Natuurlijke middelen om minerale afzettingen in de badkamer te verwijderen

Heb je vlekken van minerale afzettingen in de badkamer? Je kan er een eind aan maken met deze eenvoudige technieken. Het enige wat je nodig hebt, zijn natuurlijke en goedkope producten die je overal kan vinden.
Natuurlijke middelen om minerale afzettingen in de badkamer te verwijderen

Laatste update: 12 juni, 2018

Minerale afzettingen bestaan uit calcium en maken vlekken op vele oppervlakten in je badkamer. Misschien kies je ervoor om commerciële producten te vermijden omdat je last hebt van allergieën of omdat ze veel geld kosten. Dan stellen we je hier enkele trucjes met natuurlijke middelen voor die je thuis zeker hebt. Ze zullen je helpen om de minerale afzettingen in de badkamer te verwijderen.

Sommige mensen houden van een brandschone badkamer. Maar badkamers worden heel gemakkelijk vuil. Dat komt omdat ze altijd in contact komen met water. Bovendien hebben ze meestal niet dezelfde ventilatie als de andere kamers.

Voor mensen die geobsedeerd zijn met netheid en hygiëne, is de badkamer dus een dagelijkse uitdaging. Het wordt zelfs nog erger wanneer zich minerale afzettingen vormen. Want die zijn de vijand van kranen, douches en douchegordijnen. We geven je hier enkele tips om de minerale afzettingen in de badkamer te verwijderen. Je kan dit doen met middelen die je zeker al in huis hebt.

Wat is de oorzaak van minerale afzettingen?

Het water dat uit de kranen komt bevat mineralen. Voorbeelden zijn calcium, ijzer en magnesium. Die spatten vaak op de oppervlakken van de badkamer en stapelen zich daar op. Op die manier ontstaan die witte of geelachtige vlekken die zich vaak in badkamers vormen.

Een ander gevolg van deze opstapeling van mineralen is roest. Je kan dit soms in bepaalde delen van je badkamer zien. Want wanneer het ijzer in contact komt met het water, dan oxideert het en laat het vlekken achter.

Natuurlijke recepten om minerale afzettingen in de badkamer te verwijderen

Minerale afzettingen in de badkamer verwijderen

Net als voor alle schoonmaaktaken kan je chemische producten kopen om minerale afzettingen te verwijderen. Maar er bestaan ook natuurlijke alternatieven. Ze zijn minder bijtend, minder schadelijk voor de gezondheid en bovendien goedkoper. We stellen er hieronder enkele voor.

1. Zuiveringszout en azijn of citroensap

Met deze eenvoudige ingrediënten en een spons kan je bijna onmiddellijk de minerale afzettingen op de wastafel verwijderen. Je hoeft alleen maar de volgende stappen te volgen:

  • Maak een spons nat en doe het zuiveringszout op de spons.
  • Maak de vuile oppervlakken schoon tot je alle minerale afzettingen verwijderd hebt.
  • Spoel dan de spons uit en reinig de oppervlakken opnieuw om alle minerale afzettingen weg te nemen.
  • Om de vlekken op de randen van de kranen te verwijderen sproei je azijn of vers citroensap op een doekje.
  • Wikkel het doekje om het oppervlak met de vlekken. Laat het dan een nacht inwerken.
  • De volgende ochtend verwijder je dan de resterende vlekken met een spons.
  • Je kan dezelfde methode gebruiken voor de tegels.

Zuiveringszout maakt alle oppervlakken schoon zonder ze te beschadigen. Net als azijn en citroen doodt het bovendien de bacteriën en is het niet giftig. Maar je mag azijn en citroen niet op aluminium gebruiken omdat ze het laten roesten.

2. Maak het toilet schoon met azijn

In een badkamer bevinden de meeste bacteriën zich in en op het toilet. Het is dus belangrijk dat je het toilet regelmatig schoonmaakt. Want op die manier voorkom je de verspreiding van allerlei soorten ziekten die deze bacteriën kunnen veroorzaken.

Als je de minerale afzettingen op het toilet wilt verwijderen dan is dit een doeltreffende manier om het te doen. We zullen citroensap of azijn gebruiken vanwege hun eigenschappen.

Sommige mensen laten het toiletwater vooraf wegspoelen zodat deze vloeistoffen beter zouden werken. Maar je hoeft dit niet te doen. Breng één van deze vloeistoffen aan en laat het dan enkele uren inwerken.

Als de vlekken heel hardnekkig zijn, kan je met een doek schrobben. Het kan ook nodig zijn dat je het middel opnieuw aanbrengt en het proces herhaalt.

Als dit nog niet werkt, gebruik dan puimsteen. Dit zal het mogelijk maken om de vlekken op het toilet te verwijderen. Maar je mag puinsteen niet gebruiken wanneer het oppervlak droog is. Want dan kan je het porselein breken. Schrob geduldig het toilet, en voilà, probleem opgelost.

3. Maak het toilet schoon met frisdrank

Minerale afzettingen in de badkamer verwijderen met Cola

Dit is misschien moeilijk te geloven. Maar je kan het toilet ook met  frisdrank schoonmaken. Wil jij het eens proberen? Volg dan deze richtlijnen:

  1. Spoel het toilet door zodat het water zo schoon mogelijk is.
  2. Giet dan 3 dl frisdrank in het toilet. Laat het een half uur inwerken.
  3. Daarna maak je het toilet één of twee keer schoon met een borstel. Spoel nu en dan door tot het water volledig wit is.

We raden je ook dit artikel aan: De badkamer schoonmaken op een doeltreffende manier

4. Verwijder minerale afzettingen van de spiegels

Het water kan op de spiegels in de badkamer spatten. Het resultaat is dat dus ook de spiegels minerale afzettingen krijgen. Maar die zijn heel gemakkelijk te verwijderen.

Los gewoon wat azijn op in water (één deel azijn op elke vier delen water). Sproei dit mengsel dan op de spiegels. Veeg ze schoon en de witte vlekken zijn verdwenen.

Je kan ook voorkomen dat minerale afzettingen in de badkamer zich op je kranen en tegels vormen. Want je kan bijvoorbeeld filters installeren die de mineralen uit het water verwijderen. Daarnaast kan je de badkamer elke dag schoonmaken om te vermijden dat minerale afzettingen zich opbouwen.

Je huis schoon houden is geen gemakkelijke opdracht. Maar het is een noodzakelijke taak. Gebruik deze technieken om een eind te maken aan de minerale afzettingen in de badkamer. Zet jezelf daarna ertoe om de badkamer droog en vrij van water te houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.