Macro- en microdontie: veranderingen in tandgrootte

Macrodontie en microdontie zijn veranderingen in de grootte van tanden die de esthetiek en functionaliteit van iemands glimlach kunnen beïnvloeden. We vertellen je hier wat ze zijn en hoe tandartsen deze aandoening benaderen.
Macro- en microdontie: veranderingen in tandgrootte
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 23 januari, 2023

Gezien de huidige schoonheidsnormen kunnen afwijkingen in de mond voor veel mensen een reden tot zorg zijn. Veranderingen in de grootte van de tanden, zoals microdontie of macrodontie, zijn een van die situaties die de esthetiek van de glimlach kunnen beïnvloeden.

Ieder mens heeft tanden van een bepaalde vorm en grootte. In bepaalde gevallen kunnen de tanden groter of kleiner zijn dan normaal. Voor sommigen zijn deze kenmerken een onderscheidend kenmerk van hun glimlach; maar voor anderen is dit een reden tot ongenoegen die ze willen veranderen.

Dankzij de recente vooruitgang in de cosmetische tandheelkunde kunnen veranderingen in de grootte van tanden en kiezen worden opgelost. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over macrodontie en microdontie, en over de alternatieven om ze te behandelen.

De normale grootte van tanden en hun veranderingen

Om een glimlach er aantrekkelijk uit te laten zien, moeten alle onderdelen van de mond in evenwicht en harmonie zijn. De vorm van de lippen, de hoeveelheid tandvlees, en de opstelling en grootte van de tanden beïnvloeden het uiterlijk van dit deel van het gezicht.

Zoals gezegd zijn de grootte en vorm van de tanden voor iedereen anders. Er is dan ook geen normale grootte van de tanden, maar er is een bepaald bereik dat bij de meeste mensen de neiging heeft zich te herhalen.

Verschillende deskundigen  hebben de meest voorkomende afmetingen van de verschillende soorten tanden bestudeerd. Ze analyseren de lengte van de kroon, de wortel, en de totaliteit van elk gebitselement in de mond. Hiermee zijn ze tot een gemiddelde gekomen.

Als de tanden buiten deze marges vallen – dat wil zeggen, ze zijn groter of kleiner dan normaal – dan hebben we het over maatveranderingen of afwijkingen. Zoals we in het begin hebben uitgelegd, is een glimlach echter harmonieus dankzij de samenhang van verschillende kenmerken.

Erfelijkheid

Mensen hebben tanden met afmetingen en vormen die in verhouding staan tot de grootte van hun kaken. Maar soms komt dit evenwicht niet tot stand, en worden de tanden als te groot of te klein ervaren voor de boog waarin ze staan.

Zowel macrodontie als microdontie zijn meestal afwijkingen van erfelijke oorsprong. Genen bepalen de grootte van de tanden en kaken, maar ze worden onafhankelijk van elkaar doorgegeven. Dit betekent dat dezelfde persoon vatbaar is voor het erven van een grote kaak en kleine tanden, of omgekeerd.

Wil de tandarts veranderingen in de grootte van de tanden kunnen vaststellen, dan moet er een wanverhouding zijn tussen de tanden en de kaak. In deze gevallen krijgen we te maken met een geval van macrodontie of microdontie. We vertellen je meer over deze afwijkingen in het volgende hoofdstuk.

Vind je dit een leuk artikel? Misschien wil je dit artikel ook lezen:
Je tanden witter maken op een natuurlijke manier

Microdontie of kleine tanden

DNA
Genetische overerving is in staat om de grootte van de tanden te bepalen, evenals de grootte van de kaken.

Microdontie is een afwijking in de grootte van de tanden die zich uit in te kleine tanden. Deze afname van de afmetingen van de tanden kan voorkomen in een element van de mond dat als veel kleiner wordt ervaren dan de rest of in het hele gebit.

