Kanker tijdens de zwangerschap: wat je moet weten

Kanker tijdens de zwangerschap is een complicatie die af en toe bij vrouwen kan plaatsvinden. Gelukkig heeft de wetenschap vorderingen gemaakt om de situatie met goede hoop voor de moeder en de foetus het hoofd te kunnen bieden.
Kanker tijdens de zwangerschap: wat je moet weten
Diego Pereira

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Diego Pereira.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Het hebben van kanker tijdens de zwangerschap is een zaak van grote zorg voor iedereen die met deze uitdaging geconfronteerd wordt. Het evalueren van verschillende aspecten voor het starten van de behandeling is essentieel.

Met zwangerschap geassocieerde kanker is elke vorm van kanker die artsen tijdens de zwangerschap of tot een jaar na de bevalling diagnosticeren. Een aantal deskundigen verkorten deze periode echter van één jaar tot zes maanden.

De diagnose van kanker tijdens de zwangerschap is een complexe situatie om mee om te gaan en zit vol tegenstrijdige gevoelens. Zwangerschap is een proces waarbij men nieuw leven verwacht. Kanker vormt echter een reële bedreiging.

Vanwege de mogelijke complicaties bij kanker tijdens de zwangerschap is het beoordelen van verschillende factoren cruciaal om te bepalen hoe ermee om te gaan. Een aantal van de kwesties waarover patiënten informatie nodig hebben zijn onder andere:

 • Het diagnostische en therapeutische behandelplan dat ze moeten volgen.
 • Verslechtert zwangerschap de prognose voor de moeder?
 • Is het raadzaam om de zwangerschap af te breken?
 • Hoe beïnvloedt de tumor de foetus?

In dit artikel zullen we de bovenstaande vragen met betrekking tot kanker tijdens de zwangerschap gaan bekijken en zullen we je meer over dit onderwerp vertellen. Lees dus snel verder.

Therapeutisch schema voor kanker tijdens de zwangerschap

Wanneer deze situatie zich voordoet, dan is het belangrijkste therapeutische doel om de patiënt te genezen zonder de foetus te beïnvloeden. Dit ideale doel is echter vaak erg moeilijk te bereiken. In veel gevallen is het kiezen van een behandeling die minder kwaad kan noodzakelijk.

In gevallen waarin de diagnose van kanker tijdens het eerste trimester en het vroege tweede trimester heeft plaatsgevonden, moet de gezondheid van de moeder voorrang hebben. Geen behandeling mag haar onthouden worden, zelfs als dit tot de dood van de foetus kan leiden.

Het is echter essentieel om in elk geval het belang van het beoordelen van het type kanker te benadrukken. Daarnaast moet gekeken worden naar het stadium, de beste behandeling en het stadium van de zwangerschap om de patiënt zo goed mogelijk te begeleiden.

Op deze manier zal de zwangere vrouw gedetailleerde en duidelijke informatie ontvangen. Zij kan dan uiteindelijk de beslissing nemen die zij volgens haar overtuigingen en waarden het beste acht.

Effect van zwangerschap op de ziekte

Arts met een stethoscoop op een zwangere buik

Hoewel er tegengestelde meningen over dit onderwerp zijn, wordt het idee dat zwangerschap de natuurlijke verloop van de ziekte niet verandert steeds relevanter. Het mechanisme waardoor het lichaam van de moeder de groei van een vreemd lichaam toestaat kan een bepaalde permissiviteit van het immuunsysteem suggereren.

Deze grotere faciliteit voor tumorontwikkeling is een constant onderwerp van studie in onderzoeken. Het zou namelijk een sleutel tot het plannen en ontwikkelen van veilige behandelingen kunnen zijn.

Het lijkt er echter op dat hoewel in de zwangerschap de ordelijke groei van de zwangerschap wordt getolereerd, deze faciliteit niet met een wanordelijke groei zoals neoplasie lijkt te bestaan (Spaanse link).

Effecten van de tumor op de zwangerschap

Er lijkt ook geen significant effect op de foetus of de evolutie van de zwangerschap te zijn als er sprake is van een kankerproces bij de moeder voor of tijdens de zwangerschap.

Het aantal miskramen en voortijdige geboorten is in beide gevallen vergelijkbaar en alleen een aantal specifieke kankersoorten zoals leukemie en baarmoederhalskanker doen de complicaties zelf toenemen. Denk hierbij aan problemen zoals:

 • infecties.
 • bloedingen.
 • problemen bij vaginale bevalling.

Het is daarom belangrijk om te weten dat de foetus zelden wordt aangetast. En als het gebeurt, dan geven de statistieken aan dat foetale complicaties in grotere mate optreden als er sprake is van melanomen.

Basis van kankerbehandeling tijdens de zwangerschap

Voor de behandeling van kanker kan bestaan uit 4 verschillende opties, ook tijdens de zwangerschap. We zullen deze opties hieronder kort benoemen:

 • Operatie: dit impliceert het verwijderen van de tumor.
 • Radiotherapie: ook wel bestraling genoemd. Experts waarschuwen voor radiotherapie tijdens het eerste trimester. Het kan veranderingen in de foetale en mentale ontwikkeling veroorzaken evenals veranderingen in het skelet.
 • Chemotherapie: patiënten moeten chemotherapie tijdens het eerste trimester van de zwangerschap vermijden. Dit geldt met name voor geneesmiddelen die het folaatmetabolisme veranderen, zoals methotrexaat en aminopterine. Behandeling met slechts één type chemotherapie wordt aanbevolen, zoals vinblastine of doxorubicine.
 • Biologische middelen.

Borstvoeding en kanker

De meeste artsen raden aan dat vrouwen die bevallen zijn en een behandeling voor kanker ondergaan om te stoppen met het geven van borstvoeding aan hun baby.

Als een borstoperatie wordt overwogen in het geval van borstkanker dan zal stoppen met borstvoeding helpen om de bloedtoevoer naar de borsten te verminderen. Daardoor zullen de borsten in omvang afnemen, wat met de operatie kan helpen.

Veel van de geneesmiddelen die bij de behandeling van kanker worden gebruikt kunnen in de moedermelk terechtkomen (Engelse link). Experts raden daarom aan om geen borstvoeding te geven als de moeder chemotherapie, hormonale therapie of gerichte therapie ondergaat.

Conclusie

Kanker tijdens de zwangerschap is een zeer compromitterende situatie die een beoordeling vanuit veel verschillende perspectieven vereist. Het is mogelijk om van kanker te genezen ondanks het feit dat de vrouw zwanger is, zonder negatieve invloed op de foetus te hebben.

Het is echter een delicate situatie en je zult begrijpen dat het niet gemakkelijk is om onder ogen te zien. Het advies is dan ook om de behandelend arts te raadplegen over alle beschikbare opties. Zij zullen helpen om alle facetten te begrijpen en de beste keuze te bepalen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.