Hoe help je je baby te leren zitten?
Ouders wachten vaak ongeduldig op de eerste prestaties van hun baby’s. Ze kunnen niet wachten op hun eerste glimlach, het voor het eerst kruipen en hun eerste stapjes. Hoewel dit allemaal geleidelijk gebeurt, is het logisch om ongerust te zijn. Iedereen wil zijn baby rechtop zien zitten, zo snel mogelijk. Als je wilt weten hoe je je baby kunt helpen te leren zitten, blijf dan lezen.
Allereerst vragen veel ouders zich vaak af: “is mijn baby al klaar om alleen te blijven zitten?” Door naar je baby te kijken zul je tekenen zien om te weten of hij klaar is om te leren zitten, zonder zijn rug te beschadigen. Het beste wat je kunt doen is je baby niet te dwingen. Uiteindelijk zal je baby echt alleen gaan zitten.
Je moet je baby de kans geven om zo veel mogelijk tijd thuis door te brengen in comfortabele kleren. Geef je baby ook de ruimte om zijn lichaam te verkennen en te bewegen. Zodra je baby bepaalde ontwikkelingsmijlpalen bereikt, zal je baby leren rechtop te zitten.
Hoe weet je of je baby klaar is om te zitten
Het is niet goed om je baby door een bepaalde ontwikkelingsfase te dwingen. Elk kind is uniek. Er moet geen kalender zijn die vereist dat hij bepaalde dingen op bepaalde dagen doet. Sommige baby’s doen er langer over en andere baby’s ontwikkelen zich sneller.
Ook krijgen sommige baby’s hun eerste tandjes met drie maanden en anderen met acht maanden. Er is geen vooraf vastgestelde tijd. Je moet daarom gewoon wachten tot je baby klaar is. Sommige baby’s beginnen met 6 maanden al te zitten, terwijl anderen dat niet doen tot ze 1 jaar zijn. Je kunt echter letten op de volgende tekenen:
- Als je baby op zijn of haar buik kan liggen, om kan rollen naar de rug en dan weer terug naar de buik, dan betekent dit dat zijn/haar spieren sterker worden.
- Een ander teken is als je baby al een beetje alleen rechtop kan zitten als hij in zijn stoeltje zit. Het is gebruikelijk dat dit begint als ze ongeveer zes maanden zijn. Dit is echter geen vaste datum. Het kan ook tussen 8 en 9 maanden beginnen.
Lees ook dit artikel:
Voor de eerste keer mama? Dit zijn vier fouten die je moet vermijden
Rechtop zitten, een speciaal moment
Leren rechtop te zitten betekent dat je baby een enorme vooruitgang boekt in zijn psychomotorische ontwikkeling. Deze positie helpt de baby namelijk zijn rugspieren te versterken en ongemak en problemen met lopen te voorkomen. Zodra ze rechtop kunnen zitten, maken hun lichamen zich klaar om te kruipen en te lopen.
Daarom moet je je baby niet rechtop laten zitten voordat hij er klaar voor is. Laat de spieren van je baby zich in hun eigen tempo ontwikkelen. Wanneer je baby rechtop kan zitten voelt hij zich onafhankelijker om te spelen met zijn speelgoed en andere dingen die zijn aandacht trekken. De zintuigen van je baby worden aangespoord om op ontdekking te gaan!
Oefeningen om je baby te leren zitten
Vraag je je af of het mogelijk is om je baby te helpen om te leren zitten? Hoewel het het beste is om te wachten tot je baby zich in zijn eigen tempo ontwikkelt, kun je je baby helpen zijn spieren te versterken met enkele oefeningen. Je baby zal deze vaardigheid er niet sneller door bereiken, maar je zou het gemakkelijker kunnen maken.
Bovendien is het doen van deze oefeningen een andere activiteit waarbij je tijd met je baby kunt doorbrengen. Je kunt hem zo helpen om beetje bij beetje gelukkig en gezond op te groeien.
Voordat je begint met deze oefeningen om je baby te helpen leren zitten, moet je kind bepaalde mijlpalen in de psychomotorische ontwikkeling bereikt hebben. Je baby moet bijvoorbeeld zijn hoofd op kunnen tillen wanneer hij ligt. Ook moet hij net doen alsof hij wil gaan zitten als je zijn handen vasthoudt.
Gymnastiek met je baby
Om deze stimulerende oefeningen met je baby te doen leg je een deken op de vloer en maak je klaar om aan de slag te gaan. Het zal zijn buikspieren, rug, nek en armen versterken. Het is ook belangrijk om veel van het favoriete speelgoed van je baby in de buurt te hebben.
- Leg je baby op zijn rug. Ga voor hem zitten en houd de handen van je baby vast. Trek hem dan voorzichtig op naar voren en laat hem daarna weer rustig liggen. Herhaal dit drie of vier keer.
- Leg je baby in je schoot, zodat hij lekker achterover kan liggen. Klap in je handen of doe een ander spelletje zoals handjeklap. Je baby zal al snel proberen vanuit je schoot te gaan zitten. Je kunt helpen door de armen van je baby vast te houden terwijl hij niet op je schoot leunt.
- Leg je baby op zijn rug. Plaats een flitsend speeltje boven hem om hem te verleiden het te gaan pakken. Je baby zal proberen zich langzaam uit te rekken om het speeltje vast te grijpen.
Overweldig je baby niet
Als je merkt dat je baby geen interesse meer heeft in wat je doet, stop dan met de trainingssessie. Net als bij elke nieuwe mijlpaal, het geheim om je baby rechtop te laten zitten is om hem te stimuleren, niet te forceren. Vermoei hem niet.
Geniet gewoon van de momenten die jullie samen hebben en blijf het proberen. Al snel zal je baby klaar zijn voor de eerste foto waarop hij zit!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Instituto Universitario de Educación Física. (2010). Manual de estimulación adecuada. Bebés recién nacidos hasta los 2 años. Universidad de Antioquía. Colombia. http://viref.udea.edu.co/contenido/pdf/229-manual.pdf
- Celayeta Lazcano, A., & Cuesta Abil, A. (2015). La fisioterapia como método de apoyo y de prevención durante el desarrollo del bebé sano de 0 a 2 años. http://eugdspace.eug.es/xmlui/bitstream/handle/123456789/527/Fisioterapia%20en%20el%20bebé%20sano%20de%200%20a%202%20años.pdf?sequence=1&isAllowed=y