Jaloezie na ontrouw: hoe er mee om te gaan
Wanneer bedrog binnen een relatie voorkomt, voelt dat als een aardbeving, die de fundamenten waarop de relatie gebouwd was aan het wankelen brengt. Het is uiterst gemakkelijk om na ontrouw te stuiten op wantrouwen en jaloezie.
De intensiteit van de vermoedens zal voor een deel afhangen van hoe je was vóór het verraad. Bijvoorbeeld, of je je partner over het algemeen vertrouwde of dat jaloezie al deel uitmaakte van jullie dagelijks leven. Maar hoe het ook was, het is waarschijnlijk dat je bij ontrouw op een natuurlijke manier achterdochtiger wordt.
Het maakt niet uit in welke fase van de relatie het stel zich bevond, bedrog genereert altijd pijn, en nog meer als het emotioneel of seksueel is. En, om het maar ronduit te zeggen, niemand van ons is erop voorbereid dat de persoon die we het meest vertrouwen tegen ons liegt.
Relatiemodellen
Tot voor kort was het overheersende model van het paar het monogame heteroseksuele huwelijk. De maatschappij is echter geëvolueerd en steeds meer mensen gaan relaties aan die verder gaan dan die verwachtingen.
In feite is het tegenwoordig veel gebruikelijker om swinger- paren of mensen te vinden die polyamorie beoefenen in een van de verschillende structuren ervan.
Maar als alle effectieve relaties iets gemeen hebben, dan is het dat hun leden expliciet of impliciet afspraken moeten maken over regels en grenzen. En een van de meest fundamentele punten die ze aan de orde moeten stellen is uiteraard het model van emotionele en seksuele relatie dat ze tot stand willen brengen.
Jaloezie na ontrouw: wat bedoelen we met ontrouw?
Elk koppel moet bepalen hoe ze ontrouw opvatten. Voor veel mensen zal het er dus uit bestaan dat een van de mensen in een relatie seksuele relaties heeft met iemand anders.
Voor anderen zal het echter ook flirten inhouden, online contact zoeken met mensen met een seksuele intentie, of het hebben van een emotionele band met iemand anders dan hun partner.
Alle relaties gaan door verschillende stadia en het begrip van trouw hoeft niet statisch te zijn; het kan evolueren als er een overeenkomst is. Problemen ontstaan als een van de twee partijen de afgesproken regels overtreedt en dat is het moment waarop verraad optreedt.
Lees ook dit artikel:
6 tips om over ontrouw heen te komen
Hoe omgaan met jaloezie na ontrouw
Als het om jaloezie gaat, kan die gemakkelijk ontstaan en het leven van een stel overnemen na ontrouw. Laten we dus eens kijken naar enkele emotionele tips die we kunnen oefenen om jaloezie te bestrijden.
Verbeter onze zelfkennis
Ontrouw is een tijd voor zelfanalyse. Wat is de oorsprong van onze onzekerheden en de redenen waarom ze in jaloezie overgaan? Als we onszelf niet goed kennen en begrijpen wat ons pijn bezorgt, zal het moeilijk voor ons zijn zo’n crisis te overwinnen.
Herwinnen van vertrouwen in onze partner
Jaloezie heeft een heel belangrijke wantrouwende component . Om onze partner weer te kunnen vertrouwen is het van essentieel belang dat we elk aspect van de relatie dat ons zorgen baart kunnen bespreken, en daardoor kunnen beslissen hoe we er het beste mee om kunnen gaan.
Leer “ik-boodschappen” te gebruiken
Passende communicatie met onze partner is essentieel om de situatie in goede banen te leiden. Dit soort boodschappen bestaat uit het beschrijven van wat er gebeurt, waarbij we onze gevoelens voor het feit zelf plaatsen, zonder te vervallen in een soort beschuldiging naar de ander toe. Door deze ‘ik-boodschappen’ te gebruiken brengen we een meer vloeiende en minder conflictueuze communicatie tot stand.
Probeer niet verwijtend te zijn
Als we bedrogen zijn, is het gemakkelijk voor ons om de ander de pijn te verwijten die hij ons heeft aangedaan. Maar door dat te doen wordt de pijn groter, ontstaan onnodige ruzies en neemt het ongemak toe.
De ander wantrouwen en hem steeds willen controleren zal hem alleen maar verder van ons verwijderen. Hoezeer hun ontrouw ons ook gekwetst heeft, begrijpen dat ze niet bij ons horen en hun onafhankelijkheid respecteren zijn twee goede principes om te beginnen de relatie weer op te bouwen.
Je bent misschien ook geïnteresseerd in:
Moet je je relatie redden door ontrouw te negeren?
Liefde, niet nodig hebben
Als we ons jaloers voelen kunnen we de verschillen tussen liefhebben en nodig hebben vergeten. Mensen moeten leren hun partner lief te hebben zonder in emotionele afhankelijkheid te vervallen. Daarmee bereik je alleen maar het tegenovergestelde effect. In feite zal dit onze partner van ons vervreemden.
Doorsta de pijn
Het is volkomen normaal dat we ons verdrietig, overstuur of boos voelen als we bedrogen zijn. Desondanks moeten we leren emoties te voelen en ze dan los te laten. Anders lopen we het risico dat ze ons dagelijks leven overnemen.
Vergeven
Aan het eind van de dag hebben we twee mogelijkheden. We kunnen onze partner vergeven of de relatie beëindigen. In de relatie blijven en niet vergevingsgezind blijven is op de lange termijn niet levensvatbaar, want het zal voor beide partners zoveel meer pijn en ongemak veroorzaken.
Accepteer
We kunnen alleen in vrede met onze partner zijn als we één feit accepteren. We zijn allemaal mensen en we kunnen allemaal fouten maken zonder de gevolgen van onze daden te kennen.
Wees dankbaar
Dankbaar zijn voor alles wat we hebben meegemaakt is belangrijk. Ontdekken wat we in deze moeilijke situatie geleerd hebben, zal ons helpen om in harmonie te blijven met onszelf en onze partner. Zo wordt de band versterkt en zijn we beter voorbereid op toekomstige tegenslagen.
Als we in staat zijn de jaloezie na ontrouw te beheersen en het vertrouwen in onze partner te herwinnen , hebben we een grote levensles geleerd en zullen we ongetwijfeld sterker en wijzer zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Espinoza, A. V., Correa, F.E. y García, L.F. (2014). Percepción social de la infidelidad y estilos de amor en la pareja. Enseñanza e Investigación En Psicología, 19(1), 135-147.
- Humberto, J. y Osorio, V. (2011). La dinámica vincular celos-infidelidad. Pensamiento Psicológico, Volumen 9(17), 97-102.
- Parada, M. (2012). Recursos utilizados en la relación de pareja que ayudan a superar la crisis producida por la infidelidad. BS thesis. Universidad de la Sabana.