Infusies om je zenuwen te controleren

Velen van jullie zullen wel bekend zijn met de kalmerende effecten van thee. Wist je dat er echter ook infusies zijn die specifiek gericht zijn om je zenuwen onder controle te houden?
Infusies om je zenuwen te controleren

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Als je het gevoel hebt een situatie niet onder controle te hebben of stress door je hele lichaam raast, probeer dan eens één van de volgende fantastische, natuurlijke infusies om je zenuwen te kalmeren. Dit kan zonder je toevlucht tot farmacologische medicijnen te hoeven nemen.

Nervositeit, de hedendaagse ziekte

In de maatschappij waarin we leven zijn mensen vaak gespannen, gehaast, angstig, gestresst, depressief en komen ze slaap tekort. Spanning en druk die je elke dag ervaart, vallen je zenuwstelsel aan.

Ook al zeggen artsen dat een beetje spanning goed is voor je gezondheid, moet het wel bij een “beetje” blijven. Het overschrijden van je grenzen kan voor gezondheidsproblemen zorgen.

Er komt een tijd dat het lijkt of niets je nog verlichting kan brengen. Het hele weekend slapen, het weekend buiten doorbrengen, yoga doen, mediteren, enzovoorts — niet helps.

Je zult veranderingen in je leven moeten doorvoeren om weer gezond te worden en meer energie te krijgen. Zo kun je opnieuw de dagelijkse uitdagingen en verplichtingen het hoofd bieden, zonder jezelf opnieuw in een spiraal van stress en angst te brengen.

Thee tegen je zenuwen

Het doel van natuurlijke kruiden is je te helpen je zenuwen onder controle te krijgen. Hierdoor worden de symptomen verlicht, kunnen je lichaam en geest ontspannen, slaap je beter, enzovoorts.

Wat zijn de beste kruiden voor de zenuwen?

Wij benoemen hieronder de beste planten om infusies tegen gespannen zenuwen van te bereiden.

Ginseng

Je kunt de “gewone” variant of de Siberische gebruiken. Beiden worden al tijden gebruikt om depressie bij de wortels aan te pakken. 

Ook wordt het ingezet om de constantheid van stress, waarmee we vandaag de dag geconfronteerd worden, te beperken. Het zijn natuurlijke producten die je zenuwstelsel effectief versterken en meestal in de vorm van thee gedronken worden.

Sint-janskruid

Dit is een versterkend middel voor je zenuwstelsel als je het gedurende vier tot zes maanden gebruikt. Het zou vooral zeer nuttig voor mensen met een depressie moeten zijn. Los 1 theelepel van het kruid op in kokend water en drink het 2 keer per dag.

Thee met een muffin

Komkommerkruid

Dit wordt gebruikt om een evenwicht te creëren bij een overdaad aan bijnierhormonen, die in het lichaam aangemaakt worden als gevolg van een situatie van intense stress.

Drink een infusie met 1 theelepel gedroogde blaadjes per kop water. Je mag meerdere koppen per dag drinken.

Valeriaan

Dit is één van de meest bekende kruiden tegen angst en zenuwaanvallen. Het wordt gebruikt tegen elk type van zenuwaandoeningen en helpt psychosomatische stoornissen, zoals spasmen, hartkloppingen, braken en slapeloosheid tegen te gaan.

Maak een infusie met 15 gram van de wortel van deze plant. Laat het de hele nacht intrekken en drink het ‘s ochtends.

Moerasspirea

De essentiële oliën van deze plant hebben een heerlijk aroma, maar hebben ook kalmerende eigenschappen die zelfs de “knoop in je maag” als gevolg van angst kunnen verhelpen.

Een infusie van moerasspirea behandelt ook tegen zuur en zweren. Gebruik 1 theelepel van de bloemetjes per kop water. Drink het vervolgens 3 keer per dag na de maaltijd.

Thee met koekjes

Drakenfruit (Pitaja)

Dit fruit bevat een bestanddeel dat het zenuwstelsel zachtjes stimuleert. Het is echter niet schadelijk, zoals andere stimulantia (zoals bijvoorbeeld koffie). Pitaja behandelt zenuwachtigheid, hoge bloeddruk en hartrimtestoornissen.

Boldo

Boldo is een populair kruid dat helpt bij verteringsproblemen en tegen maagpijn. Het is rijk aan een stofje genaamd boldine. De essentiële olie hiervan heeft pijnstillende en kalmerende effecten op het gehele zenuwstelsel.

Maak een infusie met 2,5 gram boldo op 100 ml water voor het slapen gaan. Je moet de behandeling minsten vier weken onafgebroken volgen.

Basilicum

Deze aromatische plant, die vaak in de keuken gebruikt wordt, is ook een uitstekende optie om je zenuwstelsel te versterken en om nadelige effecten in je maag te verlichten.

Drink een infusie gemaakt van 1 theelepel gedroogde basilicum per kop heet water. We raden je aan dit te nuttigen na de hoofdmaaltijden.

Thee tegen je zenuwen

Sla

Dit heeft een kalmerend effect. Daarom is het ook een perfect voedingsmiddel. Het ontspant de zenuwen, helpt je beter te slapen en onderdrukt hartkloppingen.

Volgens een recept uit grootmoeders tijd moet je een slablad toe te voegen aan het bad voor een baby, zodat ze goed slapen.

Je kunt ook een thee van slabladeren drinken, of een slaatje eten voor je gaat slapen. Sommigen zeggen dat je er ook lekkere smoothies of sappen van kan maken.

Wilde roos

Dit kalmeert het zenuwstelsel en gerelateerde maagpijnen. Maak een infusie van wilde roos door 1 theelepel gedroogde bloemen in een kop water op te lossen. Drink dit twee 2 per dag.

Kamille

Dit is nog een populair kruid dat verzachtende en kalmerende effecten op het zenuwstelsel heeft. Het vermindert spanning, spierkrampen in je maag en is tevens een pijnstiller.

Maak een thee met 4 gram bloemetjes per kop water. Laat het 10 minuten intrekken. Drink hier 3 koppen per dag van.

Foto’s: iweatherman, Tiago Ribeiro, Jessica Louis, Vibha Raj, Naam ym en dragonflysky.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Calvo-Colindrez, J. E., Duarte-Mote, J., Eng-Castro, V. E. L., Espinosa-López, R. F., Romero-Figueroa, S., & Sánchez-Rojas, G. (2013). Hiperglucemia por estrés. Medicina Interna de México29(2), 164-170.
  • Jackson, M. (2003). Manual De Remedios Naturales (Vol. 145). Edaf.
  • Ortega, T., García, D., & Carretero, E. (2008). Plantas medicinales.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.