Polyurie - kenmerken en behandelingen

Polyurie is een toename van de urineproductie in je lichaam. De oorzaken zijn soms goedaardig, maar er zijn ook gevallen waarbij dit symptoom een waarschuwing is voor de aanwezigheid van een chronische ziekte die moet worden behandeld. In het artikel van vandaag gaan we je vertellen wat deze mogelijke oorzaken zijn.
Polyurie - kenmerken en behandelingen

Laatste update: 28 januari, 2021

Polyurie is een medische term die verwijst naar een toename van de urineproductie. Een volwassene krijgt deze diagnose als zijn of haar lichaam meer dan drie liter urine per dag produceert. Voor kinderen is het meer dan twee en een halve liter in vierentwintig uur.

Er zijn andere vergelijkbare termen die niet echt hetzelfde betekenen. Pollakisurie bijvoorbeeld is wanneer iemand meerdere keren dan normaal moet plassen, maar de totale hoeveelheid vocht is normaal. Ook wordt er gesproken over nycturie of nocturie, wat optreedt wanneer een persoon zijn slaap moet onderbreken om ’s nachts te plassen.

Er kan sprake zijn van polyurie samen met nycturie of van polyurie met pollakisurie, maar ze zijn niet hetzelfde. Bovendien kan het urinevolume toenemen zonder een ander begeleidend signaal. Hoe dan ook, het is slechts een symptoom en geen ziekte op zich. Om erachter te komen wat de onderliggende ziekte is, moet je dus een diagnose stellen.

De hoeveelheid urine die binnen 24 uur wordt geproduceerd, is afhankelijk van drie factoren:

 • Hoeveel vloeistof er je lichaam binnenkomt.
 • De stoffen die het lichaam moet verwijderen. Dit is omdat urine een mechanisme is van het menselijk lichaam waarmee het alle elementen verwijdert die het niet nodig heeft. De uitgescheiden hoeveelheid is ook een factor.
 • De nierfunctie, omdat urine een product is van de nieren en afhankelijk is van hun vermogen om goed te functioneren.

Algemene oorzaken van polyurie

Laten we beginnen met de algemene oorzaken van polyurie, zodat we de ziekten die de meestvoorkomende oorzaak van dit symptoom zijn later in meer detail kunnen uitleggen. Sommige oorzaken zijn te wijten aan alledaagse gebeurtenissen, terwijl andere hardnekkiger zijn:

 • Verhoogde vochtinname: het is duidelijk dat hoe meer vocht je per dag drinkt, hoe meer je lichaam zal moeten verwijderen. Hierbij zul je geconfronteerd worden met tijdelijke, goedaardige polyurie.
 • Verhoogd zoutverbruik: zout is een stof die water ‘meesleept’, dat wil zeggen, het absorbeert het lichaamsvocht en neemt het mee naar de nieren, zodat deze het uit het lichaam kunnen verdrijven. Wanneer iemand zout voedsel nuttigt, kan hij of zij een toename van het urinevolume verwachten. Dit is ook een tijdelijke vorm van polyurie.
 • Urine-stimulerende dranken: bepaalde vloeistoffen zoals bier, soorten thee en cafeïne kunnen het urinevolume verhogen.
 • Koude omgeving: wanneer de omgeving koud is registreert het lichaam dit en leidt dit tot vaatvernauwing. Dit betekent dat de diameter van de slagaders in het lichaam afneemt. Door de vernauwing van de bloedvaten, is er minder ruimte voor het bloed en is dus de enige manier om overtollig vocht kwijt te raken, de productie van urine te verhogen.
 • Gebruik van diuretica: artsen schrijven bij sommige pathologieën diuretica voor, zoals furosemide of hydrochloorthiazide. Deze medicijnen verhogen het urinevolume en leiden tot polyurie. Het is een veelvoorkomende bijwerking.
Foto van nieren

Specifieke ziekten die leiden tot polyurie

Nu we de oorzaken hebben beschreven, zullen we nu vier ziekten noemen waarbij polyurie een veelvoorkomend symptoom is. Medische controle is erg belangrijk bij deze ziekten, omdat polyurie een enorm probleem kan zijn.

