Mondpiercings kunnen gevolgen hebben voor de mondgezondheid
Het dragen van sieraden op het lichaam is een steeds vaker voorkomend gebruik. Veel mensen vinden piercings zeer aantrekkelijk. De oren, neus, wenkbrauwen, navel, en vele andere plaatsen zijn de meest gekozen plaatsen om deze decoratieve elementen te dragen. Maar als je gaat voor mondpiercings, kan dat gevolgen hebben voor de mondgezondheid. Hier gaan we je erover vertellen.
Het plaatsen van een sieraad op de tong, lippen, frenulum, of wangen kan schade in de mond veroorzaken. Ook kan het aanleiding geven tot andere complicaties die de algehele gezondheid van een persoon beïnvloeden. Dit komt omdat het een vreemd voorwerp is op een vochtige plaats met veel bacteriën en in voortdurende beweging.
Problemen kunnen ontstaan op het moment dat het sieraad geplaatst wordt. Ze kunnen zich echter ook voordoen nadat het al geplaatst is. Lees verder en kom meer te weten over de gevolgen van mondpiercings voor de orale gezondheid.
Mondpiercings
Piercings zijn sieraden die door een perforatie van de membranen in de huid of de slijmvliezen worden aangebracht. Over het algemeen zijn ze van metaal of keramiek, hoewel ze in verschillende materialen en met verschillende motieven te vinden zijn.
Deze praktijk gaat terug tot oude culturen. Sinds de jaren 1990 heeft het echter aan populariteit gewonnen, en tegenwoordig is het heel gewoon, vooral bij jongeren en tieners (Engelse link). Zoals gezegd kan dit type accessoire op verschillende plaatsen van het lichaam geplaatst worden. In dit artikel richten we ons op die piercings die in de mond geplaatst worden.
Opties voor mondpiercings
De mondholte heeft verschillende plaatsen waar liefhebbers van piercings hun sieraad verkiezen te dragen:
- De tong. Juwelen die barbells genoemd worden, worden in het centrale deel van de tong gedragen. Dit is een staafje dat aan elk uiteinde een klein metalen bolletje heeft. Sommige mensen dragen ook liever ringen aan de zijkanten en op de punt van dit orgaan.
- De lippen. Piercings kunnen overal langs de lipomtrek geplaatst worden, hoewel ze het meest gezien worden in het centrale deel van de onderlip of op de huid, bij de kinplooi. Meestal worden ringen of noppen gebruikt, die bestaan uit een staafje met een bol aan de buitenkant en een plat schijfje aan de binnenkant dat als sluiting fungeert.
- De wangen. Deze soort piercing is uitwendig en is zichtbaar in het gezicht. De piercing komt echter ook tot in het jugal slijmvlies binnen in de mond.
- Andere. Sommige mensen kiezen ervoor hun piercings te zetten in het linguale frenulum, onder de tong, en in de huig, in de voorste sector van de keel. Deze komen minder vaak voor en zijn gevaarlijker voor de gezondheid.
Vind je dit artikel leuk? Je wilt dit misschien ook lezen:
Mondgezondheid tijdens de zwangerschap: wat moet je weten?
De gevolgen van mondpiercings voor de mondgezondheid
Vanaf het moment van de perforatie van het mondweefsel om een piercing in de mond te plaatsen, kunnen er al negatieve gevolgen voor de mondgezondheid optreden. Bovendien veroorzaakt de aanwezigheid van het sieraad in de mondholte, nadat het geplaatst is, ook andere beschadigingen en verwondingen. Hier zijn de risico’s.
Bloedingen, pijn en ontstekingen in de mond
Een van de gevolgen voor de mondgezondheid bij het plaatsen van een piercing in de mond is het risico van bloedingen. Als de naald tijdens het plaatsen van het sieraad door een belangrijk bloedvat gaat, zal er veel bloeding optreden die moeilijk te stoppen is.
Pijn en zwelling van de plek zijn ook vaak voorkomende gevolgen na het ondergaan van een piercing. Als het sieraad op de tong geplaatst wordt, is het belangrijk op de vergroting van dit orgaan te letten. In ernstige gevallen kunnen de luchtwegen verstopt raken, waardoor lucht moeilijk binnen kan komen.
Orale infecties
In de mondholte komen veel bacteriën samen en ze kunnen in een piercing een ideale omgeving vinden om te leven en zich te vermenigvuldigen. Als deze vermenigvuldiging van ziektekiemen uit de hand loopt, leidt dat tot infecties binnen of buiten de mond.
