Hoe kun je vaginale infecties voorkomen?
Veranderingen in de vaginale pH kunnen leiden tot een omgeving die geschikt is voor het ontstaan van infecties. Die kunnen van bacteriële of virale aard zijn, of het kan een schimmel zijn. Op zich is het een vochtige en warme omgeving. Samen met andere factoren kunnen micro-organismen zich dus in de vagina vermenigvuldigen en vaginale infecties veroorzaken. Hoe kun je deze vaginale infecties voorkomen?
Veel van deze infecties ontstaan tijdens seksueel contact. Ze kunnen echter ook het gevolg zijn van o.a. onjuiste hygiëne, het gebruik van openbare toiletten, stress of ondergoed.
Geschat wordt dat 8 van de 10 vrouwen (Spaanse link) er minstens een keer in hun leven last van hebben of zullen krijgen. Er is echter goed nieuws: er zijn maatregelen die toegepast kunnen worden om het ontstaan van deze infecties te voorkomen. Hier zijn er 9 die kunnen helpen. Let op!
Hoe kun je vaginale infecties voorkomen?
1. Persoonlijke verzorging
Persoonlijke verzorging en hygiëne zijn heel belangrijk om vaginale infecties te voorkomen.
Dit moet met grote zorg gebeuren, want de vagina is gevoelig en haar flora kan door elk agressief middel veranderd worden. Bovendien ontstaat er, gezien de kenmerken ervan, vaak een geschikt milieu voor de kweek van gist en bacteriën. Daarom is het het beste een zeep te gebruiken die de natuurlijke pH respecteert. Tegelijk is het belangrijk om altijd van voor naar achter te reinigen.
2. Om vaginale infecties te voorkomen, leer je over SOA’s
Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) zijn besmettelijk en zijn een van de belangrijkste oorzaken van vaginale aandoeningen. Ze grondig leren kennen is daarom de eerste stap om de nodige preventieve maatregelen te nemen. Dit zal niet alleen een goede gezondheidstoestand garanderen, maar je ook in staat stellen een volwaardig en gezond seksleven te leiden.
3. Vermijd douchen
Sommige mensen denken dat douchen de beste manier is om nare geurtjes en infecties weg te houden. Studies hebben echter bewezen dat het wassen van de binnenkant van de vagina schadelijk is, omdat het de gezonde bacteriën vernietigt die infecties voorkomen.
Verstoring van je microbioom kan leiden tot sterke gevoeligheid, die op zijn beurt weer kan leiden tot de verspreiding van gist, bacteriën en andere ziekteverwekkers.
4. Vermijd strak zittende kleding
Te strakke broeken, leggings en andere soortgelijke kledingstukken kunnen de ventilatie van de intieme zone blokkeren en een warme, vochtige omgeving scheppen die de groei van bacteriën vergemakkelijkt. Draag indien mogelijk loszittende kleding – gemaakt van natuurlijke vezels – die lucht doorlaat naar dit deel van het lichaam.
Het is belangrijk eraan te denken om slipjes en aanverwante artikelen regelmatig te verschonen, vooral na fysieke activiteit.
5. Omkleden na inspanning
Het zweet dat bij een trainingsroutine vrijkomt wordt door je kleding geabsorbeerd en kan, als het lang in contact met de huid blijft, infecties veroorzaken. Daarom is het van essentieel belang dat je sportkleding zo snel mogelijk uittrekt, in de was doet, en een douche neemt met een milde zeep voor je schone kleren aantrekt.
Het is geen goed idee om sportkleding meerdere dagen achter elkaar opnieuw te gebruiken. Dat geldt met name tijdens de menstruatie of in het warme seizoen, wanneer het risico op infecties toeneemt.
6. Gebruik geen parfums of soortgelijke producten
Parfums en geparfumeerde zeep zijn niet geschikt voor gebruik in je intieme zone, want ze bevatten allerlei bestanddelen die de vaginale flora of microbiota (Spaanse link) veranderen en de zone kwetsbaar maken. Ook zijn vaginale deodorants producten die chemicaliën bevatten die te agressief zijn en ook de microbiota veranderen.
