Wat zijn de oorzaken van onregelmatige vaginale bloedingen?

Wat zijn de oorzaken van een onregelmatige bloeding tijdens de menstruatie? In dit artikel bespreken we alle mogelijke oorzaken. We leggen je ook uit hoe je het kan behandelen.
Wat zijn de oorzaken van onregelmatige vaginale bloedingen?

Laatste update: 03 december, 2018

Als je vaststelt dat je tussen twee menstruaties bloedt, raden we je aan om je gynaecoloog te raadplegen. Aan de hand van tests kan de arts bepalen wat de oorzaak is van de onregelmatige vaginale bloedingen. Bovendien kan hij uitsluiten of er sprake is van mogelijke complicaties.

Als je last hebt van bloedingen buiten de dagen die overeenkomen met de normale dagen van je menstruatie, dan heb je last van metrorragie.

Metrorragie kan aan meerdere verschillende factoren te wijten zijn. Vele mensen denken dat het veroorzaakt wordt door onregelmatige menstruele cycli, maar dat klopt niet.

Heb je redelijk regelmatige menstruaties en heb je ooit al eens last gehad van dit probleem? Wees dan niet ongerust. Belangrijk is vast te stellen wat de aanleiding is die deze bloeding veroorzaakt.

Misschien heb je er nu last van en weet je niet wat de aanleiding is. We willen je hier uitleggen wat de oorzaken kunnen zijn van een onregelmatige menstruatie.

Oorzaken van bloedingen buiten de normale perioden van de menstruatie

Er zijn vele oorzaken die tot dit symptoom kunnen leiden. Volgens gynaecologen kunnen we die opsplitsen in drie belangrijke groepen:

  • Vaginale oorzaken
  • Problemen met de baarmoeder
  • Problemen met de eierstokken

De bloeding kan ontstaan vanuit een van deze drie plaatsen. Deze aandoening kan dus te wijten zijn aan meerdere oorzaken.

1. Voorbehoedsmiddelen

Anticonceptiepil als oorzaak van onregelmatige vaginale bloedingen

Anticonceptiepillen en andere voorbehoedsmiddelen, zoals vooral het spiraaltje, kunnen een onregelmatige vaginale bloedingen veroorzaken. 

Dit kan te wijten zijn aan de hoeveelheid hormonen die de pillen bevatten, maar in het geval van het spiraaltje kan het probleem ook ontstaan tijdens de plaatsing.

Ben je met een nieuwe vorm van anticonceptie gestart? Heb je ook last van onregelmatige bloedingen? Praat dan met je gynaecoloog. Die arts kan je situatie evalueren. Eventueel kan hij ook een ander anticonceptiemiddel voorstellen, zodat dit probleem vermeden wordt.

2. Hormonale problemen die leiden tot onregelmatige vaginale bloedingen

De twee voornaamste hormonen die het lichaam van een vrouw produceert, zijn oestrogeen en progesteron. Ze zijn verantwoordelijk voor het regelen van de menstruele cyclus.

In geval van een onevenwicht tussen deze twee hormonen zullen onregelmatige bloedingen optreden. Dit kan tijdens de menstruatie gebeuren of op andere dagen in de cyclus.

Het gevolg is dat je last kan hebben van een erg pijnlijke menstruatie, van hevige bloeding of bloedverlies tussen de menstruaties in.

Die vormen van hormonaal onevenwicht kunnen een gevolg zijn van de volgende oorzaken:

  • Problemen van de schildklier
  • Polycysteus-ovariumsyndroom
  • Obesitas
  • Plots stoppen met het innemen van anticonceptiepillen

3. Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s)

SOA als oorzaak van onregelmatige vaginale bloedingen

SOA’s, en dan vooral gonorroe en chlamydia, kunnen na onveilige seks symptomen veroorzaken zoals vaginale bloedingen.

Dit enkele symptomen van SOA’s:

  • Koorts
  • Een brandend gevoel of pijn bij het plassen
  • Pijn tijdens de seks
  • Een ongewone vaginale afscheiding

Al deze symptomen kunnen gepaard gaan met onregelmatige vaginale bloedingen.

Heb je last van een van deze symptomen? Dan is het belangrijk dat je onmiddellijk je arts raadpleegt. Hij zal een test uitvoeren om meerdere complicaties uit te sluiten en een geschikte behandeling voorschrijven.

4. Infecties

Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van onregelmatige vaginale bloedingen. Het kan zowel je vagina als je urinewegen treffen.

Ontstekingen en irritaties als gevolg van een infectie kunnen een onregelmatige menstruatie veroorzaken, maar gewoonlijk treedt dit probleem slechts in heel lichte mate op.

Een infectie kan zich ontwikkelen als gevolg van volgende oorzaken:

  • Slechte hygiëne
  • Onstabiele werking van de hormonen
  • Seksueel overdraagbare aandoeningen
  • Vaginale douches

5. De menopauze

Onregelmatige bloedingen kunnen ook optreden tijdens de peri-menopauze. Deze naam gebruikt men voor de periode in het midden van de menopauze. Je hebt dan last van lichte vlekken of een lichte vaginale bloeding.

Zelfs wanneer de regelmatige menstruaties gestopt zijn en de eierstokken niet langer actief werken, ervaren sommige vrouwen toch een kleine hoeveelheid bruinverlies dat lijkt op bloed.

Ontdek meer info in dit artikel:
9 oplossingen om menopauzesymptomen te verlichten

6. Poliepen in de baarmoeder

Poliepen in de baarmoeder

Deze gezwellen ontstaan in de baarmoeder en kunnen vaginale bloedingen veroorzaken. Vele vrouwen zullen niet eens veranderingen merken. Ze hebben ook geen last van andere symptomen.

De aanwezigheid van bloed of buikkrampen kan een signaal zijn dat er iets gebeurt met je baarmoeder.

7. Vleesbomen

Vleesbomen zijn goedaardige, niet-kankerachtige tumoren die zich in de baarmoeder vormen. De gynaecoloog kan via onderzoek vaststellen of je al of niet vleesbomen hebt.

Sommige symptomen zijn erg duidelijk. Dit zijn er enkele van:

  • Pijn tijdens de seks
  • De voortdurende drang om te plassen
  • Bloedingen tussen twee menstruaties in

8. Cysten op de eierstokken

Deze cysten ontwikkelen zich in de eierstokken. Wanneer de eicel vrijkomt, scheuren de cysten zich los. Dit gaat gepaard met krampen, buikpijn en vaginale bloedingen. Cysten zijn de meest voorkomende oorzaak van bloedingen tussen de menstruaties.

Wanneer je de eerste symptomen van onregelmatige bloeding merkt, dan raden we je aan om je gynaecoloog te consulteren. Die zal je toestand evalueren.

Eventueel zal hij je ook helpen om te vermijden dat er ernstigere gezondheidsproblemen optreden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.