Over het algemeen hebben de wortels van deze tanden een normale grootte, maar hun kronen zijn kleiner dan normaal. Ook hebben ze meestal een conische vorm.

Afhankelijk van het aantal aangetaste tanden kunnen we verschillende soorten microdontie onderscheiden.

  • Gedeeltelijke microdontie: dit is het meest voorkomende type. Het betreft slechts één of enkele tanden die kleiner zijn dan de rest van het gebit. Het komt meestal voor bij de bovenste laterale snijtanden (Spaanse link), premolaren, derde molaren en boventanden. Het komt vaak voor dat de tanden en kiezen ook een vormverandering hebben.
  • Gegeneraliseerde microdontie: in dit niet zo vaak voorkomende geval zijn alle tanden van de boog kleiner dan normaal. Dit houdt meestal verband met bepaalde ziekten, zoals hypofyse-dwerggroei en andere genetische aandoeningen.
  • Relatieve microdontie: in dit geval heeft de patiënt een grote bovenkaak waardoor de tanden kleiner lijken. Dit is slechts een beoordeling vanwege het gebrek aan verhouding tussen de grootte van het bot en de tanden.

De oorzaken van kleine tanden

Microdontie komt meestal geïsoleerd voor bij één of twee tanden. Genetische factoren en omgevingsfactoren beïnvloeden het ontstaan van deze veranderingen in tandgrootte.

Er zijn echter zeldzame gevallen waarin een genetisch syndroom een onderliggende oorzaak is. We vertellen je over de aandoeningen die samenhangen met het ontstaan van microdontie:

  • Hypofysaire dwerggroei. Hypofysaire dwerggroei kan echt gegeneraliseerde microdontie veroorzaken. Alle tanden en kiezen zijn kleiner dan gemiddeld.
  • Chemotherapie of bestraling. Het ontvangen van deze behandelingen in de vroege kindertijd, vóór de leeftijd van 6 jaar, kan de ontwikkeling van de tanden beïnvloeden en microdontie veroorzaken.
  • Gespleten lip of gespleten gehemelte. Kinderen geboren met een gespleten lip of gehemelte hebben vaak gebitsafwijkingen in het gespleten gebied (Spaanse link).
  • Aangeboren doofheidssyndroom met labyrintische aplasie, microtia en microdontie (LAMM). Dit is een ontwikkelingsstoornis van het gebit en de oren. De buiten- en binnenoorstructuren zijn erg klein en onderontwikkeld, en de tanden zijn klein en staan ver uit elkaar.
  • Down-syndroom. Kleine, pinvormige tanden komen veel voor bij mensen met het syndroom van Down (Spaanse link).
  • Ectodermale dysplasieën. Bij deze genetische aandoening is de vorming van huid, haar, nagels en tanden aangetast en kunnen ze kleiner zijn. De tanden zijn meestal kegelvormig, en veel tanden kunnen zelfs ontbreken.

De gevolgen en oplossingen voor veranderingen in de kleine tandgrootte

Het meest zichtbare gevolg van microdontie is het esthetische aspect. Omdat de tanden verschillende afmetingen hebben, is de glimlach niet harmonieus of evenwichtig.

Deze situatie kan ongemakkelijk zijn voor sommige mensen die een aantrekkelijk gebit willen hebben. Er zijn verschillende alternatieven om dit soort veranderingen op te lossen en een mooie glimlachte bereiken :

  • Restauraties. De tanden worden kleiner dan normaal hersteld met vulmaterialen, zoals composietharsen.
  • Tandkronen. De kleinere tand wordt volledig bedekt door een kroon of kapje van de juiste vorm en grootte.
  • Esthetische facings. Dunne velletjes porselein of composiethars worden op het buitenste oppervlak van de tanden gelijmd, waardoor hun vorm en grootte wordt verbeterd.

Het is ook mogelijk dat in veel gevallen naast deze oplossingen een aanvullende orthodontische behandeling nodig is. Met een beugel zal het mogelijk zijn om de tandstand te corrigeren en harmonie te bereiken in het hele gebit.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Waar zijn tanden van gemaakt?

