Hoe ziet seks na een hysterectomie eruit?

Hoe is de seks na een hysterectomie? Dit is een van die vragen die vrouwen zichzelf vaak stellen in die situatie. Naast het verlichten van symptomen, kun je je vermogen om genot te voelen herstellen en misschien zelfs vergroten. Lees verder om er meer over te weten te komen.
Hoe ziet seks na een hysterectomie eruit?

Laatste update: 23 maart, 2021

Seks na een hysterectomie is een onderwerp waar koppels zich vaak zorgen over maken, zowel op fysiek als psychologisch vlak, gezien de gevolgen van dit soort operaties.

Intieme contacten hoeven echter niet te eindigen daar de kwaliteit van leven van de vrouw weer verbetert. Vrouwen herstellen meestal en kunnen vaak nog meer dan voorheen genieten. Zoals je kunt zien is je seksleven echt niet voorbij na een hysterectomie.

Wat is een hysterectomie?

Vrouw bij gynaecoloog die een hysterectomie uitlegt

Een hysterectomie is een chirurgische ingreep waarbij een chirurg de volledige baarmoeder of slechts een deel ervan verwijdert. In sommige gevallen verwijderen ze ook de eierstokken en/of de eileiders.

Afhankelijk van de aangetaste organen, kunnen de fysieke gevolgen variëren. Enkele van de meest opvallende zijn:

  • Onvruchtbaarheid, in geval van verwijdering van de baarmoeder.
  • Menopauze (of stopzetting van de menstruatie) en vaginale droogheid, als de chirurg de eierstokken verwijdert.
  • Urine-incontinentie. Dit komt doordat de morfologie van het gebied na de operatie verandert. In dit opzicht zijn bekkenbodemversterkende oefeningen nuttig, zoals blijkt uit onderzoek van Dr. Chantale Dumoulin en andere auteurs (Engelse link).

De verwijdering van zo’n belangrijk deel van het voortplantingssysteem kan ook een psychologische impact hebben op een vrouw. Dit komt omdat dit soort gedwongen vroege onvruchtbaarheid hun eigenwaarde kan schaden en tot depressie kan leiden. Deze gevoelens zijn meer uitgesproken tijdens de vruchtbare leeftijd.

Recent onderzoek, zoals het longitudinale onderzoek dat is ontwikkeld door een groep wetenschappers van de Universiteit van Queensland (Engelse link), levert bewijs over dit aspect. Daarom mogen we de psychologische impact van een operatie op vrouwen niet onderschatten.

Hoe is seks na een hysterectomie?

Het klopt dat er fysieke en psychologische gevolgen zijn die het seksleven van een vrouw beïnvloeden na dit soort procedures. Beschouw het echter niet als het einde van erotiek. Elke vrouw kan haar seksleven hervatten en er na de ingreep nog steeds plezier aan beleven.

Natuurlijk zijn zowel de hulp en het begrip van haar partner als het advies van een specialist essentieel om eventuele moeilijkheden tijdens haar herstel te overwinnen. Laten we nu eens kijken naar enkele van deze situaties.

1. Dyspareunie (pijn tijdens seks)

Vrouw heeft pijn

Een vrouw kan ongeveer 6 tot 8 weken na de operatie weer seks hebben. Sommige vrouwen kunnen echter pijn ervaren. De redenen waarom deze pijn optreedt, zijn vaak vaginale droogheid en ook vanwege de verkorting van de vagina, wat afhankelijk is van de toegepaste hysterectomiemethode.

Gezien dit probleem kun je je toevlucht nemen tot het gebruik van glijmiddelen als een alternatief dat gemeenschap vergemakkelijkt. Maar onthoud dat seks veel meer is dan alleen penetratie.

Dit is dus het moment om je te concentreren op andere aspecten om te genieten en nieuwe sensaties te ervaren. Dat wil zeggen, het is een kans om andere vormen van genot te verkennen totdat bevredigende penetratie haalbaar is.

2. Verminderd seksueel genot

Sommige vrouwen melden een verminderde relatietevredenheid na een hysterectomie. Maar nu de baarmoeder weg is, is dit het moment om andere manieren te onderzoeken om een orgasme te bereiken.

De directe stimulatie van de clitoris zal bijvoorbeeld meestal leiden tot de climax van een vrouw en ze zal zo enorm genieten van haar seksuele ervaringen.

