Is het waar dat het coronavirus meer mannen dan vrouwen treft?
Om te ontdekken of het coronavirus meer mannen dan vrouwen treft, moeten we de statistieken goed bekijken. Alle getroffen landen verzamelen gegevens in realtime om te begrijpen hoe deze infectie zich onder hun bevolking gedraagt.
China was het eerste land dat de COVID-19-uitbraak onderging. Daarom was het ook het eerste land dat de eerste gegevens over het epidemiologische profiel van de infectie bekendmaakte. Later begonnen andere landen hun eigen lokale informatie toe te voegen.
De meesten zijn het erover eens dat het coronavirus COVID-19 in feite meer mannen dan vrouwen treft. Dit heeft echter niet met het aantal besmettingen te maken, maar eerder met dodelijke slachtoffers.
Het verschil tussen mannen die besmet zijn met SARS-CoV-2 en vrouwen met dezelfde infectie is minimaal. Bijna elke geografische regio registreert een verschil van 2 tot 4% tussen de seksen. Dit is geen significante verschil.
- Door het agressieve en dodelijke effect van het coronavirus te analyseren, is het mogelijk om te bevestigen dat het coronavirus meer mannen dan vrouwen treft.
- Vrouwen raken gemiddeld minder ziek dan mannen.
- In vergelijking met mannen waren er minder geïnfecteerde vrouwen die een ziekenhuisopname en een bed op de intensive care nodig hadden.
Bestaande aandoeningen kunnen verklaren waarom het coronavirus meer mannen dan vrouwen treft
Wereldwijde statistieken zijn het erover eens dat het coronavirus meer mannen dan vrouwen kan treffen. Deze rapporten zijn op elk continent gerapporteerd. Het verschil is dat mannen in verhouding tot vrouwen vaker aan het coronavirus sterven.
Experts speculeren dat een dodelijke afloop mogelijk met reeds bestaande aandoeningen te maken hebben. We weten al dat de groepen die het meeste risico lopen op deze ziekte, degenen met chronische aandoeningen zijn, zoals bijvoorbeeld:
- hoge bloeddruk
- hartfalen
- chronische obstructieve longziekte
- diabetes
Op dezelfde manier lopen oncologische patiënten en mensen met een verzwakt immuunsysteem een groter risico. Het blijkt dat mannen over het algemeen vaker last hebben van een hoge bloeddruk en andere cardiovasculaire aandoeningen dan vrouwen.
Als we de statistieken uit Europa (Engelse link) bekijken, dan heeft bijna 50% van de mannen een hoge bloeddruk. Bij vrouwen ligt dat aantal op slechts 37%.
Met betrekking tot luchtwegaandoeningen gebeurt iets soortgelijks, en dan kunnen we tabaksgebruik toevoegen (Engelse link), wat ook vaker voorkomt bij mannen.
Dit komt overeen met het feit dat chronische obstructieve longziekte (COPD) bij mannen namelijk bijna tweemaal zo vaak voorkomt dan bij vrouwen.
De hormonale theorie
Naast de leeftijd van getroffen mensen is er een andere theorie die een hormonaal profiel ondersteunt. Volgens deze hypothese kunnen oestrogenen verklaren waarom het coronavirus meer mannen dan vrouwen kan treffen.
In de afgelopen 20 jaar hebben ook twee andere coronavirus-epidemieën, SARS en MERS, het menselijk ras getroffen. Nadien voerden experts wetenschappelijke studies uit naar deze virussen. Een aantal van deze onderzoeken toonden aan dat vrouwelijke ratten beter bestand waren tegen het coronavirus dan mannetjes.
Om hun onderzoek voort te zetten, gingen de onderzoekers verder in een tweede fase waarin ze de eierstokken van de vrouwelijke ratten verwijderden. Als gevolg hiervan stopten zij met het produceren van vrouwelijke hormonen zoals oestrogenen. Op dit moment begonnen ze op het besmettingspercentage van mannen in te lopen.
Dit onderzoek is natuurlijk uitgevoerd bij dieren en met verschillende coronavirussen die geen SARS-CoV-2 waren. Het spreekt deze hypothese niet tegen. Met betrekking tot het huidige virus is verder onderzoek nodig, maar het levert in ieder geval een optie om te onderzoeken op.
Het gender-probleem in deze pandemie
Afgezien van het feit dat het coronavirus meer mannen ernstig ziek maakt dan vrouwen is er nog een belangrijke kwestie. Dat geldt vanuit zowel economisch perspectief als met betrekking tot blootstelling aan het virus in ziekenhuizen en klinieken.
Vrouwen kunnen hun economische activiteit sterk zien dalen als het gaat om quarantaines. Een klassiek voorbeeld is het geval van schoonmaakpersoneel dat niet in staat is om te reizen om naar de gebouwen te gaan waar ze werken.
Daarnaast leert de ervaring uit het verleden met de ebola-uitbraak tussen 2014 en 2016 dat verpleegkundigen overmatig aan het virus waren blootgesteld, omdat er meer vrouwen dan mannen als eerstelijnsverpleegkundigen werkten.
Houdt in gedachten
Het verschil in infectie tussen mannen en vrouwen is geen reden om onze algemene preventieve maatregelen aan te passen. Zowel mannen als vrouwen moeten hun sociaal isolement bewaren en regelmatig hun handen wassen.
Bovendien moet iedereen die symptomen vertoont die overeenkomen met de klachten veroorzaakt door het coronavirus direct telefonisch contact opnemen met de gezondheidsdiensten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Cruz, M. Palacios, et al. “COVID-19, una emergencia de salud pública mundial.” Revista Clínica Española (2020).
- Alemán, J. F., and Beatriz Rueda. “Influence of gender on protective and vulnerability factors, adherence and quality of life in patients with cardiovascular disease.” Atencion primaria 51.9 (2018): 529-535.
- Zou, Lirong, et al. “SARS-CoV-2 viral load in upper respiratory specimens of infected patients.” New England Journal of Medicine 382.12 (2020): 1177-1179.
- Jin, Jian-Min, et al. “Gender differences in patients with COVID-19: Focus on severity and mortality.” medRxiv (2020).
- Cai, Hua. “Sex difference and smoking predisposition in patients with COVID-19.” The Lancet Respiratory Medicine (2020).