Hope: verlaten omdat hij werd beschuldigd van hekserij

Dankzij een Deense activist is het leven van Hope compleet veranderd. Ondanks de afbeelding van het ondervoede kind die in ons geheugen is gegrift, is hij vandaag de dag een gelukkig, gezond kind.
Hope: verlaten omdat hij werd beschuldigd van hekserij

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hope is een Nigeriaans kindje van net twee jaar oud. Hij is de hoofdrolspeler in dit verhaal, dat over de hele wereld de harten van mensen raakt.

Dit kleintje werd door zijn familie achtergelaten op straat, omdat zij geloofden dat hij een heks was. Als een Deense activiste hem niet had gevonden, zou hij waarschijnlijk bedelend op straat zijn gestorven, in de gemeenschap waar hij woonde.

Na een paar maanden van herstel is Hope een geweldige transformatie ondergaan. Bovendien is hij een voorbeeld geworden op de sociale media om steun te krijgen voor alle weeskinderen in zijn land.

Het verhaal van Hope…

Hope Omringd door Kinderen

Afgelopen januari vond de Deense activiste Anja Ringgren de tweejarige kleuter in de straten van Abuja, de hoofdstad van Nigeria. Hij was naakt en duidelijk ernstig ondervoed. 

Volgens The Independent is Anja de oprichter van de  African Children’s Aid Education and Development Foundation (een liefdadigheidsorganisatie voor de ontwikkeling en educatie van Afrikaanse kinderen). Haar organisatie redt kinderen van verwaarlozing en zelfs de dood door de beschuldiging van hekserij door hun families.

Ondervoed

Hope werd gevonden in een ernstig verzwakte toestand als resultaat van ondervoeding en darmparasieten. Toen ze het kind in die conditie aantrof, gaf Anja hem water en sloeg een deken om hem heen. Toen bracht ze hem meteen naar het ziekenhuis in Uyo. Daar werd hij behandeld voor de darmparasieten en kreeg verscheidene bloedtransfusies om de bloedarmoede waaraan hij leed te genezen.

Ondervoede Hope

Dit betekende dat het kind waarschijnlijk al minstens acht maanden op straat probeerde te overleven door het eten van voedselresten uit vuilnisbakken.

Vanaf het moment dat ze Hope vond, deelde de Deense vrouw een serie foto’s en video’s op sociale media om geld in te zamelen voor de medische kosten. Dit bleek een van de beste beslissingen die ze ooit had gemaakt. Binnen 48 uur had ze al bijna een miljoen dollar aan donaties binnen.

Om iedereen voor de steun te bedanken, schreef ze het volgende bericht:

Met al dit geld kunnen we niet alleen zorgen dat Hope de best mogelijke behandeling krijgt, maar we kunnen een medische kliniek bouwen en nog meer kinderen redden van deze martelingen.

Twee maanden nadat hij zijn behandeling was begonnen, kon de wereld zien hoe Hope was veranderd. Op de meest recente foto’s is hij lachend te zien, in een omgeving die heel anders is dan die op de schokkende foto’s van een paar weken eerder te zien was.

Hoewel hij nog steeds onder medische begeleiding staat, kan het kindje nu de gelukkige jeugd meemaken die ieder kind verdient.

Hope groeit…

Hope gered

Dankzij de donaties die ze heeft ontvangen, is Anja Ringgren Loven in staat om veel meer kinderen die zoals Hope in onmenselijke condities leven te redden. Ze waarschuwt dat duizenden Afrikaanse kinderen het gevaar lopen om beschuldigd te worden van hekserij of bezetenheid.

Lees hier een ander aangrijpend verhaal:
Albinisme: het verhaal van model Thando Hopa

“We hebben gezien dat kinderen gemarteld, geterroriseerd en gedood worden. Deze beelden laten zien waarom ik vecht. Waarom ik alles heb verkocht. Waarom ik Denemarken heb verlaten voor onbekend terrein,” bevestigt ze.

Samen met haar man David is Anja eind januari begonnen met het bouwen van een weeshuis. Het stel heeft een biologische zoon, David Jr., van bijna twee. Daarnaast zijn ze ook verantwoordelijk voor 35 jongens en meisjes die ze van de straat hebben gered, onder vergelijkbare omstandigheden als die van Hope.

De lach van Hope

Dankzij haar toewijding en verdiensten is Anja vandaag de dag een heldin. Miljoenen mensen zijn inmiddels bekend met haar doel en hebben interesse getoond om haar te steunen.

Ze blijft ons op de hoogte houden van het nieuwe leven van Hope, het kleintje dat over de hele wereld harten stal, door middel van haar Facebook-pagina.

De lach van Hope is nu een symbool van het bereiken van grootse dingen als duizenden mensen zich inzetten voor een doel. Net als hij hebben veel kinderen aandacht nodig, voordat het te laat is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.