Hoe een ontstoken wond te behandelen

Weet je niet wat je met infecties moet doen? Vandaag ontdek je de stappen die je altijd moet volgen om een ontstoken wond te behandelen en de beste manier om dit te voorkomen.
Hoe een ontstoken wond te behandelen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Op een bepaald moment in ons leven zullen we allemaal met een ontstoken wond te maken krijgen en dan wil je weten hoe je dit moet behandelen. Door er niet de juiste aandacht aan te besteden en het goed schoon te maken, kunnen bacteriën de genezing van de wond tegenhouden en vergroot je tegelijkertijd het risico op littekens en andere complicaties.

Hoewel een ontstoken wond veel voorkomt, moeten we nog steeds heel voorzichtig zijn. Dit hangt af van de bacterie die de wond heeft geïnfecteerd, wat voor de patiënt levensbedreigend kan zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld bacteriën die tetanus veroorzaken, ernstige medische complicaties voor de patiënt veroorzaken.

Vandaag zullen we je leren hoe je een ontstoken wond kunt behandelen door deze eenvoudige, maar essentiële stappen te volgen. Hierdoor kan de wond genezen en wordt er voorkomen dat het erger wordt. Laten we eens kijken wat ze zijn.

Stappen voor het behandelen van een ontstoken wond

Het behandelen van een ontstoken wond is eenvoudig, het enige wat je hoeft te doen is enkele eenvoudige stappen te volgen die voorkomen dat bacteriën zich manifesteren. Mensen met een zwak immuunsysteem moeten extra voorzorgsmaatregelen nemen.

Helemaal patiënten die aan immunosuppressieve, infectieuze of diabetische ziekten lijden (Spaanse link). Dit komt omdat ze sneller een ontstoken wond zullen krijgen. Ze moeten daarom de onderstaande stappen zo snel mogelijk volgen.

Schoonmaken van de wond

Vrouw die haar handen wast

Door de wond schoon te maken, worden sporen van vuil verwijderd die de oorzaak van mogelijke infecties kunnen zijn. Om de ontstoken wond te behandelen, moet je deze eerst schoonmaken. De beste manier om dit te doen is door zeep en water te gebruiken. Afhankelijk van het soort wond, moet je er altijd opletten dat je de wond niet verder beschadigt.

Als de wond niet ernstig is, dan kun je watten gebruiken om hem te reinigen, omdat ze niet in de wond blijven plakken. Anders is het beter om een gaasje te gebruiken.

Probeer de wond niet te schaven met het gaasje of de watten. De beste manier om deze materialen te gebruiken, is door ze voorzichtig op de wond te deppen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Drie natuurlijke zepen die je thuis kunt maken

Correcte behandeling

Meisje met een kapotte knie

Het gebruik van een ontsmettingsmiddel kan de verspreiding van infecties bij wonden voorkomen. Ook al heb je de wond met water en zeep schoongemaakt, dat is nog niet genoeg. Om een ontstoken wond te behandelen, is het belangrijk om de juiste behandeling te kiezen.

Een professional bij een plaatselijke apotheek of medisch centrum zal je helpen om te beslissen welke oplossing het beste bij je past. Hieronder staan echter enkele behandelingen die toegepast kunnen worden:

  • Antibiotische zalf: werkt tegen bacteriën die de huid infecteren. Reinig de wond altijd met water en zeep voordat je de zalf aanbrengt. Deze behandeling is speciaal voor droge wonden.
  • Ontsmettingsmiddelen: het gebruik van een ontsmettingsmiddel zoals Betadine® (povidon-jodium) of chloorhexidine zal de infectie uitroeien en de wond zal dan veel sneller genezen. Houd er rekening mee dat lichaamsvloeistoffen povidon tegengaan. De beste optie voor een recente, open wond is het gebruik van chloorhexidine.
  • Verband: Verband helpt de wond te beschermen en voorkomt dat de infectie terugkomt. Als het echter aan de wond blijft plakken, dan is het beter om het te laten ademen. Uiteraard met behoud van de bovengenoemde zorg.

We moeten altijd onze handen wassen voordat we een wond behandelen, of we nu watten gebruiken of niet. Hiermee voorkomen we dat bacteriën contact kunnen maken.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wat wel en niet doen bij het behandelen van een wond

Antibiotica

Als de infectie in de wond ernstig is, dan moet je naar een arts gaan om het te laten behandelen. Je moet naar een arts gaan als de volgende symptomen zich voordoen bij de wond:

  • Er is een gele afscheiding.
  • Als de wond van kleur is veranderd.
  • Als er zwelling is.
  • Wanneer de pijn toeneemt.
  • Als er koorts optreedt.

De arts zal waarschijnlijk orale antibiotica voorschrijven om de bacteriën effectiever te bestrijden. Ga toch door met de bovenstaande stappen om de behandeling te ondersteunen.

Infecties voorkomen

De beste manier om te voorkomen dat je met een ontstoken wond te maken krijgt, is door te voorkomen dat deze in de eerste plaats ontstoken raakt. Om dit te doen moet je het zo snel mogelijk schoonmaken om stof, vuil of iets anders dat een ontsteking zou kunnen veroorzaken, te verwijderen.

Laat het daarna ongeveer 24 uur ademen en dek het af met gaas om het te beschermen. Behandeling met waterstofperoxide en Betadine® is een zeer effectieve manier om het genezingsproces te versnellen. Als je deze aanbevelingen opvolgt, dan kan je voorkomen dat een wond ontstoken raakt.

Heb je vaak last van ontstoken wonden? Als dat het geval is, dan raden we je aan om het bovenstaande advies in de praktijk te brengen en een bloedonderzoek te laten doen om de sterkte van je immuunsysteem te controleren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.