Macrodontie of grote tanden

Tandheelkundige behandeling
Onder de vele tandheelkundige esthetische opties om problemen met kleine of grote tanden op te lossen, zijn er enkele nuttige alternatieven voor microdontie en macrodontie, zoals facings.

Macrodontie is een andere verandering in de grootte van de tanden waarbij de tanden groter zijn dan normaal. Net als bij microdontie kunnen we verschillende typen (Engelse link) onderscheiden, afhankelijk van het aantal aangetaste elementen.

  • Gedeeltelijke macrodontie. Dit betreft slechts enkele tanden, meestal de hoektanden, snijtanden of derde kiezen.
  • Gegeneraliseerde macrodontie. Dit wordt ook wel totale macrodontie of macrodontisme genoemd. In dit geval zijn alle tanden en kiezen in het gebit groter dan normaal. Het houdt meestal verband met ziekten als hypofysegigantisme en hemihypertrofie.

Oorzaken van macrodontie

Er is geen vastgestelde oorzaak van macrodontie. Maar net als bij microdontie lijken erfelijke en genetische oorsprong de meestvoorkomende oorzaken van deze aandoening te zijn. Mutaties in de genen die de tandgroei regelen, kunnen leiden tot overgroei van de tanden.

Ook andere factoren kunnen het ontstaan van deze veranderingen in tandgrootte bevorderen. Voeding, blootstelling aan straling of gifstoffen tijdens de kindertijd kunnen iemand voorbestemmen om macrodontie te ontwikkelen.

Oplossingen voor veranderingen in de grootte van zeer grote tanden

Als tanden te groot zijn, beïnvloeden ze niet alleen de esthetiek van de glimlach. Ze kunnen ook leiden tot beetproblemen, verdringing en verkeerde stand van het gebit.

Orthodontie is meestal een van de noodzakelijke procedures om deze veranderingen op te lossen. Met deze behandelingen kunnen de tanden op de juiste plaats worden gezet, of kunnen de kaken worden verbreed zodat de tanden de ruimte krijgen die ze nodig hebben.

Naast beugels worden vaak ook andere soorten behandelingen gebruikt om het uiterlijk van de tanden te verbeteren.

  • Strippen Of tandcontouren. Dit bestaat uit het gecontroleerd polijsten van de tanden om hun breedte te verkleinen. Dit selectief slijpen van de tanden maakt het mogelijk om ruimte tussen de tanden te winnen. Het wordt echter alleen uitgevoerd op gezonde tanden met voldoende dikte van het glazuur. Anders kan achteraf ongemak ontstaan.
  • Tandkronen of facings. In dit geval wordt de tand eerst afgeslepen om het volume ervan te verminderen. Daarna wordt hij bedekt met een kroon of een fineer met afmetingen die vergelijkbaar zijn met die van de rest van de tanden.
  • Tandextractie. In sommige gevallen moet de grotere tand worden verwijderd. Dit kan de herpositionering van de andere elementen door middel van een orthodontische behandeling vergemakkelijken om een meer harmonieuze glimlach te bereiken.

Een belangrijke verduidelijking over veranderingen in de grootte van tanden

Soms kunnen microdontie en macrodontie verward worden met andere situaties die niets met elkaar te maken hebben. Het komt bijvoorbeeld heel vaak voor dat bij de tandvervanging bij kinderen sommige ouders denken dat ze aan macrodontie lijden.

Op het eerste gezicht lijken de nieuwe tanden te groot, maar dat komt omdat de kaken nog groeien, en deze stukken zullen het kind vergezellen tijdens zijn of haar volwassenheid. Als je ze bovendien vergelijkt met de melktanden die in de mond blijven en kleiner zijn, kan het verschil in grootte verwarrend zijn.

