Omgaan met psoriasis bij kinderen
Psoriasis, ook wel schubbenziekte genaamd, is een ziekte die zowel mannen als vrouwen treft. Het treft gemiddeld 2 tot 3% van de bevolking. Het is echter vrij zeldzaam bij kinderen. In dit artikel proberen we meer over psoriasis bij kinderen te vertellen. We gaan in op wat de symptomen zijn en welke behandelings- en preventie-opties er bestaan.
Psoriasis
Psoriasis is een inflammatoire auto-immuunziekte waarbij de huid aangetast raat. Het wordt gekenmerkt door een schilferige huid en roodheid van de huid. Hoewel het niet besmettelijk is, kan het erfelijk en chronisch zijn.
Normaal gesproken produceert een gezond lichaam elke drie tot vier weken normale nieuwe huidcellen. Psoriasis zorgt ervoor dat deze cellen zich veel sneller reproduceren, ongeveer om de 15 dagen. Dit betekent dat dode cellen zich ophopen in de vorm van opvallende plekken op het huidoppervlak.
Psoriasis kan elk lichaamsdeel beïnvloeden. Het verschijnt echter meestal op de huid van:
- ellebogen
- handen
- buik
- rug
Bovendien is het een veelvoorkomende aandoening. Hoewel het zich meestal na de adolescentie manifesteert, kan het op elke leeftijd ontstaan, en dus kan psoriasis ook bij kinderen voorkomen.
Triggers
Over het algemeen zijn enkele factoren die een psoriasis-uitbraak kunnen veroorzaken of het erger kunnen maken:
- Bacteriële, virale of schimmelinfecties.
- Trauma of huidletsel.
- Psychologische factoren, vooral stress.
- Overmatige blootstelling aan zonlicht (zonnebrand).
- Gebrek aan zonlicht (koud weer).
We raden je aan het volgende artikel te lezen:
Vijf dingen die je moet weten over auto-immuunziektes
Klinische manifestaties van psoriasis bij kinderen
De klinische manifestaties van psoriasis bij kinderen zijn vaak dezelfde als bij volwassenen. De meest voorkomende soorten psoriasis bij kinderen zijn echter de volgende drie soorten:
Psoriasis vulgaris. Deze vorm wordt gekenmerkt door rode huidlaesies bedekt met zilveren schubben. Deze laesies verschijnen meestal op de ellebogen, knieën en de romp. Ze kunnen ook alleen de hoofdhuid beïnvloeden.
Psoriasis guttata. Dit is het meestvoorkomende type bij kinderen en jonge volwassenen. Het manifesteert zich meestal na een infectie in kleine, waterdruppelvormige laesies op de romp en ledematen. Ze kunnen echter ook op de hoofdhuid vormen.
Psoriasis inversa. Hoewel het niet vaak voorkomt bij kinderen, is dit type psoriasis, die ook bekend als ‘pediatrische psoriasis’, ook in deze groep opgenomen.
Behandeling van psoriasis bij kinderen
Je moet je altijd je huisarts raadplegen als je vermoedt dat je kind aan deze aandoening lijdt of als er een familiegeschiedenis van psoriasis is. Wellicht zal hij je doorsturen naar een kinderarts of een dermatoloog, omdat zij de beste behandeling kunnen voorschrijven.
Over het algemeen zal de arts een therapie voorschrijven die kan bestaan uit vochtinbrengende middelen of andere plaatselijke behandelingen zoals bijvoorbeeld salicylzuur.
In elk geval moet je er rekening mee houden dat psoriasis zich plotseling op de huid kan manifesteren. Tevens kan dit het zelfrespect van je kind kan beïnvloeden, vooral als de psoriasis wijdverspreid is.
Daarom is het erg belangrijk om het kind te helpen het probleem te overwinnen en te accepteren. Ook moet je proberen om hem psychologisch te ondersteunen. Je moet bovendien proberen om hen te helpen om hun zelfvertrouwen te vergroten.
Ten slotte is het noodzakelijk om je kind uit te leggen dat de behandeling voordelen voor hem biedt en dat het ongemak kan verdwijnen, zelfs als de toestand chronisch is.
Meer weten over psoriasis? Lees dan:
Vijf behandelingen met kruiden tegen psoriasis
Conclusie
Vanwege het feit dat het een auto-immuunziekte is en er vele factoren zijn die het kunnen veroorzaken, is het het beste om snel te handelen en de bekende triggers te voorkomen. Denk hierbij aan zaken zoals stress, zonnebrand en huidletsels.
Tot slot geven we nog enkele laatste aanbevelingen die nuttig kunnen zijn:
- Gebruik een zeer zachte bad- of douchezeep. Zorg er ook voor dat je de huid na het gebruik altijd goed afspoelt.
- Aangezien kou de klachten kan verergeren, kun je je kind het beste warm aankleden. Kies hiervoor kleding gemaakt die gemaakt is van natuurlijke vezels. Er wordt aanbevolen om waar mogelijk te kiezen voor katoenen kledingstukken.
- Volg de behandeling voorgeschreven door de arts nauwkeurig op.
- Raadpleeg altijd je arts voordat je een natuurlijk middel toepast, vooral in het geval van kinderen.
- Steun je kind te allen tijde.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Lustia, M. M., Luna, P. C., Nocito, M. J., Soutelo, M. J., Posse, M. L. C., Marchesi, C., … & Mazzini, M. Á. (2009). Psoriasis: comorbilidades en nuestra población. Dermatología Argentina, 15(5), 340-343. https://dermatolarg.org.ar/index.php/dermatolarg/article/view/459
- Batista Romagosa, M., & Pérez Bruzón, M. (2009). Elementos más importantes en la patogenia de la psoriasis. Medisan, 13(3), 0-0. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192009000300009
- Mayo Clinic staff. (n.d.). Psoriasis. Clínica Mayo. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/psoriasis/symptoms-causes/syc-20355840
- Alfonso-Valdés, M. E. (2012). Inmunopatogenia de la psoriasis. Impacto en las manifestaciones clínicas y el tratamiento de la enfermedad. Revista Cubana de Hematología, Inmunología y Hemoterapia, 28(4), 357-373. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=s0864-02892012000400005
- Defez, J. A., & Martínez, M. M. (2016). Psoriasis en la infancia y adolescencia. PediatríaIntegral, 234. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2016/06/Pediatria-Integral-XX-04_WEB.pdf#page=28
- I. Vidal Olmo, A. Vicente Villa. (nd.). Psoriasis. Asociación Española de Pediatría. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/psoriasis_0.pdf