Infecties kunnen ontstaan na het plaatsen van het sieraad, als de wond nog niet klaar is met sluiten. Ze kunnen echter ook ontstaan enige tijd nadat de piercing geplaatst is.
Infecties hangen samen met een onzorgvuldige praktijk waarbij geen rekening gehouden wordt met asepsis en adequate bioveiligheidsmaatregelen voor de ingreep. Ook het aanraken van de piercing met de handen, voorwerpen in de mond stoppen en roken verhogen het risico op deze complicatie.
Infecties kunnen gelokaliseerd zijn in het orgaan waar het sieraad zit, besmetting van andere plaatsen zoals het tandvlees in de hand werken, of zich over de hele mond verspreiden. Het kan zelfs andere delen van het lichaam aantasten. De piercing fungeert als een manier voor ziektekiemen om het lichaam binnen te dringen en zich van daaruit te verspreiden.
Infecties door mondpiercings kunnen ingewikkeld worden (Engelse link) en leiden tot endocarditis, cellulitis in het gezicht, angina van Ludwig en bacteriëmie. Daarom is het essentieel om met spoed een arts te bezoeken bij koorts, roodheid, zwelling of afscheiding van pus in de buurt van de piercing, en ook als je symptomen van gezichtsontsteking, rillingen of koude rillingen opmerkt.
Verandering van de werking van de mond
De aanwezigheid van een vreemd voorwerp in de mondholte kan verschillende mondfuncties beïnvloeden. Zo kan het dragen van een piercing in de tong, lippen, wangen, of huig de volgende veranderingen veroorzaken:
- Overdreven verhoging van de speekselproductie.
- Het kan iemands spraak belemmeren en het uitspreken van bepaalde fonemen bemoeilijken.
- Het kan het kauwen en doorslikken van voedsel belemmeren.
- Verlies of verandering van de smaak.
Parodontale aandoening
Het ontstaan van parodontale aandoeningen als gevolg op de mondgezondheid door een piercing in de mond hangt samen met infecties. Het sieraad bevordert de verspreiding van ziekteverwekkende bacteriën (Engelse link) in het mondmilieu, waardoor alle weefsels worden aangetast.
Door de aanwezigheid van ziektekiemen raakt het tandvlees geïrriteerd en ontstoken. Dit leidt tot wat bekend staat als gingivitis. Het gingivale weefsel wordt rood, bloedt gemakkelijk en wordt hinderlijk.
Als dit niet tijdig behandeld wordt, bereiken de bacteriën diepere delen, en verschijnt pyorrhea of parodontale problemen. De weefsels die de tanden ondersteunen worden aangetast, en het bot waarin ze staan wordt vernietigd. De tanden kunnen ook beginnen te verschuiven en zelfs uitvallen.
Mensen die mondpiercings dragen moeten extra aandacht besteden aan een goede mondhygiëne. Als ze bovendien merken dat hun tandvlees gezwollen is, bloedt en helderrood lijkt, moeten ze onmiddellijk een tandarts bezoeken. Dit is een waarschuwingsteken van een parodontaal probleem.
Terugtrekkend tandvlees
Terugtrekkend tandvlees is een van de meest voorkomende en frequente gevolgen voor de mondgezondheid die met mondpiercings gepaard gaan. Het hangt meestal samen met sieraden die op de lippen (Engelse link) zijn aangebracht.
Wanneer de piercing voortdurend wrijft en traumatiseert, trekt het tandvleesweefsel zich terug naar het meest apicale gebied van de tand. Hierdoor blijft een deel van de wortel van de tand onbedekt, waardoor hij er als een langere tand uitziet.
Als het tandvlees dieper zit, verliest de tand aanhechting en kan hij gaan bewegen en zelfs verloren gaan. Bovendien beïnvloedt terugtrekkend tandvlees het uiterlijk van de glimlach en kan het gevoelige tanden veroorzaken en het risico op halscariës vergroten.
Slijtage van het glazuur en tandbreuken
In het algemeen zijn mondpiercings van metaal gemaakt. Door de voortdurende wrijving van dit element met de tandstukken slijt het tandoppervlak.
Als de oppervlakkige en beschermende laag van de tanden is weggeslagen, treden andere gevolgen op, zoals gevoelige tanden en een verhoogde kans op gaatjes.