Hoewel polyurie een ander symptoom is in de context van deze pathologieën, veroorzaakt het extra problemen wanneer het uit de hand loopt. Toch zal het belangrijkste doel altijd zijn om de onderliggende ziekte te behandelen.

Diabetes

Dit is een van de meestvoorkomende oorzaken (link in het Spaans) van polyurie, als we het over ziekten hebben. Het is gebruikelijk dat de drie-eenheid van polyurie, polydipsie (toegenomen dorst) en polyfagie (verhoogde eetlust) de eerste waarschuwingstekens zijn voor deze aandoening.

Polyurie reageert op de behoefte van het lichaam om overtollige glucose kwijt te raken, afhankelijk van de diabetische aandoening. Omdat er zoveel suiker in het bloed circuleert, is de enige manier voor de suiker om weg te komen om het uit te scheiden via de urine, waardoor de productie wordt verhoogd. Vandaar het klassieke verschijnen van polyurie bij deze patiënten.

Hartfalen

Het hart kan de benodigde hoeveelheid bloed niet door het hele lichaam pompen. Het orgaan wordt dus ontoereikend omdat het niet genoeg kracht heeft om de contracties uit te voeren.

Het komt vaak voor dat mensen met hartfalen polyurie hebben, omdat de storing in de bloedsomloop tot de ophoping van vocht leidt. Het lichaam verwijdert dus het overtollige vocht via de urine, wat ook vaak ’s nachts in volume toeneemt.

Polyurie en hartfalen

Arteriële hypertensie

Mensen met hypertensie vertonen een toename van de hoeveelheid urine wanneer ze geen medicijnen gebruiken of wanneer er geen goede controle over hun ziekte is. Soms is polyurie het enige teken van de aanwezigheid van een stille aandoening zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk.

Hoge bloeddrukwaarden beïnvloeden de nierfunctie en veranderen de manier waarop een lichaam bloed filtert en urine produceert. Het verhoogt dus de productie. Daarnaast is er ook betrokkenheid van mechanismen die vergelijkbaar zijn met die van hartfalen.

Polyurie en nierinsufficiëntie

Over het algemeen zijn er in deze context niet veel mensen met nierfalen, maar de pathologie is behoorlijk ernstig. In deze gevallen zijn de nieren niet voldoende omdat ze het bloed niet goed kunnen filteren voor een goede urineproductie.

Als er sprake is van zo’n slechte filtratie, verliest het lichaam niet alleen de stoffen die uit het lichaam moeten gaan, maar ook de nuttige stoffen, zoals water.

Nierinsufficiëntie kan een laatste en gecompliceerde fase zijn van andere pathologieën, zoals diabetes, of het kan het gevolg zijn van slecht behandelde infecties, auto-immuunaanvallen van het organisme en zelfs kwaadaardige tumoren.

Conclusie

Polyurie is een symptoom dat aandacht verdient. Als je echter gezouten voedsel hebt gegeten of aan koude temperaturen bent blootgesteld, hoef je je nergens zorgen over te maken. Wacht dan gewoon tot het vanzelf verdwijnt. Als het echter aanhoudt, moet je je arts raadplegen.

Medische professionals zullen de nodige onderzoeken uitvoeren die ze nodig hebben om een diagnose te stellen en de oorzaak van het polyurieprobleem te achterhalen. Zodra ze de oorzaak hebben gevonden, zullen ze  de behandeling bepalen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Grimaldi, A. “Polidipsia-poliuria.” EMC-Tratado de Medicina 16.2 (2012): 1-2.
 • Biagetti, B., I. Vinagre, and S. M. Webb. “Protocolo diagnóstico del síndrome de poliuria y polidipsia.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 10.13 (2008): 883-885.
 • Guinea, M. Torres, and Gabriel de Arriba de la Fuente. “Protocolo diagnóstico de la poliuria.” Medicine: Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 10.80 (2011): 5435-5437.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.