Hoe creëer je een prettige omgeving voor ouderen?

Om ouderen veilig en comfortabel in hun eigen huis te laten wonen, is het belangrijk om hen een vriendelijke omgeving te bieden waar ze alles binnen handbereik hebben.
Hoe creëer je een prettige omgeving voor ouderen?

Laatste update: 10 augustus, 2023

Naarmate de laatste levensjaren verstrijken, is het normaal dat veel mensen in het comfort en de vertrouwdheid van hun eigen huis willen blijven. Daarom is het een goed idee om de woning te transformeren en aan te passen om een prettige omgeving voor ouderen te creëren. In dit artikel vind je aanbevelingen om dit te bereiken.

Als je bijvoorbeeld in Nederland woont, weet je dat ouderen vaker wel dan niet in hun eigen huis moeten wonen, of ze dat nu willen of niet. Want voor de overheid is een bewoner van een verpleeghuis duurder dan een senior die bij zijn gezin of thuis woont, zoals de Monitor zorg voor ouderen 2018 al suggereert.

Omdat alleen senioren die 24/7 zorg nodig hebben recht hebben op een plaats in een verpleeghuis, is het belangrijk om je woning geschikt te maken voor senioren.

4 tips voor het creëren van een prettige omgeving voor ouderen

Sinds de ingrijpende hervorming van de langdurige zorg die Nederland in 2015 doorvoerde, is het aantal thuiswonende ouderen toegenomen. En aangezien verpleeghuizen alleen toegankelijk werden voor ouderen die intensieve zorg nodig hebben, is het aanpassen van de woningen van ouderen een noodzakelijke daad van solidariteit.

Hier zijn enkele nuttige aanbevelingen om je te helpen dit te bereiken.

1. Mobiliteit in huis bevorderen

Traplift
Trapliften kunnen een uitstekende investering zijn voor ouderen met mobiliteitsproblemen.

Naarmate mensen ouder worden, kunnen hun fysieke en cognitieve behoeften veranderen, waardoor aanpassingen in de thuisomgeving nodig zijn om hun veiligheid, comfort en autonomie te waarborgen. Om te beginnen is het raadzaam voor hen om op de eerste verdieping te wonen en om vlotte en veilige hellingbanen te installeren om de toegang tot het huis te vergemakkelijken, zonder barrières of steile trappen.

Als de woning op een tweede verdieping ligt of, in het geval van een appartement, er geen lift is, is de oplossing om hulpmiddelen zoals trapliften te kopen. Dit is een geweldig apparaat dat ouderen met beperkte mobiliteit kan helpen. Op de markt vindt u gebruikte modellen die meestal goedkoper zijn. Al kun je ook overwegen om naar een geschiktere plek te verhuizen.

2. Pas badkamers aan om ze veiliger te maken

Badkamers zijn belangrijke ruimtes in huis en door ze toegankelijk te maken kan een groot verschil worden gemaakt in de veiligheid en het comfort van ouderen. Hier zijn enkele aanbevolen aanpassingen:

  • Handgrepen en douchezitjes: installeer handgrepen in de douche of het bad voor stabiliteit en ondersteuning tijdens het baden. Overweeg ook klapstoelen waarmee ouderen tijdens het baden kunnen zitten om het risico op vallen te verminderen.
  • Verhoogde toiletten: vervang standaard toiletten door modellen met verhoogde of in hoogte verstelbare stoel. Dit maakt het gebruik gemakkelijker en vermindert de belasting van knieën en gewrichten bij het gaan zitten en opstaan.
  • Toegankelijke sanitaire ruimtes: installeer een wasbak met voldoende hoogte om te voorkomen dat ouderen te ver moeten bukken. Investeer ook in hendel- of sensorkranen, die gemakkelijker te bedienen zijn voor mensen met beperkte mobiliteit.
  • Antislip- en veiligheidsmatten: leg speciale matten op de badkamervloer en gebruik antislipcoatings in de badkuip om uitglijden en vallen te voorkomen.

3. Zorg voor voldoende verlichting

Een studie gepubliceerd in The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology meldde dat bijna de helft van de ouderen in Nederland een tekort aan vitamine D heeft, wat essentieel is voor de gezondheid van de botten. Profiteer dus van natuurlijk licht en open overdag de gordijnen. Dit zal de stemming en het algehele welzijn van ouderen helpen verbeteren.

Je kunt ook overwegen om licht- en bewegingssensoren te installeren in strategische delen van het huis. Deze sensoren activeren de lichten automatisch wanneer ze weinig licht of beweging detecteren, wat direct en gemakkelijk verlichting genereert.

4. Technologie installeren waar ouderen gebruik van kunnen maken

Oudere vrouw in de keuken
Leer ouderen geduldig om apparaten te gebruiken die hun leven gemakkelijker maken en hen helpen communiceren.

Gebruikmaken van moderne technologische voordelen kan voordelen opleveren op het gebied van veiligheid, communicatie en algemeen welzijn. Bijvoorbeeld:

  • Installeer bewakingssystemen voor thuis: met camera’s en alarmen kunnen senioren en hun gezinsleden in realtime op de hoogte worden gebracht van verdachte activiteiten of noodsituaties.
  • Moedig het gebruik van elektronische apparaten aan: leer je (groot)ouders om smartphones of tablets te gebruiken om in contact te blijven met dierbaren via videogesprekken, sms-berichten en sociale netwerken. Dit helpt sociaal isolement te verminderen en zorgt voor een gevoel van gemeenschap en emotionele steun.
  • Schaf persoonlijke hulpmiddelen aan: virtuele assistenten en slimme luidsprekers kunnen senioren helpen bij het uitvoeren van uiteenlopende taken; zoals medicatieherinneringen, het plannen van afspraken en het zoeken naar informatie.
  • Gebruik apps voor ouderen: er zijn momenteel veel mobiele apps die zijn ontworpen om ouderen te helpen hun gezondheid in de gaten te houden, te oefenen, te ontspannen en actief te blijven. Vergeet niet dat de WHO 3 tot 5 uur lichaamsbeweging per week aanbeveelt om de gezondheid en mobiliteit van volwassenen te behouden.

Het creëren van een prettige omgeving voor ouderen is een daad van solidariteit

Veilig en comfortabel thuis ouder worden vereist niet alleen fysieke aanpassingen aan de omgeving, maar ook ondersteuning van de familie en toegang tot adequate middelen.

Houd er daarom rekening mee dat je, naast bovenstaande tips, professionele zorgverleners kunt inhuren om ouderen, zoals je (groot)ouders, te ondersteunen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en bij te dragen aan hun fysieke en mentale welzijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.