Breuken van de tanden, kronen, of vullingen zijn een andere mogelijkheid bij het dragen van sieraden in de mond. Ongelukjes tijdens het kauwen, voortdurend kloppen of trauma van de piercing tegen deze elementen kunnen ze breken of factureren.
Andere complicaties
Behalve de reeds genoemde negatieve gevolgen voor de mondgezondheid die verbonden zijn aan het gebruik van mondpiercings zijn er nog andere problemen die met piercings te maken hebben:
- Slechte adem. De ophoping van bacteriën in de piercing bevordert het ontstaan van een slechte mondgeur.
- Door bloed overdraagbare ziekten. De plaats en de omstandigheden van de piercing, vooral als ze op onhygiënische plaatsen wordt uitgevoerd, kunnen de overdracht van ernstige ziekten als HIV en hepatitis B, C, en D bevorderen. De ontsmetting en asepsis van de gebruikte instrumenten en naalden zijn essentieel om deze aandoeningen te voorkomen.
- Endocarditis. Zoals reeds gezegd, kunnen doorboringen het binnendringen van bacteriën in de bloedbaan en hun aankomst in het hart vergemakkelijken. Dit verhoogt het risico op bacteriële endocarditis, met ontsteking van de kleppen en de hartweefsels.
- Allergieën. Sommige mensen kunnen een overgevoeligheidsreactie vertonen op het materiaal waarvan de sieraden gemaakt zijn, vooral als het nikkel bevat.
- Gebitsafwijkingen. De blijvende aanwezigheid van een vreemd voorwerp in de mond verandert de manier waarop iemand bijt om zich aan te passen aan dit externe voorwerp en verandert het evenwicht van de tongkracht. Dit kan op zijn beurt de stand van de tanden en de occlusie beïnvloeden.
- Zweren in de mond en op de slijmvliezen.
- Per ongeluk inslikken of opzuigen van de mondpiercing.
Hoe de risico’s te verkleinen als je besluit een mondpiercing te laten zetten
Nu je de gevolgen van een mondpiercing voor je mond en je algemene gezondheid kent, sta je misschien huiverig tegenover deze rage. Maar als je ondanks de risico’s toch voor een mondpiercing kiest, is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende aanbevelingen.
Voordat je besluit dit soort praktijken te ondergaan, is het van groot belang dat je zeker bent en al je vragen en zorgen uit je hoofd zet. Doe het niet onder sociale druk of onder invloed van alcohol of drugs.
Praten met mensen die de ervaring al hebben doorgemaakt en hen om suggesties en meningen vragen kan nuttig zijn. Bij twijfel of angst voor spijt is wachten altijd de beste optie.
Bij het plaatsen is het essentieel dat je een erkende plaats en een opgeleide en ervaren vakman zoekt voor het plaatsen van de piercing. Het moet een plaats zijn waar je zorgt voor voldoende hygiënische maatregelen en het gebruik van wegwerp- of steriele instrumenten.
Je moet weten dat voor het zetten van mondpiercings geen verdoving wordt gebruikt. De mensen die ze uitvoeren zijn niet bevoegd of opgeleid om zulke stoffen in de mond te spuiten.
Het materiaal van de sieraden is ook belangrijk. Je moet een piercing kiezen die gemaakt is van biocompatibele en hypoallergene elementen. Chirurgisch roestvrij staal, titanium, en 14 of 18-karaats goud zijn goede opties.
Nadat het sieraad geplaatst is, eet of drink je geen heet voedsel of dranken, en rook je niet. Dit verhoogt het risico op bloedingen en ontstekingen.
Ernstige pijn in het gebied is ongewoon. Als er veel ongemak of bloeding is, is het raadzaam naar een arts of tandarts te gaan.
We denken dat je dit artikel misschien ook graag leest:
Het verband tussen mondgezondheid en vruchtbaarheid
Hoe een mondpiercing verzorgen en de mondgezondheid op peil houden
Als een sieraad in de mond geplaatst is, is het nodig bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen om het risico op complicaties te verkleinen. Hier zijn de praktijken om altijd rekening mee te houden:
- Mondhygiëne. Een verantwoorde en juiste verzorging van de mondhygiëne is essentieel om de verspreiding van bacteriën tegen te gaan. Dagelijks poetsen met fluoride tandpasta en flossen mag niet over het hoofd gezien worden.
- Schoonmaken van sieraden. Ook mondpiercings moeten zorgvuldig schoongemaakt worden. Ophoping van etensresten en bacteriële plaque in de omgeving moet vermeden worden. Het gebruik van alcoholvrij mondspoelmiddel na het eten en voor het slapen kan deze taak vergemakkelijken.
