Op een goede manier met pijn omgaan na een verlies
Zowel bij het einde van een relatie als bij het overlijden van een geliefd persoon is het nodig dat we onszelf de tijd geven om onze wonden te laten helen. Om dit te doen is de sleutel dat we op een goede manier met pijn omgaan.
Pijn is een proces van emotionele aanpassing. Het treedt op na een verlies. Deze pijn heeft te maken met de confrontatie aangaan met het feit dat we deze persoon nooit meer zullen zien. We zullen ook moeten aanvaarden dat dit een proces is.
Op een goede manier met pijn omgaan zal jou in staat stellen om op een succesvolle manier je pijn te boven te komen.
Vandaag zullen we in dit artikel ontdekken hoe we dat doen en leer je op een goede manier met pijn omgaan.
De stadia van pijn
Om op een goede manier met pijn om te gaan moet je de stadia onthouden die je zal doormaken. Het is het niet waard om één van deze stadia over te slaan of in één stadium te blijven steken. Dat kan gebeuren omdat je bang bent voor het volgende stadium. Maar als je uit de situatie wilt komen en verder wilt gaan, dan zal je elke fase tot het einde moeten doorlopen.
- Ontkenning. We weigeren de dood van een geliefd persoon of het einde van een relatie te aanvaarden. Als we dit doen dan vermijden we dat we de eigenlijke pijn moeten voelen.
- Woede. De werkelijkheid drukt zwaar op onze schouders en geeft ons een harde klap. In elke situatie maakt dit ons woedend. Misschien gaan we op zoek naar iemand om de schuld te geven en hen verantwoordelijk te maken voor wat gebeurd is.
- Hoop. Ondanks alles koesteren we nog een klein beetje hoop dat we die persoon terug zullen zien. Of we hopen dat we alle verbroken banden kunnen herstellen (de relatie een tweede kans geven).
- Verdriet. Dan haalt de werkelijkheid ons in. Op dat moment beseffen we dat er absoluut geen hoop is. Dit veroorzaakt een diep verdriet.
- Aanvaarding. Zodra we gehuild hebben en al ons verdriet naar buiten laten komen hebben, omarmen we de werkelijkheid. We aanvaarden dan wat gebeurd is. Dit geeft ons de mogelijkheid om verder te gaan.
Elke stap heeft een reden. Maar als je aan één van de stadia blijft vastklampen en de natuurlijke overgang naar het volgende stadium verhindert, dan zal je waarschijnlijk met nog meer problemen geconfronteerd worden.
Angst en onzekerheid zijn onze grootste vijanden
Angst en onzekerheid zijn de twee emoties die het rouwproces kunnen laten vastlopen. Het verlangen om de situatie onder controle te houden en niet alles te verliezen waarvoor je tot dat moment gewerkt hebt, is hiervan de oorzaak. Want het kan ervoor zorgen dat je te veel tijd doorbrengt in het stadium van de woede (bijvoorbeeld).
Het verlangen om schuldigen te zoeken of om in situaties alleen het slechte te zien kan ervoor zorgen dat je het gevoel hebt alsof jij het slachtoffer van de omstandigheden bent. Of misschien blijf je zonder reden hoopvol, uit angst om alleen te zijn. Maar dat kan je tegenhouden om je leven te leiden omdat je altijd aan het wachten bent.
Met verdriet moet je ook uitermate voorzichtig zijn. In dit stadium moet je jezelf laten huilen en je emoties uiten. Want als je het niet doet, dan kan een depressie aan je deur komen kloppen.
Op een goede manier met pijn omgaan begint met je emoties bij te sturen
Het is typisch dat niemand ons geleerd heeft hoe we onze emoties kunnen bijsturen. Om die reden uiten we niet vaak hoe we ons voelen. Maar dit zorgt ervoor dat we dan op het ergst mogelijke moment ‘ontploffen’. We huilen ook niet wanneer we dat nodig hebben. Dit kan leiden tot een depressie.
Het is noodzakelijk dat je begint te luisteren naar jouw emoties, vooral in een periode van pijn. Maar belangrijker dan alle andere dingen is dat jij jezelf kent. Rouwen is een pijnlijk proces. Maar als je het op de goede manier doet, kan het ook een moment zijn om jezelf te ontdekken.
Je weet dan hoe je met je angsten moet omgaan. We gaan de confrontatie met onze onzekerheden aan en zijn ons bewust van onze pogingen om de pijn te ontwijken. Dit alles kan uitermate verrijkend zijn. Want als je dit doet, zal je weten wanneer het juiste moment gekomen is om de volgende stap in het rouwproces te nemen. Je zal ook geen reden hebben om bang te zijn.
Vroeg of laat zal de volgende stap toch komen. Maar het is jouw beslissing of je nog even in een vorig stadium blijft of niet. Je kan maanden aaneen verdrietig zijn. Of je kan in een depressie terecht komen die jarenlang duurt. Want je kon niet op een goede manier met pijn omgaan. Dit had een invloed op jouw emoties en zelfs op je welzijn.
Jij beslist
Open je ogen. Wees kritisch en stel jezelf vele vragen. Zoek professionele steun die jou kan helpen en bij het proces begeleiden. Het zal absoluut een geweldige ondersteuning zijn.
“Rouw verandert jou niet, het onthult jou.”
– John Green –