Hoewel sommige vrouwen de aanwezigheid van afscheiding ongemakkelijk vinden, is het essentieel te weten dat het de vagina gesmeerd en beschermd houdt. Bij gebruik van deze producten droogt de “V”-zone uit. Dit kan het risico op infecties verhogen en het kan ook het seksleven beïnvloeden.
Als je je zorgen maakt over het soort intieme hygiëne producten dat je dagelijks moet gebruiken, en over andere richtlijnen die met deze kwestie te maken hebben, kun je het beste je gynaecoloog raadplegen.
Lees ook dit artikel:
6 vragen die je aan je gynaecoloog moet stellen
7. Versterken van het immuunsysteem tegen vaginale infecties
Het immuunsysteem is verantwoordelijk voor de productie van antilichamen ter bestrijding van ziekteverwekkers die het lichaam proberen aan te vallen. Daarom zijn een evenwichtige voeding, dagelijkse waterinname, en andere gezonde gewoonten de fundamentele manieren om het gezond te houden of, indien nodig, te versterken.
Om het een extra boost te geven, probeer je industriële voedingsmiddelen (snacks, snoep, snoep, ultrabewerkte voedingsmiddelen, en bepaalde dranken) tot een minimum te beperken. Verhoog daarnaast je inname van verse voedingsmiddelen, zoals fruit en groenten.
8. Neem niet overmatig medicijnen
Bepaalde medicijnen, zoals antibiotica, verzwakken de bacteriële flora en kunnen leiden tot het ontstaan van schimmel in het vrouwelijk geslachtsorgaan.
Hoewel sommige bedoeld zijn om infecties te bestrijden, hebben veel virussen en bacteriën een resistentie ontwikkeld waardoor ze toch kunnen aanvallen. Bovendien verlaagt overmatig gebruik van de chemische stoffen die ze bevatten de afweer en maakt het lichaam vatbaar voor hun woekering.
We raden je aan te lezen:
6 Stappen om Vaginale Gistinfecties Natuurlijk te bestrijden
9. Gebruik katoenen ondergoed om vaginale infecties te voorkomen.
Veel mensen geven de voorkeur aan ondergoed van kant en soortgelijke materialen. Ze denken dat dat aantrekkelijker en sensueler is. Het probleem hiermee is dat deze materialen de huid niet goed laten ademen. Bovendien kunnen ze vocht en verschillende soorten micro-organismen ophopen. Om dit te vermijden kun je beter kiezen voor katoenen slipjes en stoffen die meer ventilatie genereren.
Onthoud tenslotte dat je, naast deze tips, ook regelmatig je gynaecoloog moet bezoeken om te controleren of alles in orde is. En als je denkt dat je een infectie hebt, neem dan geen zelfmedicatie, want dat kan bijwerkingen veroorzaken, de diagnose compliceren, en de hersteltijd verlengen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Cires Pujo, Miriam, et al. “Guía para la práctica clínica de las infecciones vaginales.” Revista Cubana de Farmacia 37.1 (2003): 0-0.
- Gondo, Danielle Cristina Alves Feitosa, et al. “Abnormal vaginal flora in low-risk pregnant women cared for by a public health service: prevalence and association with symptoms and findings from gynecological exams.” Revista latino-americana de enfermagem 18.5 (2010): 919-927.
- Pozo, Caballero, et al. “Vaginosis bacteriana.” Resumed 13.2 (2000): 63-75.
- Clínica Mayo. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/yeast-infection/symptoms-causes/syc-20378999
- VV.AA. (2018).Vaginal health and hygiene practices and product use in Canada: a national cross-sectional survey. https://bmcwomenshealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12905-018-0543-y
- Bleicher, Josh., Stockdale, Coolen. (2015). Association between recurrent bacterial vaginosis and Helicobacter pylori infection: a case report. https://ir.uiowa.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1289&context=pog
- VV.AA. (2013). Evidencia científica sobre el papel del yogur y otras leches fermentadas en la alimentación saludable de la población española. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000600038
- Cruz Lage L, González Ferrer J, Parra Alonso L. et al. Factores de riesgo en la infección vaginal. Correo Científico Médico de Holguín. 2011; 15(3): http://www.cocmed.sld.cu/no153/no153ori04.htm.