- Laat het sieraad zitten tot het genezen is. Bij de meeste mensen duurt de genezing ongeveer 6 weken, hoewel ze tot enkele maanden verlengd kan worden. Om te voorkomen dat het gaatje dichtgroeit, laat je het sieraad zitten en verwijder je het niet.
- Verwijderen van de piercing. Nadat het gebied goed genezen is, is het een goed idee de piercing te verwijderen om te slapen, te eten en te sporten. De reinheid ervan bij het verwijderen en vóór het weer aanbrengen is ook essentieel.
- Rommel niet met de piercing. Hoewel het vaak verleidelijk is om het sieraad in de mond te draaien, te knabbelen of te bewegen, moet dit vermeden worden. Dit vertraagt de genezing en verhoogt het risico op verwonding van de slijmvliezen en het tandweefsel. Bovendien is het ook belangrijk dat je je handen of andere voorwerpen niet in je mond steekt die het sieraad kunnen verontreinigen.
- Bezoek regelmatig een tandarts. Controle van mondpiercings en de rest van de mondweefsels helpt om eventuele problemen op tijd op te sporen en te behandelen.
Neem een verantwoorde beslissing
Zoals we je al vertelden heeft het dragen van een piercing in de mond negatieve gevolgen voor de mondgezondheid. Daarom is het plaatsen van een metalen element in de dikte van de zachte delen van de mondholte nooit een goed idee.
Veel mensen kiezen er echter toch voor. In deze gevallen is verantwoordelijkheid essentieel, evenals het zoeken naar het juiste sieraad en het gaan naar deskundigen voor de plaatsing ervan. Onderhoud en controle achteraf zijn ook nodig, naast de beschikbaarheid om het accessoire te verwijderen als het problemen veroorzaakt.
De nodige informatie hebben om een verantwoorde beslissing te nemen is de eerste stap voor je voor een piercing kiest. Met de feiten en tips die we hier deelden, zul je in staat zijn een weloverwogen en verantwoorde beslissing te nemen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Preslar, D., & Borger, J. (2022). Body Piercing Infections. In StatPearls. StatPearls Publishing.
- Saccomanno, S., Ieria, I., Manenti, R. J., Giancaspro, S., & Pirelli, P. (2021). Complications of oral piercing: a review of the literature and two case reports. Journal of biological regulators and homeostatic agents, 35(3 Suppl. 1), 167–178.
- Ziebolz, D., Söder, F., Hartl, J. F., Kottmann, T., Rinke, S., Merle, C. L., & Schmalz, G. (2019). Prevalence of periodontal pathogenic bacteria at different oral sites of patients with tongue piercing—results of a cross sectional study. Diagnostic microbiology and infectious disease, 95(4), 114888.
- Dibart, S., De Feo, P., Surabian, G., Hart, A., Capri, D., & Su, M. F. (2002). Oral piercing and gingival recession: review of the literature and a case report. Quintessence international (Berlin, Germany : 1985), 33(2), 110–112.
- Schmidt, J. C., Calderaro, S., Weiger, R., & Walter, C. (2019). On the association between oral piercings and periodontal conditions—A case series. International Journal of Dental Hygiene, 17(4), 318-326.
- Kapferer, I., Benesch, T., Gregoric, N., Ulm, C., & Hienz, S. A. (2007). Lip piercing: prevalence of associated gingival recession and contributing factors. A cross-sectional study. Journal of periodontal research, 42(2), 177–183. https://doi.org/10.1111/j.1600-0765.2006.00931.x
- Ravelo, M. J., Báez, F. A. G., Núñez, A. H., & Fiallo, C. J. V. (2016). Oral piercings and their complications in dentistry. Medimay, 22(3), 124-136.
- Tamez, M. A. T., & de León, F. C. (2017). Complicaciones por el uso de piercings orales en adolescentes mexicanos. Revista Mexicana de Estomatología, 4(1), 25-26.
- Escudero Castaño, N., & Bascones Martínez, A. (2007). Posibles alteraciones locales y sistémicas de los piercings orales y periorales. Avances en Odontoestomatología, 23(1), 21-33.
- Díaz, J. C. Q., Corvo, N. V., Giralt, M. Q., & Reyes, D. R. (2018). Complicaciones y efectos negativos asociados al uso de los piercings en la región maxilofacial. Medimay, 25(3), 190-200.