Huismiddeltjes tegen ruwe en droge handen

Aloëvera en rozenbottel staan beide bekend om hun vochtinbrengende eigenschappen en hun vermogen om celregeneratie te bevorderen. Door deze twee ingrediënten met elkaar te combineren, zul je de werking alleen maar versterken en dus kunnen voorkomen dat je huid extreem droog wordt.
Huismiddeltjes tegen ruwe en droge handen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Onze handen zijn ongetwijfeld het deel van ons lichaam dat het meeste te verduren krijgt. Ze komen voortdurend in aanraking met allerlei verschillende oppervlakken en ondergronden, waardoor we ruwe en droge handen kunnen krijgen.

Net als alle andere delen van de huid hebben ook de handen dagelijkse verzorging nodig. Zo voorkom je dat de huid niet droog en aangetast wordt door factoren uit de omgeving die de huid kunnen veranderen.

Er bestaan tegenwoordig genoeg producten die speciaal bedoeld zijn om ruwe en droge handen tegen te gaan. Er bestaan echter ook gezondere, natuurlijke alternatieven om je handen te verzorgen en de gezondheid van je huid binnen no time te verbeteren.

Olijfolie tegen ruwe en droge handen

Olijfolie tegen ruwe en droge handen

De antioxidanten en essentiële vetzuren die olijfolie bevat, zorgen ervoor dat dit het perfecte ingrediënt is om ruwe en droge handen te behandelen.

Olijfolie voedt en hydrateert namelijk de huid. Het kan helpen om vroegtijdige veroudering, wat je vaak ziet bij onverzorgde handen, te voorkomen.

Hoe gebruik je olijfolie?

 • Verwarm een beetje olijfolie en masseer de olie vervolgens vijf tot tien minuten in beide handen. Doe dit twee keer per dag.
 • Je kunt ook een mengsel maken van olijfolie en suiker. Gebruik dit vervolgens als natuurlijke exfoliant om dode huidcellen mee te verwijderen.

Havermout

Dit ingrediënt kan gebruikt worden om de huid te reinigen en te exfoliëren. Daardoor kun je onzuiverheden verminderen en een droge huid voorkomen.

Daarnaast bevat havermout proteïnen die ervoor zorgen dat de huid goed gehydrateerd blijft en die uitdroging dus voorkomen.

Hoe gebruik je havermout?

 • Gebruik een eetlepel gemalen havermout en een eetlepel honing om een dikke pasta te maken.
 • Wrijf dit mengsel vervolgens in je handen. Laat het tien minuten zijn werk doen en spoel het darna af met warm water.

Kokosolie

Kokosolie tegen ruwe en droge handen

De vetzuren en het gehalte antioxidanten dat kokosolie bevat, kunnen helpen om de handen te hydrateren en beschadiging veroorzaakt door schadelijke uv-stralen herstellen.

Hoe gebruik je kokosolie?

 • Breng vlak voordat je naar bed gaat een beetje extra vierge kokosolie aan op je handen. Masseer je handen hier vervolgens vijf minuten mee.
 • Trek als het mogelijk is na afloop een paar katoenen handschoenen aan om nog betere resultaten te bereiken.

Aloëvera en rozenbottel

Aloëvera wordt vooral gewaardeerd om zijn vochtinbrengende en antioxidante eigenschappen. Deze bevorderen celregeneratie en beperken beschadiging veroorzaakt door vrije radicalen.

Voor deze behandeling versterken we de werking van de aloëvera door het te combineren met rozenbottel om extreem droge handen te behandelen.

Hoe maak je dit middeltje?

 • Schraap de gel uit een aloëverablad en meng deze gel met een paar druppels etherische rozenbottelolie.
 • Gebruik deze crème vervolgens om je handen zachtjes mee te masseren. Laat de crème een paar minuten zijn werk doen, zodat de voedingsstoffen die de crème bevat in de huid kunnen trekken.

Sinaasappel en honing

Sinaasappel en honing tegen ruwe en droge handen

Dit natuurlijke middeltje bestaat uit een combinatie van de geweldige hydraterende antioxidanten die sinaasappels bevatten en honing, om ruwe en droge handen te genezen en ze weer lekker zacht te maken.

Wat moet je doen?

 • Pers het sap uit een sinaasappel. Meng dit dit sap daarna met een eetlepel honing om een lotion te maken.
 • Gebruik deze lotion vervolgens om je handen zachtjes ongeveer vijftien minuten mee te masseren, zodat de lotion zijn werk kan doen.

Gewone yoghurt

Dit natuurlijke ingrediënt is een van de beste producten die je kunt gebruiken om je huid te verzorgen. Yoghurt is niet alleen goed om de huid te hydrateren. Het bevat namelijk ook een actief bestanddeel dat melkzuur wordt genoemd. Dit zuur kan helpen om de handen op natuurlijke wijze te reinigen en dode huidcellen te verwijderen.

Hoe gebruik je gewone yoghurt?

 • Masseer met ronde bewegingen zachtjes een eetlepel yoghurt in je handen. Doe dit ongeveer vijf minuten.
 • Je kunt ook eens proberen om twee eetlepels gewone yoghurt te mengen met een beetje kikkererwtenmeel om een exfoliërende pasta te maken die de huid op je handen kan vernieuwen. Gebruik deze pasta om je handen zachtjes mee te masseren. Doe dit twee keer per week.

Rijpe bananen

Banaan tegen ruwe en droge handen

Een rijpe banaan heeft zeer krachtige hydraterende en herstellende eigenschappen die in staat zijn om de gezondheid van ruwe en droge handen te verbeteren.

Wat moet je doen?

 • Prak een banaan om er een pasta van te maken. Breng deze pasta vervolgens aan op je handen en laat hem dertig minuten zijn werk doen.
 • Nog een optie is om de bananenpasta te mengen met een beetje honing en olijfolie en om dit mengsel vervolgens te gebruiken om je handen tien tot twintig minuten mee te masseren.
 • Bij beide opties is het de bedoeling om je handen na afloop schoon te spoelen met warm water en ze daarna in te smeren met een goede vochtinbrengende crème.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.