijd te bewaren. Zo kun je ook buiten het seizoen van vijgen genieten.

Vijgen op siroop gaan lang mee

De vijg is de vrucht van de vijgenboom (Ficus carica), en is eigenlijk een reeks verschillende soorten fruit: er zijn ongeveer 750 verschillende soorten (groen, paars, zwart en nog veel meer), hoewel ze niet allemaal eetbaar zijn. Ze rijpen tussen eind juli en november, dus ze zijn in de nazomer het beste.

Wanneer fruit of groenten een kort groeiseizoen hebben of erg bederfelijk zijn, dan zijn er verschillende manieren om ze te bewaren. Een van de meest voorkomende en traditionele methoden is in een siroop gemaakt met water en suiker. Hierdoor behouden ze al hun smaak en kleur, en hun oorspronkelijke vorm.

Dit type bereiding is niet ingewikkeld en vereist geen speciaal gereedschap. Je hebt alleen geschikte bakjes en ongeveer twee uur kooktijd nodig. Het resultaat is verbluffend, het maken van zacht en zoet fruit dat je langere tijd kunt bewaren. Probeer het eens en je zult er geen spijt van krijgen.

Je kunt er eindeloos veel gerechten mee maken of er aan toevoegen voor een bijzonder effect. Vijgen op siroop passen namelijk perfect bij zowel zoete als hartige gerechten.

 • Ze zijn een geweldige toevoeging in salades, als garnering van vleesstoofschotels of om met een mooie harde kaas te combineren.
 • Ze kunnen ook worden gebruikt om ijsdesserts, cheesecakes en yoghurt te decoreren.

Ingrediënten die nodig zijn om het recept te bereiden

Je kunt de hoeveelheden variëren afhankelijk van hoeveel van de confituur je wilt koken. Het is belangrijk om dezelfde verhoudingen van fruit, suiker en water te behouden:

 • 2 liter water
 • 1 kilo suiker
 • 1 kilo verse vijgen
 • Een beetje citroenschil

Stapsgewijze instructies om vijgen op siroop te bereiden

Hele en gesneden vijgen
 • Was de vijgen eerst goed onder een stroom koud water en zorg ervoor dat je de schil niet beschadigt.
 • Doe ze in een grote pan, vul ze met water tot ze onder staan en kook ze een paar minuten totdat ze wat van het plakkerige sap dat ze bevatten vrijgeven. Er zal een beetje schuim op het wateroppervlak verschijnen.
 • Haal de vijgen eruit met een schuimspaan en zet ze apart. Als ze een beetje zijn afgekoeld, prik er dan met een naald in zodat de siroop goed kan doordringen.
 • Giet vervolgens de 2 liter water samen met de suiker en de citroenschil in een grote pan met dikke bodem. Voeg voorzichtig de vijgen toe.
 • Kook gedurende 2 uur op laag vuur tot de vijgen transparant zijn en de siroop dik. De tijd is bij benadering, zorg ervoor dat je ze van tijd tot tijd controleert.
 • Schep de vijgen in gesteriliseerde potten en vul deze tot ongeveer 2,5 cm onder de bovenkant. Sluit de potten af en laat ze afkoelen voordat je het op een koele, donkere plaats zet om ze te bewaren.

Vergeet niet om de productiedatum op de potten te schrijven. Ze gaan als ze onder de juiste omstandigheden worden bewaard een paar maanden mee.

De citroenschil voegt een beetje smaak aan de confituur toe. Als je wilt, kun je ook andere ingrediënten en kruiden toevoegen, zoals kruidnagel, kaneel, kardemom of sinaasappelschil.

De eigenschappen van vijgen

Mensen genieten al sinds de oudheid van deze vruchten. Ze groeiden eerst in het Nabije Oosten en van daaruit zijn ze naar Europa gekomen. Tegenwoordig zijn ze bekend en worden ze over de hele wereld gegeten. Vers zijn vijgen licht en tegelijkertijd zeer voedzaam. Om deze reden worden ze als onderdeel van een gezond dieet aanbevolen.

