5 manieren waarop je lichaam reageert op een relatiebreuk
Iedereen die het einde van een relatie heeft meegemaakt, heeft waarschijnlijk de manieren waarop je lichaam reageert op een relatiebreuk ervaren. Meestal duurt het tussen de zes maanden tot twee jaar om deze lichamelijk reacties te overwinnen.
Elk individu reageert echter anders op zulke reacties.
Leer meer over de manieren waarop je lichaam reageert op een relatiebreuk
1. Angst en slapeloosheid
Angst en slapeloosheid zijn de meest voorkomende symptomen waarmee je lichaam reageert op een relatiebreuk.
Dat komt omdat mensen zich veilig voelen wanneer ze contact hebben met iemand die ze vertrouwen. Zodra die vertrouwenspersoon echter weg is, kan de eenzaamheid pijn beginnen te doen.
Volgens verschillende wetenschappelijke studies zou deze pijn dezelfde delen van de hersenen activeren die een verslaving aan cocaïne stimuleren.
2. Pijn in de borstkas
Borstpijn is een ander symptoom dat zich soms voordoet wanneer je met een relatiebreuk te maken krijg. De neuronensignalen van mensen die net uit een relatie zijn gekomen zouden identiek zijn aan die van mensen die fysieke pijn voelen door een brandwond.
Daarom is pijn in de borstkas voelen na een breuk dan ook geen verrassing. Dit gebeurt omdat je hartfunctie daadwerkelijk kan verslechteren vanwege een traumatische ervaring.
Een relatiebreuk is dus eigenlijk gevaarlijk voor iemand met een hartaandoening. Ook de plotse toename van adrenaline kan een onregelmatig hartslag veroorzaken.
In verschillende studies zouden de MRI‘s van de hersenen van mensen die door een relatiebreuk gingen hebben aangetoond dat er hersenactiviteit was in regio’s die stress en fysieke pijn regelen.
De onderzoekers merkten op dat, hoewel de hersensector die pijn in de buitenwereld waarneemt inactief was, de systemen die verantwoordelijk zijn voor de reactie van het lichaam op pijn de patiënten toch veel angst veroorzaakten.
Dat komt doordat de hersenen stresshormonen afgeven, die op hun beurt een directe invloed hebben op:
- je hart
- het spijsverteringsstelsel
- het immuunsysteem
3. Onrustige huid
Huidproblemen zoals acne zijn een ander symptoom van stress die voortkomt uit een relatiebreuk. Dit komt soms ook omdat je in deze tijd minder voor jezelf zorgt.
Ook stresshormonen kunnen negatief zijn voor de gezondheid van je huid, wat andere vlekken en zelfs haaruitval kan veroorzaken.
Lees meer:
9 gewoontes die leiden tot angstgevoelens
4. Spierpijn
Wanneer je stress ervaart, zou je kwetsbaarder voor blessures zijn. Je kunt zelfs spierkrampen krijgen tijdens deze situaties. Dat kan er dus toe leiden dat je spieren:
- zich aanspannen
- kunnen gaan krampen
- pijn in het hele lichaam veroorzaken
5. Abnormale eetlust (of een gebrek daaraan)
Na een relatiebreuk hebben veel mensen de neiging om te veel te eten of juist helemaal te stoppen met eten.
Een relatiebreuk kan dus eigenlijk een soort eetstoornis veroorzaken. Dat komt omdat stress je cellen minder gevoelig maakt voor insuline, waardoor het lichaam grotere hoeveelheden insuline aanmaakt en vet gaat opslaan.
Overgewicht kan ook verband houden met slapeloosheid en een gebrek aan lichaamsbeweging. Stress onderbreekt namelijk de goede werking van je spijsverteringssysteem. Dat alles kan verder ook buikpijn en diarree veroorzaken.
Samengevat: waarom doet een relatiebreuk zo’n pijn?
Als je je ooit hebt afgevraagd waarom de manier waarop je lichaam reageert op een relatiebreuk zoveel pijn doet, is het antwoord waarschijnlijk gerelateerd aan de chemische reacties die in het lichaam worden veroorzaakt.
Een relatiebreuk kan zelfs je relatie met andere mensen veranderen, omdat je zenuwachtig kunt worden over hoe je met hen om moet gaan.
Je kunt zelfs pijn gaan lijden alsof je een bot gebroken hebt, wanneer iemand die je dierbaar is weigert om je te zien.
Onthoud ook dat andere vormen van sociale afwijzing meer op cognitief niveau werken. Tegelijkertijd is romantische afwijzing gerelateerd aan dezelfde systemen die ervoor zorgen dat je hongerig of dorstig wordt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Song, Hongwen et al. “Love-related changes in the brain: a resting-state functional magnetic resonance imaging study” Frontiers in human neuroscience vol. 9 71. 13 Feb. 2015, doi:10.3389/fnhum.2015.00071