Zoals je kunt zien is het tijd om het voorspel intensiever te maken om de persoonlijke band te versterken. Dit is het moment om elkaars erogene zones te verkennen en andere manieren te ontdekken om van seks te genieten.

3. Minder zin in seks

Praat met je partner als je geen zin in seks hebt

Een ander gevolg van een hysterectomie is de afname van het libido. Het goede nieuws is dat sommige farmacologische behandelingen kunnen helpen eventuele hormonale veranderingen in evenwicht te brengen en te versterken.

Er moet nog meer onderzoek gedaan worden om de voordelen van dit type therapie te bewijzen, maar de resultaten zijn voor het grootste deel positief. Althans volgens een klinische proef onder leiding van het team van Shalender Bhasin van de School of Medicine van de Boston Universiteit.

Slotoverwegingen over seks na een hysterectomie

Je intieme contacten hoeven niet te eindigen na het verwijderen van je baarmoeder of andere organen. Alles komt alleen maar in een nieuw stadium.

Bovendien kan het zelfs leiden tot een actiever en leuker seksleven. Vooral omdat je je geen zorgen meer hoeft te maken over bepaalde ziekten, zoals bijvoorbeeld baarmoederhalskanker, bloedingsproblemen die je had of zelfs pijn.

Dit is een tijd om verschillende vormen van genot te ontdekken en te ervaren. Houd er tot slot rekening mee dat je mogelijk medische hulp en psychologische begeleiding nodig hebt om eventuele ongemakken en moeilijkheden te overwinnen. Ook interessant voor jou

Een hysterectomie: welke soorten zijn er?
Gezonder LevenRead it in Gezonder Leven
Een hysterectomie: welke soorten zijn er?

Een hysterectomie houdt in dat een arts de baarmoeder uit het lichaam van een vrouw verwijdert. Lees hier over de verschillende soorten van deze ingreep.  • Dumoulin, C., Cacciari, L. P., & Hay-Smith, E. (2018). Pelvic floor muscle training versus no treatment, or inactive control treatments, for urinary incontinence in women. The Cochrane Database of Systematic Reviews, 10(10), CD005654. https://doi.org/10.1002/14651858.CD005654.pub4
  • Froeding, L. P., Ottosen, C., Rung‐Hansen, H., Svane, D., Mosgaard, B. J., & Jensen, P. T. (2014). Sexual Functioning and Vaginal Changes after Radical Vaginal Trachelectomy in Early Stage Cervical Cancer Patients: A Longitudinal Study. The Journal of Sexual Medicine, 11(2), 595–604. https://doi.org/10.1111/jsm.12399
  • Huang, G., Basaria, S., Travison, T. G., Ho, M. H., Davda, M., Mazer, N. A., Miciek, R., Knapp, P. E., Zhang, A., Collins, L., Ursino, M., Appleman, E., Dzekov, C., Stroh, H., Ouellette, M., Rundell, T., Baby, M., Bhatia, N. N., Khorram, O., Friedman, T., … Bhasin, S. (2014). Testosterone dose-response relationships in hysterectomized women with or without oophorectomy: effects on sexual function, body composition, muscle performance and physical function in a randomized trial. Menopause (New York, N.Y.)21(6), 612–623. https://doi.org/10.1097/GME.0000000000000093; texto completo
  • Lonnée-Hoffmann, R., & Pinas, I. (2014). Effects of Hysterectomy on Sexual Function. Current Sexual Health Reports6(4), 244–251. https://doi.org/10.1007/s11930-014-0029-3
  • Wilson, L., Pandeya, N., Byles, J., & Mishra, G. (2018). Hysterectomy and incidence of depressive symptoms in midlife women: the Australian Longitudinal Study on Women’s Health. Epidemiology and Psychiatric Sciences27(4), 381–392. https://doi.org/10.1017/S2045796016001220; texto completo
  • Ye, S., Yang, J., Cao, D., Zhu, L., Lang, J., Chuang, L. T., & Shen, K. (2014). Quality of Life and Sexual Function of Patients Following Radical Hysterectomy and Vaginal Extension. The Journal of Sexual Medicine, 11(5), 1334–1342. https://doi.org/10.1111/jsm.12498