Oorzaken, gevolgen en symptomen van vleesbomen in de baarmoeder
Vleesbomen in de baarmoeder, ook wel uterus myomatosus of baarmoederfibromen genoemd, zijn goedaardige gezwellen die zich ontwikkelen in de baarmoeder.
Soms kunnen deze gezwellen vrij groot worden. Ze veroorzaken doorgaans heftige en regelmatige buikpijn tijdens de menstruatie. In sommige gevallen doen zich echter helemaal geen symptomen voor.
Over het algemeen gaat men ervan uit dat vleesbomen goedaardig zijn. Tussen de 70 en 80% van alle vrouwen die vijftig jaar of ouder zijn heeft er last van. Daarom is het belangrijk om er iets meer over te weten. Laten we om te beginnen eens kijken naar de verschillende soorten die er bestaan.
Wat voor soort vleesbomen bestaan er allemaal?
Subsereus myoom
Deze vleesboom groeit vlak onder het slijmvlies aan de buitenkant van de baarmoederwand. Het subsereus myoom kan zo groot worden dat je buik er aan één kant veel groter uitziet.
Intramuraal myoom
Dit is de meest voorkomende vleesboom en groeit in de spierwand van de baarmoeder.
Submuceus myoom
Dit soort vleesbomen groeien onder het slijmvlies van de binnenkant van de baarmoederwand. Deze komen doorgaans minder vaak voor dan de andere twee vormen. Het submuceus myoom kan verschillende problemen veroorzaken, waaronder heftig bloedverlies tijdens de menstruatie en problemen met de vruchtbaarheid.
Wat zijn de oorzaken van vleesbomen in de baarmoeder?
Wetenschappers weten nog niet precies wat nu de reden is waarom vleesbomen zich ontwikkelen. Ze zijn er echter wel achter dat sommige factoren de groei ervan kunnen beïnvloeden:
- Hormonen: De eierstokken produceren verschillende hormonen, zoals oestrogeen en progesteron. Deze hormonen moeten ervoor zorgen dat het slijmvlies van de baarmoederwand gedurende elke menstruatiecyclus hersteld wordt, maar deze hormonen kunnen ook de oorzaak zijn van de groei van vleesbomen.
- Familiegeschiedenis: Vleesbomen kunnen ook een erfelijke eigenschap zijn. Als sommige vrouwen in jouw familie er last van hebben gehad, dan is het mogelijk dat jij er zelf ook last van zult krijgen. Denk aan vrouwen als je moeder, oma en zelfs je zus.
- Zwangerschap: Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam van een vrouw meer oestrogeen en progesteron aan. Daarom is het mogelijk dat een vrouw tijdens haar zwangerschap vleesbomen ontwikkelt en dat deze vleesbomen zeer snel groeien.
Welke vrouwen hebben een grotere kans om vleesbomen te ontwikkelen?
Zwangerschap en een familiegeschiedenis zijn slechts twee van de factoren waar je rekening mee moet houden. Ook vrouwen die tot een of meer van de volgende groepen behoren hebben een grotere kans om vleesbomen te ontwikkelen:
- Vrouwen die dertig jaar of ouder zijn
- Van Afrikaanse afkomst
- Vrouwen die last hebben van overgewicht
Wat zijn de symptomen van vleesbomen in de baarmoeder?
De symptomen die zich voor kunnen doen hangen af van de locatie, de grootte en het aantal vleesbomen dat je hebt. Als de vleesboom nog klein is of als je door de overgang gaat, dan kan het zijn dat je eigenlijk helemaal geen symptomen ervaart.
Vleesbomen kunnen zich tijdens en na de overgang ontwikkelen. Dit zijn enkele van de meest voorkomende symptomen:
- Heftig bloedverlies tijdens de menstruatie.
- Pijn in je bekken of rug.
- Heftigere menstruatiekrampen.
- Frequente drang om te plassen.
- Pijn tijdens seksuele geslachtsgemeenschap.
- Langere menstruatie.
- Druk, opgeblazenheid of ontsteking in de onderbuik.
Lees ook:
Menstruatiekrampen tegengaan met yoga
Hoe worden vleesbomen vastgesteld?
