Hoe identificeer je weeën? Lees hier meer
Weeën zijn de symptomen waar het meest naar toegeleefd wordt door zwangere vrouwen van wie de bevallingsdatum nadert. De veranderingen in het lichaam van een vrouw zijn echter soms een bron van angst naarmate de bevallingsdatum nadert en tijdens de bevalling.
Er is geen twijfel over mogelijk dat de symptomen die de meeste angst en verwachtingen veroorzaken de weeën zijn. Dit komt omdat bepaalde weeën het begin van de bevalling kunnen aangeven.
Denk jij echter dat je ze gemakkelijk kunt identificeren? In het artikel van vandaag laten we je zien hoe weeën variëren in de laatste weken van de zwangerschap, zodat je de juiste maatregelen kunt nemen.
Prodromale fase of valse geboorte
Om te weten of je weeën aangeven dat je bevalling is begonnen, is het eerste dat je moet weten wat je kunt verwachten. De weeën, zoals de naam al aangeeft, zijn samentrekkingen van de baarmoederspier of myometrium.
Deze bewegingen oefenen een druk uit die begint bij het bovenste deel van de baarmoeder, dat de baby naar het onderste deel duwt, dus naar de baarmoederhals.
Het is gebruikelijk om veranderingen en symptomen die deel uitmaken van het geboorteproces waar te nemen in de laatste weken van de zwangerschap. Een van de meest prominente symptomen is het verschijnen van de oh zo beruchte weeën. Ze hebben echter niet allemaal te maken met de stadia van ontsluiting en het geboorteproces.
Het lichaam moet zich van te voren voorbereiden en doet dit geleidelijk, vooral wanneer het de eerste bevalling is. Onregelmatigheid is het belangrijkste kenmerk van de weeën die je voelt tijdens deze prodromale bevallingsfase.
Het is heel gebruikelijk om angstig te zijn in de laatste fase van de zwangerschap zodra je begint te voelen dat je buik op bepaalde momenten van de dag hard wordt.
Het kan ook zijn dat je tijdens de laatste weken van je zwangerschap menstruatiepijn hebt. Maak je echter geen zorgen. Zorg in plaats daarvan dat je weet waar je op moet letten als het gaat om symptomen dat je klaar bent om te bevallen.
Wat moet je doen in de prodromale fase van de bevalling?
Het belangrijkste kenmerk van de prodromale fase is dat het ongemak meestal verdwijnt bij het veranderen van houding of het verminderen van fysieke activiteit. Er zijn dus een paar dingen die je kunt doen om de mate van waargenomen ongemak te verminderen en je welzijn te bevorderen.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Warme baden of douches. De watertemperatuur hoeft niet erg hoog te zijn. Elke vrouw zal de temperatuur zo instellen zodat het voor haar goed is. Het doel is om haar comfort te bieden.
- Gebruik een fitnessbal om je rug en heupen te strekken. Je moet op de bal gaan zitten met je benen onder een hoek van 90 graden met je dijen en een hoek van ongeveer 180 graden als je ze opent. Vervolgens maak je zijwaartse en cirkelvormige bewegingen, en bewegingen van voor naar achteren.
- Massages van de lumbale gebieden. Om dit te doen moet je een tweede persoon vragen die circulaire massages kan doen. Je kunt bij deze massage een beetje natuurlijke olie van bijvoorbeeld amandelen, goudsbloem en aloëvera gebruiken.
Wellicht vind je dit ook interessant:
Hoe bloedingen na de bevalling te behandelen?
Hoe je weeën te identificeren
Naarmate de weeën in tijd en intensiteit vorderen, zal de kracht die op de baarmoederhals wordt uitgeoefend deze verwijden. Dit zal leiden tot bevallingsverschijnselen met de daaruit voortvloeiende ‘vallen’ van de baby en de daaropvolgende geboorte ervan.
Om zeker te weten dat of de signalen echt weeën zijn en om ze te kunnen onderscheiden van een ‘valse bevalling’, moet je leren wat de specifieke kenmerken zijn:
- Regelmaat. Weeën moeten regelmatig zijn in frequentie en intensiteit. Er moet een tijdje een ritme zijn om zeker te weten dat het geboorteproces is begonnen. Een dergelijke regelmaat in het ritme moet minstens een uur aanhouden.
- De duur. Elke samentrekking moet een minuut duren van begin tot einde.
- Perceptie. Alle weeën worden door alle vrouwen op een andere manier waargenomen. Wat zeker is, is dat ze zelden onopgemerkt blijven. Pijn is niet bepaald een symptoom, omdat het subjectief is. Je perceptie van wat er met je gebeurt is echter belangrijk. Dus als je veel pijn en de bovengenoemde symptomen voelt, dan zijn het waarschijnlijk weeën.
Wat moet je doen als je weeën hebt?
- Als je ervan overtuigd bent dat je weeën zijn begonnen, blijf dan kalm en maak je klaar om naar het ziekenhuis te gaan.
- Probeer te ontspannen.
- Neem de tijd van de weeën op met een stopwatch.
- Blijf kalm als je foetale bewegingen detecteert.
- Vraag een familielid om met je mee te gaan.
- Neem je babywieg, ziekenhuistas en eventuele zwangerschapsgegevens die je nodig hebt mee.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- MedlinePlus. ¿Estoy en trabajo de parto? 2018. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/ency/patientinstructions/000508.htm. Accessed 11/20, 2018.
- Kozhimannil, K. B., Johnson, P. J., Attanasio, L. B., Gjerdingen, D. K., & Mcgovern, P. M. (2013). Use of nonmedical methods of labor induction and pain management among U.S. women. Birth. https://doi.org/10.1111/birt.12064
- Chao, T. T., Bloom, S. L., Mitchell, J. S., McIntire, D. D., & Leveno, K. J. (2011). The diagnosis and natural history of false preterm labor. Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/AOG.0b013e318236e7db
- Bonapace, J., Chaillet, N., Gaumond, I., Paul-Savoie, É., & Marchand, S. (2013). Evaluation of the Bonapace Method: A specifc educational intervention to reduce pain during childbirth. Journal of Pain Research. https://doi.org/10.2147/JPR.S46693