Waarom is paardenbloem goed voor de lever?

Paardenbloem staat vooral bekend om zijn ontgiftende werking. Als je echter al medicijnen slikt, is het verstandig om eerst je huisarts te raadplegen voordat je begint met het innemen van paardenbloem. Zodoende kun je er namelijk zeker van zijn dat er geen ongewenste bijwerkingen zullen optreden.  
Waarom is paardenbloem goed voor de lever?

Laatste update: 27 mei, 2018

Hoewel paardenbloemen door de meeste mensen als onkruid worden beschouwd, is deze plant eigenlijk geweldig voor je. Paardenbloem is namelijk vochtafdrijvend en wordt vaak gebruikt om verschillende spijsverterings- en nieraandoeningen te behandelen. Maar paardenbloem kan niet alleen worden gebruikt als natuurlijk geneesmiddel, het heeft namelijk ook een plaats in de culinaire wereld. Wanneer je paardenbloem op deze manier gebruikt, is deze plant zeer goed voor de lever.

De geneeskrachtige eigenschappen van paardenbloem

Paardenbloemthee is zeer goed voor de lever
  • Dankzij de speciale bestanddelen, kan paardenbloem je lichaam voorzien van een heleboel voedingsstoffen. Daarnaast is het ook een natuurlijke ontgifter, waardoor het uitstekend geschikt is voor het tegengaan van vochtretentie.
  • Paardenbloem stimuleert de galafscheiding, wat helpt bij het verbeteren van de spijsvertering. Bovendien zijn de laxerende eigenschappen van deze plant ook zeer effectief tegen constipatie.
  • Paardenbloem is ook een uitstekende stimulans die de nierfunctie verbetert. De plant helpt bij de behandeling van problemen veroorzaakt door overmatig urinezuur en jicht.
  • Deze plant kan ook worden gebruikt om nierstenen te verwijderen.
  • Daarnaast is paardenbloem ook rijk aan ijzer, waardoor het ontzettend goed kan zijn voor je lichaam.
  • Tot slot helpt paardenbloem ook om je bloed te zuiveren en je lichaam te bevrijden van giftige stoffen, waardoor het weer kan werken zoals het hoort.

Paardenbloem is ontzettend goed voor de lever

Paardenbloem is een vrij bittere plant, die de leverfunctie bevordert en ontgifting van de lever verbetert. Het is daarom erg handig voor patiënten met hepatitis of levercirrose. Zoals we eerder ook al aangaven, helpen de zuiverende eigenschappen om ons bloed te reinigen. Dit maakt paardenbloem ook ontzettend goed voor de lever. Dit zorgt er namelijk voor dat de lever wordt beschermd tegen mogelijke afbraak als gevolg van chemische vergiftiging of een slecht dieet.

Deze plant wordt vaker gebruikt om mensen te helpen die last hebben van levercirrose. In de meeste gevallen wordt dit probleem veroorzaakt door een overmatige alcoholconsumptie. Alcohol zorgt er namelijk voor dat de lever geleidelijk aan kapot gaat. Gelukkig kan dit probleem echter worden verbeterd door regelmatig paardenbloemthee te drinken. Aangeraden wordt om paardenbloemthee twee tot drie keer per dag te drinken.

Paardenbloem is zeer goed voor de lever

Maar ook in het geval van andere leverproblemen wordt vaak aangeraden om gebruik te maken van paardenbloem in combinatie met andere middelen. Het zal echter vrijwel geen effect hebben als je daarnaast gewoon blijft drinken of roken. 

Over het algemeen wordt deze plant gebruikt als aanvulling op behandelingen voor hormonale problemen met ontstekingsremmende medicijnen of als iemand overgewicht heeft. Hete paardenbloemthee is het beste, omdat het gekookte water helpt de bovenstaande eigenschappen te extraheren.

Bijwerkingen

Het is niet verstandig om paardenbloem langer dan vier maanden te gebruiken. Dit zou namelijk een negatief effect kunnen hebben op je huid.

  • In normale gevallen van overmatig gebruik hebben mensen aangegeven last te krijgen van allergische reacties of gevoeligheid voor blootstelling aan de zon.
  • Andere, minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn diarree of buikpijn.

Laatste overwegingen

Paardenbloemthee is zeer goed voor de lever

Je kunt paardenbloemen toevoegen aan salades als een geweldige manier om je lever gezond te houden. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om er een ontgiftende thee van te maken. Het is uitstekend voor de spijsvertering en helpt ook de ​​nieren om bepaalde problemen te bestrijden. Het is echter heel belangrijk dat je er verantwoord mee omgaat en niet overdrijft.

Voor mensen die houden van een tuin zonder onkruid kan het een vervelende plant zijn. Maar zoals je hebt kunt lezen kan paardenbloem zeer gunstig voor ons zijn en het is met name goed voor de lever.

Als je bij het consumeren ervan problemen ervaart, raadpleeg dan je huisarts. Neem het niet in als primaire medicatie, maar als een supplement voor elke behandeling die je arts je heeft voorgeschreven.

We raden ook aan om gezonde gewoonten aan te nemen, zoals meer trainen en lopen. Zweten helpt je lichaam om zichzelf te ontdoen van gifstoffen die het niet nodig heeft. Bovendien helpt het ook om vet te verbranden. Geniet dus van de frisse buitenlucht terwijl je een paar paardenbloemen verzamelt voor een lekker kopje thee om je lichaam gezond te houden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Abdulrahman L. Al-Malki, Mohamed Kamel Abo-Golayel, Gamal Abo-Elnaga and Hassan Al-Beshri. Hepatoprotective effect of dandelion (Taraxacum officinale) against induced chronic liver cirrhosis. Academic Journals. Vol. 7(20), pp. 1494-1505, 25 May, 2013.
  • Jeon, H. J., Kang, H. J., Jung, H. J., Kang, Y. S., Lim, C. J., Kim, Y. M., & Park, E. H. (2008). Anti-inflammatory activity of Taraxacum officinale. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.09.006
  • Clare, B. A., Conroy, R. S., & Spelman, K. (2009). The Diuretic Effect in Human Subjects of an Extract of Taraxacum officinale Folium over a Single Day. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2008.0152

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.