Hoe mieren bestrijden op een natuurlijke manier?
Af en toe eens mieren in huis is niet zo’n uitzonderlijk zicht en vormt ook geen bedreiging, zolang ze opgeslagen voedingsmiddelen en groentes in de tuin met rust laten. Maar gelukkig kunnen we mieren bestrijden op een natuurlijke manier indien nodig.
Vaak zien we tijdens de zomermaanden het aantal mieren in huis stilaan toenemen en kunnen ze een probleem gaan vormen in en rondom het huis.
Mieren kunnen namelijk een ware ravage in de moestuin aanrichten en eenmaal binnenshuis kunnen ze de keuken en de provisiekast helemaal overnemen. Heel wat mensen nemen op dat moment een professionele insectenverdelger onder de arm om dit vervelende probleem te vernietigen of te verminderen.
Ook in winkels kun je heel wat producten en verdelgers kopen die beloven om mieren met succes uit huis te verwijderen. Deze zitten echter vaak boordevol chemische stoffen die onze voeding, tuin en de gezondheid van onszelf, onze kinderen en huisdieren heel wat schade kunnen toebrengen.
Gelukkig bestaan er ook alternatieven die reeds honderden jaren hun nut bewezen hebben en die we nu nog steeds kunnen gebruiken als moderne, natuurlijke middeltjes om van mieren af te raken, zonder onze gezondheid en leefomgeving problemen te bezorgen.
Mieren bestrijden met knoflookwater
De gecombineerde geur van zwavelverbindingen en verse knoflook zijn zeer irriterend voor mieren. Deze natuurlijke mierenbestrijder helpt je daarom ongetwijfeld om je huis vrij van mieren te houden en je huis tegen toekomstige invasies te beschermen.
Mieren bestrijden met deze natuurlijke mierenbestrijder, hoe maak je het klaar?
- Neem eerst een grote hoeveelheid geperste knoflookteentjes en laat die gedurende 24 uur ondergedompeld in een kom met water.
- Laat na één dag de knoflookteentjes een kwartiertje op een zacht vuurtje sudderen.
- Giet de afgekoelde vloeistof vervolgens in een plantenspuit en verstuif het overvloedig op de plekken waar de mieren langskomen.
Mieren bestrijden met rijst
Laat je rijst fermenteren, dan wordt een schimmel gevormd die gebruikt kan worden om mieren in huis aan te pakken.
Hoe maak je dit klaar?
- Strooi korreltjes rijst op de plekjes waar je de mieren ziet langskomen.
- Je merkt meteen dat de mieren alles laten vallen om meteen de korrels rijst naar hun nest te dragen.
- Eenmaal in het nest gaan de rijstkorrels fermenteren en wordt het mierennest vervolgens met succes vernietigd.
Sinaasappelschil
Nadat je een heerlijke sinaasappel hebt gegeten gooien de meesten van ons de schil achteloos bij het vuilnis. We staan er niet bij stil welke bijzondere eigenschappen deze schil heeft en hoe hij gebruikt kan worden om onze gezondheid te verbeteren en onze woonomgeving schoon te houden.
Wist je dat sinaasappelschil een stof bevat die giftig is voor mieren?
Hoe ga je te werk?
- Hak of maal de sinaasappelschil in kleine stukjes en verspreid deze daarna op de plaatsen in huis of in de tuin waar je vaak mieren opmerkt.
- Je ziet dat ze ook deze kleine stukjes zullen meedragen naar het nest, waar de toxische stof in de schil het nest vervolgens zal verdelgen. Mieren bestrijden was nog nooit zo makkelijk!
Gist
Mieren vinden gist heel erg lekker, maar zijn niet bestand tegen de irriterende werking die gist uitoefent op hen. Plaats een beetje gist in de nabijheid van een mierenhoop en ze worden onweerstaanbaar naar de gist toegelokt. Het eten van de kleine korreltjes gist zal nadien de mieren bestrijden op een natuurlijke manier.
Hoe bestrijd je mieren met gist?
- Mix 100 gram gist met een liter water en 100 gram suiker.
- Verdeel dit mengsel in kleine delen en verdeel deze rondom de tuin of op plaatsen in huis waar mieren je overlast bezorgen.
Peperkorrels
Peper is eveneens een 100% natuurlijk product waarmee je mieren kunt aanpakken. Het is een prima middel om te garanderen dat mierenkolonies je keuken, opslagplaats en groentetuin niet zullen overnemen.
Hoe gebruik je peperkorrels tegen een miereninvasie?
- Mix gelijke delen gemalen peperkorrels en water en giet dit mengsel in een plantenspuit.
- Besproei de planten die aangetast worden door mieren of bevochtig plaatsen in het huis waar je vaak mieren ziet voorbijkomen.
Baking soda
Deze natuurlijke duizendpoot is eveneens in staat mieren uit de tuin weg te houden en te voorkomen dat bloemen, groenten en fruit aangetast wordt.
Hoe te gebruiken?
- Sprenkel zuiveringszout rondom je planten, struiken of op plaatsen in huis waar je ze vaak ziet voorbijkomen.
- Wist je dat je een gelijkaardig effect krijgt als je zout of de overgebleven as van een houtvuur strooit?
Lees ook:
Alsemkruid
Alsemkruid is een bittere plant, waar mieren niet van houden en die hen uit de buurt houdt van de plekken in huis waar voedsel bewaard wordt. Het is een volkomen biologische manier van insectenbestrijding, die geen enkele schade aan gezondheid of omgeving toebrengt.
Hoe gebruik je alsemkruid tegen mieren?
- Breng twee liter water aan de kook en voeg een handvol gedroogde blaadjes en wortel van alsemkruid toe.
- Laat de thee gedurende vijf uur trekken en giet dan de vloeistof in een plantenspuit. Ga op zoek naar aangetaste planten of plekken in huis waar je te kampen hebt met mierenkolonies. Er bestaat geen enkel gevaar om deze planten of plekjes in huis overvloedig te besproeien.
Citroensap en water
Mieren houden niet van de bittere en zure smaak van citroen en ze gaan die vast en zeker meteen uit de weg. Dit middeltje geeft snel resultaat, maar is ook snel uitgewerkt.
Je zal het verschillende malen per dag moeten herhalen om de mieren voorgoed uit huis te jagen. Het is een prima manier om tijdens de zomer een grote invasie van mieren snel en efficiënt aan te pakken.
Hoe verdrijf je mieren met citroen?
- Pers het sap van een citroen uit in een kopje water en vul hiermee de plantenspuit.
- Merk je mieren op in huis, een mierennest of kolonie, besproei ze dan rijkelijk met dit mengsel
Merk je de volgende zomer mieren op in huis, ren dan niet meteen naar de winkel om insectenverdelgers te kopen. Maak echter gebruik van deze middeltjes die we volop in de natuur kunnen terugvinden om mieren uit de provisiekast en de tuin te weren.