Hoe help je iemand met zelfmoordgedachten?
Zelfmoordgedachten verschijnen niet zomaar van de ene op de andere dag. Ze zijn het resultaat van een lang proces. Helaas blijft dit proces vaak genoeg onopgemerkt.
Depressie is niet altijd duidelijk.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt er elke 40 seconden door iemand zelfmoord gepleegd. Het is een veelvoorkomende doodsoorzaak onder mensen van 15 tot 44 jaar oud en treft meer mannen dan vrouwen.
Het allerbelangrijkste is preventie. We moeten alert zijn op de tekenen van depressie. Daarnaast is het belangrijk om de tekenen te herkennen dat iemand zelfmoordgedachten heeft.
Een tijdige interventie kan van cruciaal belang zijn.
Tekenen dat er iets mis is
Zelfmoord komt vaker voor onder jongeren en ouderen. Over het algemeen zijn mensen met zelfmoordgedachten vaak vrijgezel en hebben ze maar weinig vrienden. Zelfmoordgedachten komen ook vaak voor na een verlies.
Wat het geval ook is, we moeten ons bewust zijn van de tekenen die wijzen op zelfmoordgedachten. De meest voorkomende zijn de volgende:
- Verwaarlozing van het uiterlijk
- Overmatig veel slapen
- Het ervaren van stadia van ernstige slapeloosheid
- Isolatie en afwijzing van gezelschap
- Veelvuldig verdriet of prikkelbaarheid
- Dingen zeggen als ‘ik wil dood’ of ‘mijn leven is niets waard’
- Onverschilligheid tegenover alles
- Regelmatige consumptie van alcohol of andere drugs
- Geen zin in eten en verlies van de eetlust
Er zijn ook gevallen van verborgen depressie. De symptomen hiervan kunnen heel subtiel en moeilijk te detecteren zijn.
In dit soort gevallen kan de persoon ontwijkend reageren op vragen over zijn of haar privéleven. De persoon kan op obsessieve wijze altijd bezig zijn of constant moeten lachen.
Eenzaamheid bevordert zelfmoordgedachten
Als je vermoedt dat iemand zelfmoordgedachten heeft, dan is het belangrijk om te voorkomen dat diegene alleen wordt gelaten.
Eenzaamheid maakt een depressie alleen maar dieper. Het maakt het ook heel moeilijk om de oplossingen voor problemen te zien.
Na verloop van tijd begint de suïcidale persoon zich voor alles af te sluiten. Hij wil met niemand praten. Bovendien wil hij de deur niet uit en wordt het steeds moeilijker voor hem om een routine vol te houden.
Het zal niet makkelijk zijn, maar wat we moeten doen is proberen om met de persoon te praten.
Het is normaal dat suïcidale personen elk soort gesprek afwijzen. Dit maakt het essentieel dat gesprekken subtiel zijn. We moeten de persoon niet overweldigen met ons advies of onze bezorgdheid en angst.
De belangrijkste reden om tot de persoon door te dringen is om verdere isolatie te voorkomen.
Zo help je iemand met zelfmoordgedachten
Wanneer een persoon begint aan te geven dat hij of zij liever zou sterven, moet dit altijd serieus worden genomen. Mensen zeggen dit soort dingen niet zonder reden. Dit geldt vooral als ze het herhalen.
In deze gevallen moet je altijd actie ondernemen.
De preventieve maatregelen die je kunt nemen om een persoon met zelfmoordgedachten te helpen zijn de volgende:
- Het is belangrijk om de persoon op een open manier te vragen hoe hij zich voelt. Luister vooral goed naar wat hij zegt.
- Oordeel niet. Dit is van cruciaal belang. Niets wat de persoon zegt moet een doelwit van oordeel zijn. Oordelen kan de persoon laten zwijgen, terwijl het juist zo belangrijk is dat hij zegt wat hij voelt.
- Wees rechtdoorzee. Het is altijd beter om te zeggen waar het op staat. Vraag of de persoon heeft nagedacht over het plegen van zelfmoord en respecteer wat hij of zij zegt.
- Raak niet in paniek. Wat de andere persoon nodig heeft, is een solide ondersteuning, niet nog een probleem. Je moet kalm en gematigd blijven.
- Help de persoon om de effecten van zelfmoord te visualiseren. Het is een goed idee om de persoon te vragen wat hij denkt dat er zal gebeuren met de mensen van wie hij houdt nadat hij zelfmoord heeft gepleegd.
- Praat over het probleem of verlies. In plaats van naar antwoorden te zoeken, is het belangrijker om de persoon zich te laten uiten wat hij of zij voelt.
Tot slot…
Het beste wat je kunt doen is de persoon helpen om op een andere manier naar het probleem of verlies te kijken.
- Benadruk de positieve kant. Vraag de persoon naar de positieve dingen die hij nog steeds in zijn leven heeft. Ontdek wat hem er tot nu toe van weerhouden heeft zelfmoord te plegen.
- Laat de persoon niet alleen.
- Moedig de persoon aan om om hulp te vragen. Gevallen als deze moeten door een deskundige worden beoordeeld. Zonder druk te zetten op de persoon, moet je hem motiveren om een psycholoog of psychiater te zoeken.
Als de persoon absoluut niet bereid is om hulp te ontvangen en tekenen van instabiliteit vertoont, is het tijd om te handelen.
Je dient de hulpdiensten of naaste familie te waarschuwen om in te kunnen grijpen. Kies er nooit voor om passief te blijven of om het maar gewoon ‘af te wachten’.
Er staat immers een leven op het spel.
Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Córdova Osnaya, M., Rosales Murillo, M. D. P., Caballero Avila, R., & Rosales Pérez, J. C. (2007). Ideación suicida en jóvenes universitarios: su asociación con diversos aspectos psicosociodemográficos. Psicología Iberoamericana, 15(2).
- Gallego, L. V. (2009). El pensamiento de suicidio en la adolescencia (Vol. 4). Universidad de Deusto.
- Gómez, N. A. N., Plaza, S. L. O., Ramírez, I. D. L., Monroy, L. G. D., & Vega, H. A. R. (2010). Perfil multidimensional de personas que han realizado intento de suicidio. Pensamiento psicológico, 4(10).
- Cada 40 segundos se suicida una persona. (2019). Retrieved 25 December 2020, from https://www.who.int/es/news/item/09-09-2019-suicide-one-person-dies-every-40-seconds
-
Stotland, N. L. (2010). Disguised depression deserves a diagnosis. American Journal of Psychiatry, 167(7), 867-867.
- Universidad Autónoma de Madrid – Centro de Psicología Aplicada. Retrieved 25 December 2020, from https://www.uam.es/UAM/CPA