Nierdetox op natuurlijke wijze

De belangrijkste functie van de nieren is afvalstoffen verwijderen uit het lichaam. De nieren doen dit door continu het bloed te filteren en de gifstoffen uit te scheiden via de urine. Bekijk de nieren als een filter die de onzuiverheden uit ons lichaam haalt, maar die zelf ook af en toe gereinigd moet worden. Een nierdetox zorgt ervoor dat de nieren beter gaan functioneren en we ons beter in ons vel voelen. Ontdek in dit artikel hoe je eenvoudig een detox voor de nieren thuis kan uitvoeren.

Een gezond dieet voor een nierdetox

De filterfunctie van de nieren regelmatig schoonmaken, vraagt helemaal geen dure behandeling of speciale producten. Neem de beslissing een gezond en evenwichtig dieet te starten en neem hiermee de grootste stap om de nieren gereinigd en gezond te houden. Een evenwichtig dieet is natuurlijk belangrijk voor een goede conditie in het algemeen, maar voor de nieren betekent het dat je op die manier kan vermijden dat gifstoffen zich opstapelen in het lichaam.

Verminder de consumptie van geraffineerde suiker, witte meelproducten en vetten, vooral als het niveau van slechte cholesterol in je bloed reeds te hoog is of als je diabetespatiënt bent. Plantaardige olie zoals olijfolie is een prima bron van goede vetten en combineert zeer goed met groenten en volkoren graanproducten. Witte suiker kan vervangen worden door de bruine variant, honing of stevia als je zoetstof aan je dessert of kruideninfusie wil toevoegen.

Nieren

Alcohol, koffie, limonades en voorverpakte fruitsappen bevatten hoge doses suiker en andere stoffen die op lange termijn schadelijk kunnen zijn voor de nieren. En ook voedingsmiddelen die te veel zout bevatten, zoals fastfood, gerechten in blik en vleesproducten zoals worst, kan je beter vermijden.

Leer hoe je zelf de chef in huis wordt, zodat je thuis van lekkere maaltijden kan genieten in plaats van al te vaak uit eten te gaan. Een handige tip voor thuis is het zoutvaatje goed op te bergen en niet op tafel te laten staan tijdens de maaltijd, zodat je niet in verleiding komt om extra zout toe te voegen aan je maaltijd.

Medicinale kruiden om de nieren te reinigen

Net zoals bij een behandeling om af te vallen, is het volgen van het dieet alleen niet voldoende om goede resultaten te bereiken. Vaak wordt een combinatie van middelen aangeraden en dat is eveneens het geval om je nierdetox efficiënt te laten verlopen. Er bestaan heel wat medicinale kruiden die kunnen worden gecombineerd met het gezonde dieet om opgestapelde gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

De kruideninfusies die het meest resultaat boeken om de nieren schoon te maken zijn degene met ontstekingswerende en vochtafdrijvende eigenschappen, die de uitscheiding van urine en hiermee de afvalstoffen stimuleren. Wees echter voorzichtig met deze kruiden als je te kampen hebt met zware of chronische nierproblemen en consulteer in dit geval eerst een nierspecialist alvorens met deze behandelingen te starten.

Niersteen

Hieronder vind je een lijstje van kruiden die een nierdetox stimuleren:

Chanca piedra of steenbreker (Phyllanthus niruri)

Chanca piedra is een superkruid afkomstig uit Peru dat gebruikt wordt om de gezondheid van de nieren optimaal te houden. Het werd reeds door de Inca’s gebruikt om alle soorten infecties van de nieren en de blaas te behandelen. Het is een plant met vochtafdrijvende eigenschappen die helpt de bloeddruk onder controle te houden, de glucosebalans in evenwicht te houden en hij kan nierstenen verpulveren. Deze helende plant helpt ook de lever gezond en in goede conditie te houden.

Peterselie

Peterselie is een bekend kruid dat in heel wat lekkere gerechten gebruikt wordt. Het heeft echter ook heel wat medicinale eigenschappen en staat erom bekend de nieren te reinigen door vochtafscheiding te stimuleren. Regelmatig peterselie eten verhindert de opstapeling van gifstoffen en verbetert de gezondheid van het volledige urinaire stelsel. Eet de pittige blaadjes bij voorkeur rauw of verwerk ze in een heerlijke kruideninfusie.

Peterselie

Selderij

Zowel de plant als de zaadjes bevatten diuretische eigenschappen en kunnen gebruikt worden tijdens een nierdetox. De productie van urine wordt gestimuleerd en ze houden de nieren in goede conditie.

Guldenroede

Guldenroede komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, waar het door de oorspronkelijke bewoners gebruikt werd om de gezondheid van het urinaire stelsel optimaal te houden en detox van nieren en blaas te bevorderen. De plant heeft eveneens ontstekingswerende en diuretische eigenschappen.

Hortensia

De wortel van deze mooie sierplant wordt gebruikt om de nieren op natuurlijke wijze te reinigen en de blaas in goede conditie te houden. Infusies van de hortensiawortel worden gebruikt bij de behandeling van nierstenen, omdat ze de randen van de steen verzachten en ze het uitscheiden van de brokjes afgesleten steen stimuleren. Bovendien stimuleert deze wortel ook de verwerking van calcium in het lichaam, zodat de kans op het krijgen van nierstenen vermindert.

Paardenstaart

Paardenstaart wordt door boeren en tuinliefhebbers als een vervelend onkruid gezien, maar gooi deze krachtige helende plant niet weg als je hem in je tuin ontdekt. De plant werkt prima tegen het vasthouden van vocht en bevat heel wat antioxidanten die helend zijn voor de nieren. Ze is heel goed te verwerken in infusies.

Paardenstaart

Paardenbloem

Ook deze plant krijgt het etiket onkruid opgeplakt, maar heeft in werkelijkheid eveneens heel wat genezende eigenschappen geconcentreerd in de oranje en gele bloemen. Ze zorgen voor een goede gezondheid van lever en nieren en stimuleren het verwijderen van toxische stoffen.

Berk

Inderdaad, de berk is geen kruid, maar een boom. Maar bedenk dat de schors van de berk reeds eeuwenlang gebruikt wordt om een goede conditie van de nieren te garanderen. Het vermindert ontstekingen in het urinaire stelsel en bevat hoge doses vitamine C. Om een infusie te bereiden, werk je het beste met een afkooksel van de bast en de bladeren.

Rode klaver

Rode Klaver

Dit mooie plantje stimuleert de stofwisseling, reinigt het bloed van afvalstoffen, versterkt de lever en helpt het lichaam in het algemeen te ontgiften. Het wordt bovendien vaak gebruikt om de vervelende symptomen verbonden aan de menopauze te verlichten.