Je oorsmeer verwijderen op 6 makkelijke en veilige manieren

De oplossingen die we in dit artikel voorstellen, zal je enigszins regelmatig moeten toepassen afhankelijk van de remedie die je verkiest te gebruiken. Maar al deze alternatieven zijn veel veiliger om oorsmeer te verwijderen dan wattenstaafjes.
Je oorsmeer verwijderen op 6 makkelijke en veilige manieren
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

In de oren stapelt zich oorsmeer op. Het is een natuurlijk smeermiddel dat door de klieren in de gehoorgang aangemaakt wordt. Maar wat is de functie en hoe kun je oorsmeer verwijderen?

Het voornaamste doel van dit oorsmeer is deze zone te beschermen tegen micro-organismen en externe stoffen. Op die manier voorkomt het dat die stoffen het inwendige deel van het oor binnendringen.

Het heeft een textuur die vergelijkbaar is met een gel. Maar het is samengesteld uit vetten en dode cellen die verantwoordelijk zijn voor het op afstand houden van besmettelijke micro-organismen.

Maar hoewel dit smeer een beschermende functie heeft is het vaak toch beste om de oren regelmatig te reinigen. Want overmatig oorsmeer kan de oren blokkeren. Dit veroorzaakt symptomen als oorsuizen en een verminderd gehoor.

Het is echter belangrijk dat je weet hoe je dit moet doen. Want het gebruik van wattenstaafjes of soortgelijke middelen kan meerdere negatieve gevolgen hebben.

Gelukkig bestaan er verschillende natuurlijke oplossingen. Je hoeft er niet te veel inspanningen voor doen en ze helpen je om het oorsmeer op een veilige manier te verwijderen.

Klaar om deze middeltjes te leren kennen?

6 opties waarmee je oorsmeer verwijderen kunt

1. Waterstofperoxide

Je oorsmeer verminderen met waterstofperoxide

Waterstofperoxide is ook bekend als zuurstofwater. Het is een natuurlijk product dat je oorsmeer verwijderen kan. Bovendien zal het de gehoorgang niet aantasten.

Zuurstofwater bevat antiseptische bestanddelen. Ze verminderen de aanwezigheid van bacteriën. Tegelijkertijd laat de vloeistof het overtollige smeer weglopen.

Hoe gebruik je dit middel?

  • Meng gelijke hoeveelheden waterstofperoxide met water. Gebruik een pipet en doe twee tot drie druppels in elk oor.
  • Kantel het hoofd opzij zodat de vloeistof het oor kan binnendringen. Wacht dan drie minuten. Kantel het hoofd daarna naar de andere kant om het smeer te verwijderen.
  • Pas dit middeltje om de twee weken toe.

2. Glycerine

Glycerine is één van de dingen die in dit geval vaak gebruikt worden. Want het helpt om problemen aan te pakken die veroorzaakt worden door een ophoping van oorsmeer.

Dit ingrediënt maakt het oorsmeer zachter. Het zorgt er dus voor dat je het in slechts enkele minuten kan verwijderen.

Bovendien reinigt glycerine het oor. Het helpt ook om infecties en oorsuizen te voorkomen.

Hoe gebruik je dit middel?

  • Doe enkele druppels glycerine in het oor. Kantel dan je hoofd en blijf drie minuten in die houding zitten.
  • Wanneer die drie minuten voorbij zijn reinig je het oor en kun je je oorsmeer verwijderen. Herhaal dit dan bij het andere oor.
  • Doe dit één keer per week.

3. Kokosolie

Je oorsmeer verminderen met kokosolie

Het is bekend dat kokosolie antibacteriële eigenschappen bezit en als een smeermiddel werkt. Het is dus een ideaal ingrediënt om oorsmeer te verwijderen.

Met kokosolie ontstop je de gehoorgang. Want het helpt overtollig oorsmeer verwijderen zonder deze zone onbeschermd achter te laten.

Hoe gebruik je kokosolie om oorsmeer te verwijderen?

  • Warm een beetje kokosolie op. Zodra het warm is, breng je in elk oor enkele druppels in.
  • Laat het dan drie tot vijf minuten inwerken. Daarna laat je het weglopen.
  • Doe dit om de twee weken.

4. Appelazijn

Je kan ook appelazijn gebruiken om de oren te reinigen. Het helpt om opgestapeld oorsmeer te verwijderen. Bovendien regelt het de zuurtegraad in de oren. Dit zorgt ervoor dat infecties voorkomen worden.

Appelazijn bevat natuurlijke zuren die micro-organismen bestrijden. Ze verminderen ook ontstekingen.

Hoe gebruik je dit middel?

  • Meng een beetje biologische appelazijn met warm water. Gebruik een pipet om wat van dit mengsel in je oor te druppelen.
  • Kantel dan je hoofd en laat het drie minuten inwerken.
  • Daarna kun je het residu samen met je oorsmeer verwijderen. Herhaal dit elke maand.

5. Amandelolie

Je oorsmeer verminderen met amandelolie

Amandelolie bevat vetzuren. Die zijn ideaal om oorsmeer zachter te maken.

Omdat deze olie veel vitamine E bevat, smeert het dit deel van het oor. Bovendien zal het de irritatie en een jeukend gevoel verlichten.

Hoe gebruik je dit middel?

  • Warm een klein beetje amandelolie op. Controleer eerst of de temperatuur niet te warm is. Breng dan twee tot drie druppels aan in elk oor.
  • Kantel het hoofd zodat de olie de binnenkant van het oor bereikt. Laat het dan drie minuten inwerken.
  • Verwijder daarna het oorsmeer en reinig de huid rond het oor.
  • Gebruik dit middeltje om de twee of drie weken.

6. Olijfolie

Extra vierge olijfolie is nog een andere oplossing voor dit probleem. Want het helpt om het oorsmeer te verwijderen en vormt geen risico voor de gezondheid van je oren.

Deze olie bevat vetzuren en vitamine E. Deze twee voedingsstoffen helpen om deze zone te smeren en te beschermen tegen infecties.

Hoe gebruik je dit middel?

  • Warm een beetje olijfolie op. Wanneer het warm is, doe je wat van de olie in een pipet.
  • Breng drie druppels aan in elk oor. Laat het dan twee of drie minuten inwerken terwijl je het hoofd opzij kantelt.
  • Daarna kan je je oorsmeer verwijderen. Herhaal dit één keer per week.

Zoals je ziet zijn een aantal veilige oplossingen beschikbaar om oorsmeer te verwijderen. Bovendien zijn ze gemakkelijk te gebruiken.

Is er één van de middeltjes die jij interessant vindt? Maak je keuze en reinig je oren zonder gevaar voor je gezondheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.