Aan de andere kant is het mogelijk om volwassenen te vinden die een tand hebben die kleiner is dan de andere. Dit zou ons ertoe kunnen brengen microdontie te vermoeden. Wat er in werkelijkheid kan gebeuren, is dat ze nog een melktand hebben.

Bij agenese van een blijvende tand (de blijvende tand bestaat niet omdat hij nooit gevormd is), blijft het tijdelijke element in de mond bestaan. Deze melktand heeft de grootte van de mond van een kind. Daarom ziet hij er in een volwassen gebit veel kleiner uit dan de andere.

Een andere situatie die het verduidelijken waard is, omdat hij verward kan worden met een macrodontie, is wanneer er een tand in de mond is die langer is dan de andere. Dit komt vaak voor bij de centrale snijtanden.

Een lange tand kan het gevolg zijn van onregelmatigheden in de incisale randen of van het terugtrekken van het tandvlees waardoor de wortelzone bloot komt te liggen. Het eerste geval wordt opgelost met een esthetische tandcontour en het tweede met een parodontale behandeling.

Professionele hulp bij veranderingen in de grootte van de tanden

Als je vermoedt dat je een van de veranderingen in de grootte van je tanden hebt waarover we je hier hebben verteld, moet je professioneel advies inwinnen. Zoals we je al vertelden, kunnen microdontie en macrodontie de esthetiek van je glimlach aantasten en problemen met de stand van het gebit of de beet veroorzaken.

Met een tandartscontrole kun je alle twijfels wegnemen en tot een nauwkeurige diagnose komen. De professional zal je helpen uitzoeken wat er mis is met de grootte van je tanden en een oplossing zoeken waarmee je een gezonde glimlach krijgt waar je je prettig en op je gemak bij voelt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gutiérrez-Rojo, J. F., Robles-Jiménez, E. A., Reyes-Maldonado, Y. S., & Rojas-García, A. R. Tamaño mesiodistal de dientes permanentes en una población de Nayarit.
  • Ceballos, K. F. J. (2020). ANOMALÍAS Y SÍNDROMES DENTALES DE DESARROLLO Y ADQUIRIDAS.
  • GUTIERREZ ROJO, M. F., GUTIERREZ ROJO, J. F., GALLARDO ESPINOZA, E. D. W. A. R. D., LOMELI ARMENTA, A. L. F. R. E. D. O., GUTIERREZ VILLASEÑOR, J. A. I. M. E., & ROJAS GARCIA, A. R. (2017). Microdoncia de incisivos laterales maxilares en maloclusiones dentales. CONACYT.
  • Agurto, P., Nicholson, C., & del Sol, M. (2019). Propuesta de Términos Anatómicos para las Alteraciones de Tamaño Dentario:“Microdoncia y Macrodoncia”. International Journal of Morphology37(1), 375-378.
  • Peña, M. K. S., & Aricapa, J. A. G. (2020). Anomalías dentales de los pacientes con labio y paladar hendido: revisión de la literatura. Revista Nacional de Odontologia16(1), 1-17.
  • Martínez Leyva, G., Hernández Ugalde, F., Rodríguez, H., Bustamante Castillo, L., & Castillo Rodríguez, E. (2021). Defectos bucodentales en personas con síndrome de Down: una prioridad en salud bucal. Revista Médica Electrónica43(3), 750-769.
  • Guerrero, K. R., Clark, R. A. C., & Sisto, M. P. (2015). Algunas características clinicoepidemiológicas del síndrome de Down y su repercusión en la cavidad bucal. Medisan19(10), 1272-1282.
  • Cardona Reyes, K. R. (2021). Factores de riesgo que disminuyen el perímetro del arco dentario (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Borda Lizarme, J. N. (2021). Disminución de longitud y perímetro de arco dentario y su relación con factores predisponentes en niños de un colegio Abancay-Apurimac 2020.
  • Espinoza Indacochea, J. C. (2021). Diagnóstico radiográfico de anomalías dentarias (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.