 • Ten eerste zijn ze een geweldige bron van vezels (Engelse link): ongeveer 2,83 gram per 100 gram fruit. De laatste jaren komen er steeds meer wetenschappelijke onderzoeken naar de positieve effecten van voedingsvezels in het lichaam.
 • Er zijn daarnaast aanwijzingen (Engelse link) dat vijgen bescherming bieden tegen een aantal darmproblemen (prikkelbare darmsyndroom en divertikels) en constipatie verlichten.
 • Ze kunnen ook helpen om het lichaamsgewicht onder controle te houden en helpen bij het verminderen het risico op hartaandoeningen en diabetes type 2 op de lange termijn.
 • Deze vrucht bevat bovendien gezonde hoeveelheden calcium en magnesium. Deze twee mineralen behoren tot de meest aanbevolen tijdens de kinderjaren voor een optimale botontwikkeling (Engelse link).

Magnesium speelt ook een bijzondere rol in het zenuwstelsel en bij de regulering van de bloedsuikerspiegel, bloeddruk en spieren (Engelse link). Het kan een positief effect bij een hoge bloeddruk, osteoporose en migraine hebben.

Hoewel de gezondheidseigenschappen van vijgen talrijk zijn, is het belangrijk om te onthouden dat de siroop een zeer grote hoeveelheid suiker toevoegt. Dit betekent dat de confituur met mate moet worden geconsumeerd, als garnering of begeleiding bij diverse desserts of bij speciale gelegenheden.

Enkele handige tips voor veilige en lekkere vijgen op siroop

Kristalsuiker en suikerklontjes

Het is geen geheim om goede vijgen op siroop te bereiden, iedereen kan het maken. Volg alle stappen van dit recept nauwkeurig op, let op de onderstaande extra tips en succes is gegarandeerd.

Vijgen

Om te beginnen kun je alle soorten vijgen gebruiken, kies je favoriet, zolang ze maar rijp en stevig zijn. Dit is belangrijk om de smaak en zoetheid van het rijpe fruit te behouden en ervoor te zorgen dat ze tijdens het koken niet kapot gaan.

Hygiëne

Het is essentieel om elementaire hygiënische maatregelen in acht te nemen (Engelse link), zowel tijdens de bereiding als bij het bewaren. De potten moeten worden gesteriliseerd en je dient je aan de aangegeven kook- en maximale bewaartijden te houden.

Het National Center for Home Food Preservation leert de stappen die nodig zijn voor een juiste sterilisatie (Engelse link) en het inmaken van fruit. Zij hebben de volgende adviezen opgesteld:

 • Je moet je schone en droge potten in een pan met voldoende water doen om ze volledig te bedekken.
 • Breng vervolgens het water aan de kook en laat het 10 minuten sudderen.
 • Zet tot slot het vuur lager en laat de potten in de pan totdat het tijd is om ze met je confituur te vullen.
 • Sluit ze goed af met schroefdoppen en bewaar ze als ze zijn afgekoeld.

Om goed van je vijgen op siroop te kunnen genieten en elk ander soort zelfgemaakte confituur, moet je ze binnen een jaar opeten (Engelse link). Als je alle stappen correct volgt, dan behouden ze zo lang al hun smaak en aroma.

Als het resultaat je bevalt, bedenk dan dat je van veel soorten groenten en fruit conserven kunt maken. Niet alleen voor jezelf, ze zijn ook geweldige cadeaus voor goede vrienden en familieleden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Dhingra D, et al. Dietary fiber in foods: a reviwe. Journal of Food Science and Technology. Junio 2021. 49(3): 255-266.
 • Dreher M.L. Whole fruits and fruit fiber emerging health effects. Nutrients. Noviembre 2018. 10(12): 1833.
 • Ellis E. Now it’s time to build your child’s bone “bank account”. EatRight. Academy of Nutrition and Dietetics. Diciembre 2020.
 • National Center for Home Food Preservation. Storing home-canned jams and jellies. Octubre 2005.
 • National Center for Home Food Preservation. General canning information. How canning preserve foods. Febrero 2017.
 • National Institute of Food and Agriculture. Complete guide to home canning. Guide 1: Principle of home canning. United States Department of Agriculture.
 • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Magnesio. US Department of Health and Human Services. Marzo 2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.