Hoe kun je pluizig haar voorkomen?

Vanaf nu geen pluizig haar meer en geen anti-pluisproducten meer die hun belofte niet nakomen! De beste natuurlijke producten heb je namelijk gewoon in huis, en ze zijn veel effectiever om van je pluizige haar af te komen.
Hoe kun je pluizig haar voorkomen?

Laatste update: 07 maart, 2019

Pluizig haar is vervelend en bovendien lastig te behandelen en te voorkomen. In dit artikel geven we je 7 van de beste huisgemaakte behandelingen, om op een eenvoudige en natuurlijke manier pluizig haar te voorkomen.

Waarom heb ik pluizig haar?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen last kunnen hebben van pluizig haar. Meestal komt het door een combinatie van:

 • droog haar
 • het gebruik van producten die de haarvezels beschadigen
 • de luchtvochtigheid

Veel haarproducten beloven een einde te maken aan je pluishaar, maar een groot deel van die producten doet niet wat ze beloven, en maken je haar vies en zwaar. Om het allemaal nog wat erger te maken, kunnen producten die niet gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten, schadelijke stoffen bevatten zoals sulfaten, paraffine en conserveringsmiddelen.

Zelfgemaakte behandelingen om pluizig haar te voorkomen

Lees gauw verder om meer te weten te komen over 7 natuurlijke, huisgemaakte remedies om pluizig haar te voorkomen.

1. Appelazijn

Appelazijn tegen pluizig haar

Appelazijn is een ouderwets schoonheidsmiddeltje, dat de pH-waarde van je huid en je haar in evenwicht kan brengen. Het doet dus hetzelfde als de normale crèmespoelingen, maar is veel goedkoper en natuurlijker. Bovendien zorgt het ervoor dat de haarschubben sluiten, en voorkomt het pluis.

Appelazijn is goed voor alle haartypen. Het is bij uitstek de oplossing voor mensen met vet haar die pluis willen voorkomen, maar geen vette producten willen gebruiken die ervoor zorgen dat hun haar volume verliest.

2. Bier

Bier voor in je haar? Het klinkt misschien vreemd, maar bier bevat veel voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid, zoals bijvoorbeeld verschillende vitaminen uit de B-groep. Door bier na je shampoo als conditioner te gebruiken, kan je haar zachter en glanzender worden en is het beter in model te brengen.

Ten slotte nog een tip. Als je 20 minuten in de zon gaat zitten nadat je bier in je haar hebt gedaan, dan wordt je haar een beetje lichter en krijg je natuurlijke highlights.

3. Eigeel

Eigeel is een superfood

Eigeel is ontzettend voedend en is dan ook een geweldige ‘superfood’ voor je huid en je haar. Het is rijk aan diverse voedingsstoffen zoals:

 • essentiële vetzuren
 • vitamine A, B, D en E
 • mineralen zoals ijzer, fosfaat en magnesium.

Wil je haar zonder pluis, meng dan wat eigeel door je shampoo. Dit mengsel kan helpen om je haar schoner, beter gevoed en pluisvrij te maken. Deze behandeling is vooral geschikt voor mensen met normaal tot vet haar.

4. Honing

Honing is een geweldig natuurlijk haarproduct om pluizig haar te voorkomen. Door honing op je haar aan te brengen, creëer je een niet-vette beschermlaag op je haar. Dit laagje voorkomt dat je haar gaat pluizen en beschermt het onder andere tegen vocht en zonlicht. Bovendien heeft honing bepaalde eigenschappen die roos, eczeem en haaruitval kunnen helpen voorkomen.

Een haarspray van honing maak je als volgt:

Ingrediënten:

 • 50 gram vloeibare honing
 • 100 ml water

Bereiding

 • Meng allereerst de honing met het water.
 • Giet het mengsel vervolgens in een verstuiver.
 • Spray daarna het mengel op je droge haar, een halfuur voordat je het gaat wassen.
 • Masseer het in je hoofdhuid in.
 • Was je haar ten slotte zoals je gewend bent.

5. Spoel je conditioner niet uit

Conditioner niet uitspoelen

Een snelle methode om pluizig haar te voorkomen, is door een kleine hoeveelheid crèmespoeling in je haar te doen, maar die niet uit te spoelen. Door de conditioner in je haar te laten zitten, wordt je haar beter gevoed. De conditioner werkt als het ware als een anti-pluis product.

6. Haarmaskertje voor het wassen

Een andere eenvoudige methode om je haar op een natuurlijke manier pluisvrij te krijgen, is door een haarmaskertje aan te brengen voordat je je haar gaat wassen.

 • Laat het maskertje minstens 30 minuten inwerken op droog haar.
 • Was je haar vervolgens met shampoo en een conditioner om je haar mooi en gehydrateerd te houden, zonder dat het vet wordt.

7. Jojoba-olie

Jojoba-olie tegen pluizig haar

Jojoba-olie is één van de beste natuurlijke methoden om pluizig haar te voorkomen. Het heeft een structuur die erg veel lijkt op die van talg, terwijl andere oliën je haar alleen maar verzwaren en het vettig maken. Zorg er wél voor dat je er maar een klein beetje van gebruikt.

Gebruik de jojoba-olie als volgt:

 • Doe een beetje van de olie in je hand, en verdeel het over beide handen.
 • Masseer de olie vervolgens in je haar.
 • Je kunt het gebruiken op zowel droog als nat haar, en voor of na het wassen.
 • Het helpt ook goed tegen gespleten haarpunten.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Rizg WY, Hosny KM, Elgebaly SS, Alamoudi AJ, Felimban RI, Tayeb HH, Alharbi M, Bukhary HA, Abualsunun WA, Almehmady AM, Khallaf RA. Preparation and Optimization of Garlic Oil/Apple Cider Vinegar Nanoemulsion Loaded with Minoxidil to Treat Alopecia. Pharmaceutics. 2021 Dec 14;13(12):2150.
 • Sinclair RD1. (2007). Healthy hair: what is it?. Journal of Investigative Dermatology Symposium. DOI: 10.1038/sj.jidsymp.5650046
 • Morand, Jean-Jacques. (2011). [Frizzy hair pathology]. Médecine tropicale : revue du Corps de santé colonial. 71. 443-9.
 • Guo EL, Katta R. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatol Pract Concept. 2017;7(1):1–10. Published 2017 Jan 31. doi:10.5826/dpc.0701a01
 • Ediriweera ER, Premarathna NY. Medicinal and cosmetic uses of Bee’s Honey – A review. Ayu. 2012;33(2):178–182. doi:10.4103/0974-8520.105233
 • AAD. HOW TO STOP DAMAGING YOUR HAIR.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.