Kenmerken en toepassingen van parabenen
Parabenen zijn chemische conserveermiddelen in cosmetica, voeding en farmaceutische producten. Ze zijn heel effectief in het voorkomen van de verspreiding van schimmels, bacteriën en gisten. Zo voorkomen ze de proliferatie van elementen die producten kunnen besmetten. Lees in dit artikel alles over het gebruik van parabenen.
Zoals je kunt lezen dragen parabenen rechtstreeks bij aan de kwaliteit van producten door de houdbaarheid ervan te verlengen. Dit betekent echter niet dat deze bacteriën zonder parabenen ook zouden verschijnen. Er zijn vele andere mogelijkheden.
Deze conserveermiddelen zijn afgeleid van para-hydroxybenzoëzuur (PHBA), dat van nature in het lichaam wordt aangemaakt door de afbraak van sommige aminozuren.
Soorten parabenen
Er zijn twee soorten parabenen, we zullen ze hieronder beschrijven.
Biologisch
Biologische parabenen zijn derivaten van parahydroxybenzoëzuur (PHBA), dat van nature voorkomt in veel soorten fruit en groenten. De parabenen die in cosmetica gebruikt worden gebruikt, zijn identiek aan die in de natuur. Ze worden daarom snel door het lichaam omgezet in natuurlijke PHBA en vervolgens geëlimineerd.
Synthetisch
Deze parabenen zijn chemisch. De groep bestaat uit zes verschillende conserveermiddelen. Je ziet ze onder namen die eindigen op -parabeen en de inhoud ervan is methanol, ethaan of propanol.
Ze zijn goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten die ze beschouwen als stoffen met een lage toxiciteit en veilig voor de gezondheid. Ze worden namelijk opgenomen en gemetaboliseerd door het lichaam en ze worden geëlimineerd zonder giftige sporen achter te laten.
Wat zijn de toepassingen van parabenen?
Er zijn veel toepassingen van parabenen. Ze worden sinds 1925 gebruikt als cosmetische conserveermiddelen, maar ze worden ook in hun verschillende vormen gebruikt om gebak, voorgekookt voedsel, frisdranken, sauzen en zelfs vers vlees goed te houden.
Ze maken ook deel uit van de samenstelling van verschillende farmaceutische producten, zoals hoestsiropen, maagzuurremmers, vaginale fungiciden en antibiotica. Ook vind je het in paracetamol en ibuprofen.
Ze hebben een conserverende en beschermende functie omdat ze infectie met micro-organismen zoals schimmels of bacteriën helpen voorkomen. We kunnen ze makkelijk op het etiket identificeren met hun naam:
- methylparabeen
- propylparabeen
- butylparabeen
- benzylparabeen
De gebruikelijke concentratie van deze parabenen is tussen de 0,01 tot 0,3%.
Ontdek ook:
Natuurlijke deodorants zonder chemicaliën
Wat zijn de effecten van parabenen?
Tussen 2002 en 2004 is een onderzoek aan het licht gekomen waarvan de resultaten erop wijzen dat parabenen kankerverwekkend kunnen zijn.
Sommige oncologen van de Universiteit van Edinburgh ontdekten het terwijl ze onderzoek deden naar kankerweefsel dat afkomstig was van biopsieën van vrouwen met borstkanker.
Ze vonden sporen van parabenen bij het analyseren van deze weefsels. Ze concludeerden daarom dat deze het risico op het ontwikkelen van tumoren en borstkanker kunnen verhogen.
Deze conserveermiddelen veranderen ook de hormonale balans in het lichaam. Bovendien is er een toename in gevallen van allergische reacties en huidproblemen, zoals:
- roodheid
- droogheid
- ontstekingen
- jeuk
- pijn
Verschillende onderzoeken concludeerden ook dat het darmkanaal ze goed opneemt en dat de urine ze afvoert. Het lijkt er echter op dat de verwijdering van parabenen van de huid niet zo eenvoudig of snel is.
Door al deze problemen kiezen veel mensen voor natuurlijke producten die geen parabenen bevatten. Bij ecologische cosmetica (Spaanse link) worden bijvoorbeeld andere soorten conserveermiddelen gebruikt die niet giftig zijn.
Zijn parabenen veilig?
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) classificeerde een aantal veelgebruikte parabenen als GRAS. Deze aanduiding betekent dat experts de stof als veilig beschouwen. Dat wil zeggen, veilig onder de omstandigheden van het beoogde gebruik.
De FDA neemt ook deel aan de Cosmetic Ingredient Review (CIR). Dit is een onafhankelijke groep van medische en wetenschappelijke experts die elk kwartaal bijeenkomen om de veiligheid van cosmetische ingrediënten te evalueren. Ze evalueren het op basis van gegevens die wetenschappelijke literatuur zijn gepubliceerd en door de cosmetische industrie zijn verstrekt.
Conclusie
Parabenen blijven een ‘niet-giftig’ product en gezondheidsautoriteiten blijven ze aanbevelen. Onderzoeken met betrekking tot de langetermijneffecten ervan gaan echter in de hele wereld door. Deze onderzoeken gaan in het bijzonder over de toepassing ervan in cosmetica, deodorants en nagellak voor kinderen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Díaz Ley, B., Heras Mendaza, F., & Conde-Salazar Gómez, L. (2006). Parabenos: ¿Mito o realidad? Piel. https://doi.org/10.1016/S0213-9251(06)72476-5
- Hechavarría, E. B., Estrada, C. L., Martínez, E. M., Fuentes, O. T., & Pérez, E. D. (2006). Validación de un método analítico para la determinación cuantitativa de parabenos en el gel de hidróxido de aluminio. Revista Cubana de Farmacia.
- Serguei, patricia. SalcedoGuadarrama, Patricia. Fomine, Serguei. Salcedo, Roberto. martínez, A. (2007). Cosméticos en la mira: los parabenos y el cáncer. Materiales Avanzados.