Kan ik nog steeds borstvoeding geven als ik het coronavirus heb?

Zwangere vrouwen en degenen die in de lactatieperiode zitten, vragen zich af of ze hun baby's kunnen voeden als ze positief op het coronavirus testen. Zowel de Wereldgezondheidsorganisatie als andere gespecialiseerde instituten hebben de situatie opgehelderd. We leggen het uit.
Kan ik nog steeds borstvoeding geven als ik het coronavirus heb?

Laatste update: 21 mei, 2020

Een zwangerschap roept allerlei vragen op, evenals het moederschap zelf. In het kader van de COVID-19-pandemie is het logisch dat moeders zich afvragen of je nog steeds borstvoeding kunt geven als je het coronavirus hebt.

Het is mogelijk dat een moeder, zelfs zonder duidelijke symptomen, de diagnose coronavirus krijgt. Laten we niet vergeten dat er landen en specifieke geografische regio’s zijn waar ze ook individuen zonder symptomen testen.

We hebben met een zeer besmettelijk virus te maken dat zich snel van persoon tot persoon kan verspreiden. Over de hele wereld worden daarom isolatiemaatregelen uitgevoerd. Met dit alles in gedachten willen we de volgende vraag beantwoorden: kunnen moeders met het coronavirus hun baby nog steeds borstvoeding geven?

Borstvoeding geven is volgens experts altijd de beste optie

Vrouw geeft borstvoeding

De WHO blijft borstvoeding aanbevelen, zelfs als een moeder positief op het coronavirus is getest. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft sinds het begin van de pandemie hetzelfde standpunt ingenomen. Vrouwen met SARS-CoV-2 moeten al het mogelijke doen om borstvoeding te blijven geven.

Ze moeten speciale voorzorgsmaatregelen nemen, maar hoeven het geven van moedermelk aan hun baby’s niet te onderbreken. Volgens gegevens van UNICEF (Spaanse link) hebben kinderen die borstvoeding krijgen tot zes keer minder kans om vroegtijdig te overlijden.

Dit heeft te maken met de bescherming die moedermelk bij infecties van de luchtwegen en de spijsvertering biedt. Borstvoeding geven is ook gunstig voor moeders, onder meer omdat moeders die borstvoeding geven minder snel bloedingen krijgen na de geboorte.

Er zijn ook voordelen op lange termijn, waaronder een lager risico op borstkanker en baarmoederkanker. Deze voordelen zijn de reden waarom vrouwen nog steeds borstvoeding mogen geven, zelfs als ze positief op het coronavirus testen.

Internationale medische organisaties zijn consistent geweest in hun aanbevelingen die het geven van borstvoeding aanmoedigden. We mogen het financiële aspect ook niet over het hoofd zien, aangezien moedermelk gratis is.

Coronavirus tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouw ligt te slapen

Weten of een vrouw haar baby nog steeds borstvoeding kan geven als ze positief op het coronavirus is getest, heeft met de relatie tussen zwangerschap en COVID-19 te maken. Gelukkig is deze pandemie tot nu toe met betrekking tot de zwangerschap goedaardig gebleken. Dit was bijvoorbeeld niet het geval tijdens de grieppandemie in 2009.

De sterfte door het virus neemt bij zwangere vrouwen niet toe en we hoeven zwangerschap ook niet als een risicofactor beschouwen. De aanbevelingen die aan het begin van de pandemie werden gedaan over de bescherming van zwangere vrouwen als kwetsbare groep hebben met een medisch voorzorgsprincipe te maken.

Experts zijn van mening dat verticale overdracht van COVID-19 niet kan worden bevestigd. Dit is op wetenschappelijke studies gebaseerd die hebben plaatsgevonden naar eerdere uitbraken van het coronavirus, zoals SARS in 2003. Tot op heden is er geen bewijs dat een moeder via de placenta het coronavirus naar de foetus kan overdragen.

Er is wel een nieuwe observatiestudie met enkele zwangere vrouwen die tijdens deze huidige SARS-CoV-2-uitbraak besmet zijn geraakt, waarbij de ziekenhuisopname langer werd bij deze vrouwen.

De behoefte aan intensieve behandelingen was ook hoger. Er zijn echter geen doorslaggevende gegevens en ook niet genoeg om de resultaten als definitief te kunnen beschouwen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Detectie van het coronavirus: wat is een PCR-test?

Maatregelen die je moet nemen om borstvoeding te kunnen geven

Er zijn geen aanwijzingen dat het coronavirus zich via de moedermelk kan verspreiden. Toch is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Borstvoeding geven omvat direct contact dat de uitwisseling van kleine ademhalingsdruppels bevordert.

Op dezelfde manier, als een vrouw ervoor kiest haar melk te kolven om haar baby met een fles te voeden, dan gelden dezelfde criteria. Dit zijn onder andere:

  • Was je handen voor en na het voeden van je baby.
  • Gebruik een masker, terwijl je borstvoeding of je baby een flesje geeft, ook als het geen medisch masker is.
  • Verminder direct en nauw contact tussen het gezicht van de moeder en dat van haar baby.
  • Flessen moeten na elk gebruik goed schoon gemaakt worden.

Conclusie

Kunnen vrouwen dus nog steeds borstvoeding geven, zelfs als ze coronavirus hebben? Het antwoord is ja. Vrouwen mogen borstvoeding blijven geven, zelfs als ze positief op het coronavirus testen.

Als een moeder symptomen heeft en zich erg zwak voelt, dan kan ze ervoor kiezen om haar melk af te kolven. Ze kan haar baby dan flesvoeding geven in plaats van direct borstvoeding te geven. Als het mogelijk blijft om haar baby moedermelk aan te bieden, dan moet ze dat doen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.