Als je vermoed dat je last hebt van een vleesboom, raadpleeg dan je gynaecoloog. Hij/zij zal dan een bekkenonderzoek bij je uitvoeren. Dit onderzoek is bedoeld om de staat, grootte en omvang van je baarmoeder vast te stellen.
Op basis van de bevindingen die uit dit onderzoek naar voren komen, kan het zijn dat je gynaecoloog ook de volgende onderzoeken moet uitvoeren:
- Echo: Bij een echo maakt de arts met behulp van hoogfrequente geluidsgolven een foto van je baarmoeder. Hierdoor kan je gynaecoloog de binnenkant van je baarmoeder bestuderen. Dit zal helpen om vast te stellen om wat voor soort vleesboom het gaat.
- Naast de gewone echo kan de gynaecoloog ook een transvaginale echografie toepassen. Hiermee krijg je een duidelijker beeld van de baarmoeder, aangezien de transducer in dit geval veel dichterbij de baarmoeder komt.
- Een MRI-scan: Een MRI-scan is beeldvormend onderzoek waarbij er gebruik wordt gemaakt van een sterk magnetisch veld om een foto te maken van je baarmoeder, eierstokken en bekkenorganen.
Hoe worden vleesbomen behandeld?
Het is belangrijk dat je dokter een behandelingsplan voor je opstelt. Dit plan zou gebaseerd moeten zijn op je leeftijd, de grootte van de vleesboom en je gezondheid in het algemeen. Hierbij kan er gebruik worden gemaakt van verschillende vormen van behandeling.
Medicijnen
Het kan zijn dat je dokter je medicijnen voorschrijft om je hormonen te reguleren. Deze medicijnen zullen namelijk helpen om het gehalte oestrogeen en progesteron in je lichaam te normaliseren. Hiermee zal je menstruatie minder heftig worden en worden je vleesbomen kleiner.
Er bestaan daarentegen ook een paar opties om de pijn en het bloedverlies onder controle te krijgen. Deze zullen er echter niet voor zorgen dat je vleesbomen kleiner worden:
- Spiraaltjes die progesteron in het lichaam brengen.
- Gewone pijnstillers, zoals ibuprofen.
- Anticonceptiepillen
Operatie
Als je last hebt van meerdere vleesbomen of als ze erg groot zijn, dan kan je gynaecoloog ook aanraden om de vleesbomen operatief te laten verwijderen. Bij een abdominale myomectomie maakt de arts een insnijding in de buik om bij de baarmoeder te kunnen komen en de vleesbomen weg te snijden.
Hierbij kan ook gebruik worden gemaakt van laparoscopie om de grootte van het litteken dat deze ingreep veroorzaakt te verkleinen. Als er echt geen andere optie meer is, dan kan je dokter je ook aanraden om een hysterectomie uit te laten voeren.
Minimaal-invasieve ingrepen
- Bij gerichte echografie gebruikt men geluidsgolven om de vleesbomen in de baarmoeder te vernietigen. Hierbij wordt je gevraagd om in een speciaal MRI-apparaat te gaan liggen. Hierdoor kunnen doktoren gebruik maken van hoogfrequente geluidsgolven om de vleesbomen op te sporen en vervolgens te vernietigen.
- Mylosyse is een behandeling die men toepast om de vleesbomen kleiner te maken. Bij deze behandeling wordt de vleesboom thermisch beschadigd en verschrompelt.
Over het algemeen zijn er genoeg manieren om dit veelvoorkomende probleem te behandelen, een probleem dat in veel gevallen helemaal geen symptomen vertoont. Als je vermoedt dat je er last van hebt is het wel altijd verstandig om even je dokter te raadplegen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Stewart, E. A. (2001). Uterine fibroids. In Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(00)03622-9
- Zimmermann, A., Bernuit, D., Gerlinger, C., Schaefers, M., & Geppert, K. (2012). Prevalence, symptoms and management of uterine fibroids: An international internet-based survey of 21,746 women. BMC Women’s Health. https://doi.org/10.1186/1472-6874-12-6
- Di Spiezio Sardo, A., Mazzon, I., Bramante, S., Bettocchi, S., Bifulco, G., Guida, M., & Nappi, C. (2008). Hysteroscopic myomectomy: A comprehensive review of surgical techniques. Human Reproduction Update. https://doi.org/10.1093/humupd/dmm041